Distincții pentru Divinul din Moldova! În premieră, divinurile produse în țara noastră au obținut 10 medalii la un concurs internațional de profil
Telegram

Distincții pentru Divinul din Moldova!

În premieră, divinurile produse în țara noastră au obținut 10 medalii la un concurs internațional de profil

După ce vinurile îmbuteliate produse în Republica Moldova au reușit să se afirme la cele mai importante concursuri internaționale, acum și divinurile moldovenești reușesc să ia distincții importante în afara țării.

În premieră, companiile producătoare de divin din Moldova au participat la „International Wine & Spirit Competition” (IWSC), concurs dedicat produselor alcoolice spirtoase desfășurat la Londra, Marea Britanie.  Cele patru companii vinicole din țară: „Vinăria-Bardar” SA,  „KVINT”, „Chateau Vartely” și „Calarași Divin” au obținut 10 medalii.

În rezultat, produsele fabricate după o tehnologie specială de distilare a vinului, maturate a distilatului de vin în butoaie de stejar, au fost apreciate cu 6 medalii de argint și 4 de bronz. Producătorii moldoveni reuniți sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” au participat la competiție cu 10 mostre de divinuri, opt dintre care au fost susținute de Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).

Prin participarea la acest concurs, Republica Moldova a reușit să se afirme și să ia un loc de frunte printre țările din regiunea Mării Negre, care au tradiții similare în producerea băuturilor spirtoase. Astfel, la IWSC au mai lut parte Armenia și Serbia, care s-au ales cu câte 5 medalii fiecare (dintre care 4 din bronz și una de argint), România cu 2 medalii (una de bronz și una de argint) și Georgia cu o medalie de bronz. Câte două medalii de aur pentru calitatea divinurilor au luat Spania și Franța, iar Africa de Sud și Grecia s-au învrednicit cu câte o medalie de aur.

Irina Bîstrițchi, director adjunct, Oficiul Național al Viei și Vinului:

„Divinul moldovenesc este un produs de calitate, apreciat de profesioniștii din domeniu și  care are un mare potențial de afirmare pe piețele internaționale. Această băutură alcoolică, cu parcurs istoric aparte, este animată din dorința de a cuceri cel mai pretențios și prestigios segment de piață, reprezentat de consumatorii cu gusturi rafinate. Participarea Republicii Moldova și distincțiile obținute la „International Wine & Spirit Competition” sunt o recunoaștere a calității Divinului, cu caracter nobil și fin. La această etapă, producătorii și cercetătorii moldoveni din domeniu sunt tot mai conștienți de faptul că tradițiile seculare și ingredientele naturale nu sunt suficiente pentru ca divinurile moldovenești să devină cu adevărat apreciate. Este nevoie de și mai multă muncă, dăruire, inspirație și răbdare. Apreciem și suntem mândri de calitatea băuturilor tari produse în Moldova, deja apreciate și peste hotare. În acest sens, ONVV planifică și încurajează producătorii autohtoni de divinuri să participe și la alte competiții de profil.”

Produsele alcoolice tari au obținut denumirea oficială de „divin” în anul 1993. „Divin” nu este doar denumirea producției, dar și marcă comercială de stat. Asta după ce, anterior, șeful catedrei de vinificație din cadrul Universității Tehnice, profesorul Anatol Balanuța, a propus termenul de distvin” (de la distilat de vin), iar cunoscutul savant moldovean Emil Rusu a perfecționat denumirea în „divin”.

În prezent, calitatea divinului moldovenesc este strâns legată de condițiile climatice favorabile și de o microzonă cu relief unic pentru cultivarea soiurilor de struguri potrivite pentru obținerea celei mai selecte băuturi.

Actualmente, în Republica Moldova sunt 20 companii care produc divinuri. La nivel național distilatele de vin sunt clasificate după criterii de vârstă şi calitate. Spre exemplu, din categoria  VS fac parte divinurile cu o vechime minimă de 3 ani. Cele cu un grad de maturare minimală de 5 ani sunt atribuite categoriei VSOP. Divinurile cu o vechime de 7 ani şi mai mare sunt incluse în categoria XO, iar cele maturate timp de peste 20 de ani – în categoria XXO.

Lista completă a divinurilor premiate o găsiți mai jos.

 

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV)

ONVV este expertul Nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

 

Lista companiilor vinicole câștigătoare la „International Wine & Spirit Competition”

Denumire vinărie Denumire Divin Medalia
Vinăria Bardar Divin Bardar 20 YO Brandy bronz
Divin Bardar 5 YO Brandy argint
vin Bardar 7 YO Brandy argint
Tiraspol Winery&Distillery KVINT Divin Kvint Age 8 YO Brandy argint
Divin Surprise 10 YO Brandy argint
Călărași Divin Special Collection 10 YO Brandy bronz
Special Collection 5 YO Brandy bronz
Special Collection 7 YO Brandy bronz
Chateau Vartely Tribute XO Grape Brandy argint
VSOP Grape Brandy argint

 

 

Telegram