Să celebrăm cu FIFD CRONOGRAF cea de-a XV-a ediţie!
O nouă ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF va avea loc în perioada 22-28 mai 2019, la Chișinău. Festivalul, ajuns la cea de-a XV-a ediţie, a devenit un punct de atracţie pentru iubitorii de film documentar, de toate vârstele.
Anul acesta, programul festivalului oferă publicului chişinăuian un număr mare de filme documentare, atât în concurs, cât şi în afara concursului. În competiție vor participa 49 de documentare la 5 secţiuni: 14 documentare la Secțiunea Principală/Lungmetraje și 6 documentare la Secțiunea Principală/Scurtmetraje, 9 filme la Secţiunea CadRO şi 9 filme din Republica Moldova la Secțiunea Producții Locale. La Secțiunea Un LIKE pentru DOCUMENTAR vor concura 7 filme, iar la Secțiunea Cu ochii pe Moldova – 4 documentare despre ţara şi compatrioţii noştri, văzuţi de cineaştii din străinătate. Filmele au fost selectate dintr-un număr record de circa 900 de înscrieri din 51 de țări ale lumii.
În ediţia curentă, FIFD CRONOGRAF va găzdui mai multe premiere de documentare autohtone, realizate în ultimii doi ani: „Acasă la Japca” de Olga Pascaru, „Goodbye, Olegovici…” de Eugeniu Popovici, „Pași pe graniță” al lui Alecu Deleu, „Siberia. Novosibirsk. Tomsk” al Violetei Gorgos, dar și lungmetrajul de ficțiune „Fântânile”, în regia lui Radu Zaporojan. Premierele vor fi lansate serile, la cinematograful Odeon.
Un alt eveniment important al acestei ediții este CRONOGRAF & ART FUSION, care se va desfăşura în perimetrul străzii pietonale Eugen Doga din Chișinău. Evenimentul găzduiește, timp de 4 zile, în perioada 23-26 mai, expoziții de fotografie, galerii de tablouri și picturi în plein-air, demonstrații de teatru stradal și ateliere de artizanat. Acest spațiu de manifestare și libertate artistică oferă un respiro cultural publicului local, dar și oaspeților capitalei. Serile, începând cu ora 19:00 CRONOGRAF & ART FUSION invită iubitorii de muzică și film la un spectacol open-air inedit, cu recitaluri LIVE ale formațiilor rock din țară și proiecții de filme documentare despre muzică, dans și artă fotografică. Acest eveniment este organizat de OWH Studio în parteneriat cu POT Music, cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
Sub genericul FIFD CRONOGRAF, vor fi proiecţii in aer liber în afara competiției, în cadrul unor evenimente și locații neformale. La Apartamentul Deschis vor fi proiectate două filme ce ating problema lipsei sălilor de cinema şi problemele cu care se confruntă cineaştii din Republica Moldova: „Viața bate filmul”, realizat de Eugenia Crețu și „Pierduți în timp” al Luciei Lupu. De asemenea, la Cinematograful Buiucani vor fi proiectate o serie de documentare produse în R.Moldova în cadrul proiectelor OWH Studio.
Tradițional, în Noaptea Muzeelor, pe 18 mai, FIFD CRONOGRAF 2019 îi așteaptă pe iubitorii de documentare la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, unde vor fi proiectate două filme documentare în regia Violetei Gorgos pe tema deportărilor realizate în cadrul proiectului Expediţiile memoriei, iniţiat de istoricul Octavian Ţâcu. Documentarele relatează poveştile românilor de pe ambele maluri ale Prutului, deportaţi în Siberia şi fac parte dintr-un şir de proiecţii tematice din cadrul festivalului, dedicate celor 70 de ani de la deportările basarabenilor din 1949.
În cadrul platformei CRONOGRAF Industry, ce oferă cineaştilor cunoştinţe specifice şi noi oportunităţi pentru dezvoltarea profesională, în perioada 25-28 mai, vor fi organizate două workshopuri în parteneriat cu „ADAMI Studio” şi B2B „Documentary Storytelling with a Personal Voice”.
Urmăriți FIFD CRONOGRAF 2019 pe pagina de Facebook, dar și pe site-ul www.cronograf.md.
Biletele și abonamentele pentru festival pot fi achiziționate pe iticket.md.
FIFD CRONOGRAF este un festival independent din R.Moldova, ce s-a afirmat pe harta festivalurilor de film documentar din spaţiul european şi este organizat din 2001 de casa de producţie OWH Studio.
Fii cu ochii pe CRONOGRAF 2019 – ecranul unde REALITATEA devine ARTĂ!