Daria Golneva, premianta Z Generation 2019: Vreau să creez haine cu personalitate pentru tineri de vârsta mea, pentru toate vârstele, haine care să poată fi purtate oriunde.
Telegram

Daria Golneva, absolventă a Universității Tehnice din Molodova, specialitatea Ingineria Industriei Ușoare, facultatea  Modelarea și tehnologia produselor din țesături, tot ea finalista competiției  tinerilor designeri autohtoni – Z Generation, etapa națională a Concursului Internațional al Tinerilor Designeri din Europa Centrală și de Est organizat de Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse” al Universității Tehnice din Moldova, în parteneriat cu Asociația Patronală a Industriei Ușoare (APIUS), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Suedia și Uk aid.

Din copilărie Daria și-a dorit să creeze ținute, să dea viață stofelor, iar  la maturitate, odată cu finisarea liceului, nimic alt ceva nu a interesat-o și în așa fel a ajuns studenta UTM.

„Întotodeauna am fost fascinată de haine, de stil, de arta de a te îmbrăca, iar atunci când am fost întrebată ce profesie voi avea nu am mai stat pe gânduri, am fost sigură de alegerea făcută, iar azi nu regret nimic. Dimpotrivă, am încheiat studiile cu dorința de a continua și de a mă afirma în această industrie – povestește Daria cu ochii licărind.

Premiul obținut încadrul Z Generation a avut un drum mai lung, în anul II de facultate grație colaborărilor pe care le are Universitate, dar și cu implicarea Proiectului de Competitivitate din Moldova, Daria a mers pentru 2 săptămâni la un curs intensiv de design vestimentar susținut de Școala italiană de Fashion, Polimoda.

„Cred că a fost cea mai valoroasă experiență de până acum, acolo am descoperit ce înseamnă să ai curaj să eliberezi creativitatea, să nu îți pui limite de viziune, să acționezi liber. Aici la facultate am învățat foarte bine partea tehnologică, iar când am mers acolo aveam foarte multe bariere interne ce țin de aspectul creativ, dar după interacțiunea cu studenții de acolo, cu profesorii totul a devenit altfel, mult mai liber, mai curajos, mai sigur.”

Ulterior, în anul 3 de studii, Daria a avut oportunitatea de a primi o bursă tot în Italia, în cadrul Intituto Europeo di Design, orașul Como, unde timp de un an a studiat designul textil.

„De fapt cred că aici am învățat să îmblânzesc stofele, să le înțeleg, să le asortez, să le folosesc în munca mea. A fost o experiență minunată, care cu siguranță fac mult mai competitivă capacitatea mea de a evolua. Tot ce am acumulat acolo am revenit să aplic aici, nici o zi nu m-am gândit să rămân, pentru că aș vrea ca tot ce am acumulat să aducă plus valoare acasă.”

În această vară, Daria a susținut examenele de licență și lucrarea finală, care de fapt a și constituit acea colecție prezentată pe podiumul Z Generation, care a făcut-o finalistă și va ajunge la Kiev, la etapa internațională a concursului, alături de alți 19 tineri designeri din Europa de Est.

„Colecția mea a fost o reflectare a tot ceea ce simt eu despre modă. Mă fascinează faptul că tendințele se repetă cumva consecutiv și creează senzația că viitorul stă în loc, pornind de la această opinie am creat o colecție multiculturală, care să fie o formă globalizată a tradițiilor diferitor popoare. Credeam că aș putea să nu fiu înșeleasă, dar juriul, profesorii au fost foarte deschiși și au apreciat efortul meu.”

Crearea colecții i-a luat câteva mai bine de opt luni bune și resurse proprii, dar nimic nu a putut sta în calea dorinței ei de a excela și de a lua marele premiu.

Cheltuielile au fost moderate, nici măcar nu au contat în raport cu satisfacția pe care o primeam de la fiecare piesă realizată, colecția a fost creată din stofe rămase bucăți și a fost mai degrabă o provocare să le potrivesc cât mai armonios. Am lucrat la această colecție împreună cu Denis Caunov, prietenul meu, care este licențiat în arhitectură și pentru care a fost o revelație să exerseze designerul vestimentar.

Daria zice că opțiunea de a pleca peste hotare nu intră în planurile ei de viitor, își dorește să profeseze aici, să contruiască un brand vestimentar care va putea ulterior să iasă și în afară.

Am chiar și o idee de denumire, dar nu o zic până nu se întâmplă. Vreau foarte mult să muncesc aici, alături de familia mea, ce prietenii mei. Vreau să creez haine cu personalitate pentru tineri de vârsta mea, haine care să poată fi purtate oriunde. Eu fa cparte din generația  crescută cu internet, pentru mine nu există limite sau granițe, eu simt exact ca cei din alte țări și asta îmi dă curaj să rămân aici, pentru că geografia contează cel mai puțin în procesul de creație.”

Daria Golneva este una dintre tinerii care aleg să acționeze și să exploateze toate oportunitățile care se ivesc, depunând efort și consecvență în realizarea obiectivelor. Îi dorim succes și o așteptăm acasă cu marele premiu de la Kiev.

Telegram