Filme amețitoare din ultimele colecții Cannes, Berlinale, Venice, propuneri la Premiile Oscar – pe marele ecrane timp de 7 zile și nopți
Начало: 04/10/2019 - 13:00
Место: Patria Loteanu
Цена: 50 lei
FACEBOOK

Asociaţia Consumatorilor de Artă și institutul de creație YOUBESC vă invită la cea de a 2-a ediţie a celui mai ameţitor eveniment cinematografic – RAVAC International Film Festival.

Planificat în perioada în care Moldova celebrează Zilele Naționale ale Vinului, RAVAC promovează cultura și tradițiile locale, dar și arta cinematografică prin prezentarea a peste 50 de filme – producții ale momentului, printre care și 13 premiere moldovenești.

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copiilor, RAVAC dedică această ediție copiilor lumii, iată de ce în selecția din această toamnă veți regăsi filme despre copiii și adolescenții timpurilor noastre, relațiile lor cu părinții, societatea și lumea care-i înconjoară.

Juriul RAVAC 2019 este constituit din 9 membri, profesioniști în industria de film internațională și autohtonă, care vor desemna câștigătorii celor 17 trofee. Publicul este, de asemenea, invitat să decidă, prin votul său, două premii: ”Simpatia Publicului” pentru cel mai bun scurtmetraj și cea mai bună animație moldovenească.

Oaspetele special al RAVAC 2019 este celebrul Krzysztof Zanussi, unul din cei mai renumiți cineaști europeni – reprezentant de seamă al celebrei școli poloneze de film din anii `60-`70 și al așa-numitului „cinematograf al neliniștii morale”. În cadrul evenimentului de deschidere al festivalului îi va fi înmânat trofeul ”Excellence Award” din partea ”Wine of Moldova” – premiu pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea cinematografiei mondiale.

Tudor Giurgiu, regizor și producător de film din România, fondator Transilvania International Film Festival, vine la Chișinău să prezideze Juriul RAVAC 2019 și să asiste la prezentarea proiectelor în dezvoltare a cineaștilor moldoveni.

Regizorul Radu Dragomir şi actriţa Dana Rogoz vor fi prezenți la premiera moldovenească a filmului ”MO” – un film tulburător conceput înainte de valul #metoo.

Producătorul Dmitry Sukhanov vine din Kiev împreună cu Andriy Lidagovskiy, probabil cel mai înalt actor din Ucraina la propriu, să prezinte tragicomedia ”My Thoughts Are Silent” (Gândurile mele sunt tăcute) – debut cu care a obținut „Premiul Special al Juriului” la Karlovy Vary, dar și premiul „Simpatia Publicului” la Odessa Film Festival.

Este planificată premiera moldovenească ”URMA” (titlul internațional – LEGACY), debutul concetățeanului nostru Dorian Boguță, care va fi prezent la proiecție și sesiune Q&A.

PROGRAM

În paralel cu lungmetrajele amețitoare din secțiunea principală, vor fi proiectate 20 de scurtmetraje internaționale selectate cu grijă din ”roada 2019”.

La secțiunea Zilele Filmului Moldovenesc vor fi prezentate în premieră 6 scurtmetraje de ficțiune ale regizorilor autohtoni: Igor Cobileanski, Pavel Brăila, Nicolae Negară, Maxim Baraliuc, Mihai Bruma și Ștefan Nahaba. Tot în această secțiune, în premieră vom prezenta un bloc de animații create la noi acasă în diverse tehnici, începând de la mainstream-ul ”Aripi” a lui Dmitri Voloșin, la minimalismul ”Of” de Vlad Bolgarin.

Totodată, RAVAC IFF dezvoltă o platformă pentru industria cinematografică prin organizarea de ateliere, cursuri practice, master class-uri. Astfel, în paralel cu celebrarea filmelor pe marele ecrane la cinematografele Patria, vor fi organizate programe educative la ARTCOR, AMTAP și studioul YOUBESC împreună cu Asociația Companiilor de Creație din Moldova – COR:

  • seRIFF – curs practic în Sound Engineering pentru specialiștii autohtoni, condus de Dumitru Alexandru, cunoscut pentru sunetul din “Closer to the Moon”, ”6.9 pe scara lui Richter” și alte 70 de filme.
  • RAVAC Pitch – este un program de training pentru dezvoltarea proiectelor cinematografice dedicat cineaștilor moldoveni aflați la primul sau al doilea lungmetraj de ficțiune și oferă consultanță personalizată în procesul de dezvoltare a scenariului, dar și structurarea unei prezentări a proiectului. Anul acesta vom oferi un premiu de 10 mii euro și un premiu de calificare la ”Transilvania Pitch Stop” din cadrul TIFF 2020.
  • criticUS – masteclass despre critica de film și felul cum poate fi utilizată aceasta pentru promovarea cinematografiilor statelor mici, condusă de Brandon Konecny din SUA. Cei care vor să scrie despre film, vor învăța cum să facă recenzii atrăgătoare și memorabile, iar producătorii vor primi idei despre cum ar putea să își promoveze filmele prin intermediul criticii de film.
  • inProduction – masterclass pentru regizori și producători cu accent pe pregătirea prezentărilor proiectelor cinematografice în fața unor potențial investitori. Acestă sesiune va fi livrată de Brigitta Manthey, Germania și este susținut de Centrul Cultural German Akzente și Goethe-Institut București.
  • veRIFF – masterclass în domeniul proprietății intelectuale dedicat specialiștilor din domeniul audio-vizual, oferit de Experții AGEPI Florin Mihailov și Eugen Rusu.
  • filmPR – masterclass despre ”Cum ajung filmele la Public” condus de Cătălin Anchidin, probabil cel mai cunoscut om de comunicare de film din România.
  • Acting on Camera – workshop intensiv pentru actori livrat de Ghena Moroșanu, actor, producător de filme și teatru, trainer de actorie și regizor, absolvent ”Lee Strasberg Theatre and Film Institute”.

Trofeul RAVAC va fi oferit celui mai bun film din Competiția Lungmetraje Internaționale.

RAVAC este organizat între 2 și 7 octombrie în cinematografele Patria și ARTCOR.
Gala de Deschidere va avea loc la data 2 octombrie, ora 19:00, Patria Loteanu, iar Ceremonia de Premiere a câștigătorilor RAVAC 2019 la data de 7 octombrie, ora 18:00 la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”.

Evenimentul este recomandat iubitorilor de filme mustoase și vinuri moldovenești!

Telegram