29 ноября 2019

Grevă Mondială Pentru Climă | Chișinău

Liderii Lumii continuă să ne dezamăgească, însă noi de data asta suntem mai mulți și mai puternici! Ăsta e abia începutul iar schimbarea va avea loc indiferent de moftul lor!

Ne-am săturat de promisiuni și povești despre o economie prosperă pe o planetă în flăcări! Nu mai avem timp de alte discuții elaborate. La nivel internațional, timp de mai bine de 24 de ani, înalții reprezentanți ai statelor au oferit false garanții că se vrea tranziția spre o economie sustenabilă prin intermediul unor strategii intens dezbătute dar care fie sunt amânate la nesfârșit, fie sunt date uitării.

La nivelul Republicii Moldova, ne confruntăm cu o adevărată criză de mediu. Se încearcă explicarea cum că Republica Moldova contribuie anual cu 0.02% procesului de schimbare a climei însă rapoartele ne vorbesc despre o altă problemă. Moldova este una din cele mai precare și vulnerabile țări atunci când vine vorba despre efectele dezastruoase ale acestor schimbări de climă cum ar fi inundațiile care au costat 120 de milioane de dolari sau secetele din ultii ani 2007-2012, care conform statisticilor, au costat Republica Moldova peste 17 miliarde de lei. Statisticile și rapoartele Ministerului Mediului, pe de altă parte, sună de parcă ar fi rupte de realitate, care nu se apropie nici pe departe de situația de la fața locului.

Criza climatică a început și accelerează cu o rapiditate mai mare decât cea preconizată. Criza în care ne aflăm este mult mai severă decât am anticipat inițial, ecosistemele și soarta omenirii sunt grav amenințate”, spun cercetătorii de la IPCC. Repercursiunile schimbărilor climatice și ale încălzirii globale, fenomene accentuate de activitățile umane, au început să fie resimțite din ce în ce mai mult în diferite părți ale globului. Din cauza aceasta, este neapărat nevoie de o mobilizare cât mai mare pentru a se reuși pe cât posibil atenuarea acestor efecte.

Oameni din toată lumea vor ieși încă o dată, pe 29 noiembrie, în stradă pentru a comunica politicienilor că sistemul pe care ei îl reprezintă trebuie să schimbe strategia existentă într-una care să aibă în vedere și viitorul generațiilor viitoare pe această planetă. Suntem responsabili nu numai pentru protejarea celor de lângă noi, ci și pentru conservarea singurei noastre case pentru cei ce ne vor urma. E timpul să ne schimbăm iar schimbarea începe cu TINE!

Ne dăm întâlnire începând cu ora 15:00, la cafeneaua Guguță (pentru un workshop de pancarte) iar la ora 15:30 ne pornim în marș spre Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Vă așteptăm pe toți la o grevă pașnică, a întregii comunități!
#FridaysForFuture #GlobalClimateStrike #cumîndrăznești #de-atata?

Подписывайся