Soluție digitală pentru pre-diagnosticul de COVID-19. Un grup de specialiști IT au creat chatbot-ul Medcast
Telegram

Soluție digitală pentru pre-diagnosticul de COVID-19. Un grup de specialiști IT au creat chatbot-ul Medcast

Soluțiile inovative din domeniul IT pot contribui la diminuarea cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19. Un grup de voluntari, experți în sectorul IT, au dezvoltat o aplicație online, denumită chatbot Medcast, care îndeplinește câteva funcții în regim de telemedicină și este destinată îngrijirii sănătății oamenilor, prin monitorizarea potențialelor simptome de îmbolnăvire. Mai mult, soluția online conține informații utile despre carantină, sfaturi despre îngrijirea personală și a spațiilor locative și totodată, le oferă posibilitatea utilizatorilor să-și anunțe medicul de familie, în cazul în care suspectează că au simptomele specifice COVID-19.

Aplicația online a fost elaborată de un grup de lucru din care au făcut parte 9 specialiști IT, dar și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, medici, profesori de la catedrele medicale ale universităților de profil. La fel, chatbot-ul a fost dezvoltat și cu suportul Proiectului TEKWILL, care contribuie la crearea oportunităților de dezvoltare a antreprenoriatului în Moldova, inclusiv prin facilitarea accesului la resurse și crearea conexiunilor necesare. Ideea proiectului a apărut după desfășurarea hackatonului „Hack the virus”, în cadrul căruia au fost identificate mai multe soluții necesare pentru combaterea infectării cu COVID19.

Ana Chirița, directoarea Proiectului TEKWILL: 

„Scopul nostru este să căutăm modalități de diminuare și chiar soluționare a problemelor prin intermediul tehnologiilor informaționale. După ce am participat la organizarea hackathonului online „Hack the virus”, la care au fost implicați și reprezentanți ai sectorului medical, am înțeles că cele mai potrivite soluții sunt cele pentru prevenire și pre-diagnostic. Astfel, după hackathon o echipă de dezvoltatori a început lucru la acest produs, după ce au avut loc mai multe întrevederi cu reprezentanții sectorului de sănătate, iar împreună cu ei au elaborat anume acest format de chatbot – cel mai potrivit la necesitățile populație. În acest sens, Proiectul TEKWILL va continua să încurajeze antreprenorii să creeze soluții tehnice potrivite, utilizând tehnologiile informaționale de ultimă generație.”

Din grupul de voluntari IT au făcut parte:

  • Valentin Bragaru – System Architect & Team Lead
  • Liudmila Balica – Content Manager
  • Tudor Bostan – Full Stack Developer
  • Danu Rosca – Frontend Developer
  • Evgheni Cernev – Full Stack Developer
  • Roman Vizitiu – Full Stack Developer
  • Vasile Staver – UI/UX Designer
  • Andrei Botezatu – Craw Specialist (Crawless)
  • Alexandru Habasescu – Backend Developer

Valentin Bragaru, System Architect & Team Lead: 

„Ține de datorita noastră, a tuturor, să ne implicăm în limita competențelor noastre pentru a contribui la diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19. De aceea, împreună cu echipa am decis să elaborăm chatbot-ul Medcast – o aplicație online ce poate fi ușor utilizată de oricine, în special, pentru că majoritatea oamenilor utilizează zilnic, pentru comunicare platformele Viber și Telegram. Formularele de diagnosticare a simptomelor de COVID-19 sunt aprobate de Ministerul Sănătății, de aceea, aplicația este un instrument extrem de util pentru medicii care luptă în prima linie, dar și pentru autoritățile locale, întrucât astfel am putea identifica din timp anumite cazuri de îmbolnăvire. Ne dorim ca chatbot-ul să fie utilizat de câți mai mulți oameni, iar astfel, să reușim să diminuăm din numărul de îmbolnăviri.

Chatbot-ul Medcast are ca scop să-i ajute pe utilizatori să-și facă un pre-diagnostic, să-și monitorizeze simptomele în cazul în care se află în regim de monitorizare, cu raportarea  datelor către medicul de familie și totodată, să afle detaliile necesare pentru urmarea regulilor impuse pe perioadă stării de urgențe și a carantinei.

Chatbot-ul Medcat este disponibil pentru aplicațiile Viber și Telegram, iar în scurt timp, acesta va putea fi utilizat și pe Facebook.

Astfel, aplicația are următoarele funcții:

  1. Prediagnosticul COVID-19, care se realizează de chatbot în conformitate cu protocolul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Astfel, utilizatorii trebuie să răspundă la 18 întrebări despre starea de sănătate personală;
  2. Raportarea rezultatelor către medicul de familie, care sunt posibile după ce utilizatori se înregistrează pe această platformă;
  3. În cazul în care starea unuia dintre utilizatori, ce prezintă simptome aferente de COVID-19 se înrăutățește brusc, aplicația oferă posibilitatea de raportare imediată către serviciul 112;
  4. În cazul în care după prediagnostic se identifică un risc înalt de infectare, atunci utilizatorului îi vor veni mesaje de alertă, odată la 2 ore, pentru a raporta dinamica temperaturii, durerilor de cap, tusei și altor simptome;
  5. Informații privind regimul de carantină și de autoizolare în contextul pandemiei;
  6. Informații de contact ale centrelor medicilor de familie din toată țara, inclusiv adresele și numerele de  telefon;
  7. Informații privind  statisticile oficiale ale numărului de bolnavi cu COVID-19 din Republica Moldova, inclusiv repartizate pe raioane, din regiune dar și la nivel global.

Soluția IT este funcțională și pentru reprezentanții sistemului de sănătate, care după ce se înregistrează online cu statul de medic, pot să obțină informații de la pacienții aflați în regim de monitorizare și pot descărca rapoartele despre starea lor de sănătate.

Despre Proiectul TEKWILL

Proiectul TEKWILL este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Telegram