Atelierul de creație Arta covorului modern
Начало: 18/05/2019 - 18:00
Место: National Museum of Fine Arts
Цена: -
FACEBOOK

În întreaga lume, dar și în Republica Moldova Ziua Internațională a Muzeelor precum și Noaptea Europeană a muzeelor a devenit o frumoasă tradiție.
Cu acestă ocazie, Muzeul Național de Artă al Moldovei în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al RM, ICOM, Europa Creativă, și Facultata Arte Plastice și Design a UPS „Ion Creangă” te așteaptă la un eveniment de excepție: Atelierul de creație „Arta Covorului Modern”.
Fie că ești student, om de artă, cultură sau simplu amator al artei tradiționale, lasă-te inspirat de covoarele din colecția Artă Decorativă a MNAM.
Veniți cu mic și mare, pe 18 mai 2019, între orele 18:00 – 21:00, la Mansarda MNAM pentru a participa la atelierul de creație „Arta Covorului Modern”.
Timp de câteva ore, noul spațiu modern al mansardei se va transforma într-un hub interactiv, în care vizitatorii se vor delecta într-o plăcută atmosferă de sărbătoare.
Iată 5 motive pentru care trebuie să participați:
1. Personalul secției Artă decorativă și sculptură a Muzeului Național de Artă al Moldovei, precum și profesorii și studenții facultății Arte Plastice și Design a UPS „Ion Creangă” vă vor ajuta să evadați în universul covorului basarabean, devenind creatori de tapiserii și promotori al acestor valori seculare.
2. În cadrul atelierului veți putea admira și studia tiparul, cromatica, elementele ornamentale și motivele specifice covorului moldovenesc, veți avea posibilitatea să vă etalați abilitățile de creare a unei schițe de covor modern tradițional.
3. Și copiii vor putea să se bucure din plin de acest eveniment cultural. Ei își vor dezvolta creativitatea și imaginația colorând schițe ale covoarelor, iar împreună veți crea golbenuri și veți „țese covoare-puzzle” de dimensiuni imense, momente de memorie în viața copiilor.
4.Veți avea ocazia să vizitați cele mai valoroase exponate din Colecțiile de Artă Decorativă și Tapiserie. Veți admira cele mai elocvente tapiserii moderne apreciate la nivel național și internațional ale artiștilor plastici Elena Rotaru, Maria Saca-Răcilă, Silvia Vrânceanu, Andrei Negură, Carmelia Golovinov, Anait și Valerii Culicenco etc. Create la limita întâlnirii tradiţiei cu tehnica modernă de ţesut, aceste obiecte colportă valori ale etnicităţii, fiind parte a patrimoniului naţional. În cadrul atelierului de creație „Arta Covorului Modern” veti puta admira și covoare de tip industrial, răspândite preponderent în anii ’50-’60 ai secolului, destinate decorului spațiilor publice și private.
Atelierul de creație „Arta Covorului Modern” este organizat în cadrul cooperării multianuale între Comitetul Național ICOM Moldova, Muzeul Național de Artă și Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, ca parte a activității Consiliului Internațional al Muzeelor.
Organizatorii evenimentului:
Valeria SURUCEANU, gestionarul colectiei AD și Sculptură a MNAM
Cristina ROGALNICOV, muzeograf colecția ADși Sculptură a MNAM
Ana SIMAC, decanul facultății Arte Plastice și Design a UPSM “I.Creangă”
Echipa UPSM „Ion Creangă”: Arbuz-Spătari Olimpiada,Rosca-Ceban Daniela, Ceban Alexandra, Ciobanu Irina, Iorga Dan, Rosca-Ceban Anastasia.

Vă rugăm să nu ezitați să ne contactați pentru oricare întrebări la adresa electronică
[email protected]

Telegram