Ghid Orășenesc: Spații alternative, unde se distrează tineretul Capitalei
Telegram

Cred că știi și tu senzația aia – de când s-a închis T5, Albionul nu mai găzduiește nici un party rock, iar blocul, unde era mult-iubita Spălătorie, este demolat, atunci când te gândești unde să tusești, de multe ori aceste locuri se limitează la o cafea la Asachi sau o bere la balconul unui apartament închiriat. Nu că nu am avea localuri unde să petreci o seară minunată, doar că, adesea, gândul la ele te umple de patos și glamour, de-ți vine să te închizi în casă și să reprivești a șaptea oară showul tău preferat.

Iată de ce, echipa Locals a creat o listă micuță cu localurile alternative și mișcările muzicale, unde tusește tineretul Capitalei. Criteriile de eligibilitate erau accesibilitatea, atmosfera, echipele ce stau în spate și, bineînțeles, doleanțele publicului amator de senzații tari în spații neobișnuite să revină în inima acestor petreceri.

Cafenea-Bar Pro Sănătate
str. Vasile Alecsandri, 90/1

Recent deschis. Ei, cum recent – deja puțin peste trei luni, cei care doresc să mai simtă spiritul mai nebun al Chișinăului, vin aici. Majoritatea oaspeților îl cunosc pe proprietar – Usama, care mai are un alt local critically acclaimed, supranumit Valentina.

Pro Sănătate nu corespunde standardelor obișnuite de local. În fiecare după-amiază poți lua prânzul, care costă în jur de 40 de lei, iar în serile de weekend, cafeneaua se transformă într-un spațiu imens de overdrive. Bineînțeles, aceasta datorită băieților de la Altă Party, Katana și Ministerul Subculturii, care aduc colecțiile de viniluri și playlisturi zburdalnice, invită oaspeți de peste hotare și din tineretul autohton să bage muzica mai tare.

Uneori, la petreceri mai speciale, poți savura din băuturile supreme ale fostei Spălătorii – Kakashka sau Doamne Vperește. Te asigur, vei avea parte de un milion de emoții, chiar de echipa de creație a cafenelei mai are de lucrat la sunet și la decor, pentru că, la drept vorbind, Pro Sănătate are, în același timp, o alură magică și ciudată a unui spațiu, unde două ore în urmă a avut loc o cumetrie. Ceea ce nu neapărat este un lucru neplăcut!

Apartamentul Deschis
str. București 68/1

Fiind replica funcțională a unei locuințe cu arhitectură socialistă, Apartamentul Deschis este o instalație artistică, executată, back in the days, de Ștefan Rusu, artist vizual. Inițial, pentru a reprezenta identitatea proiectului Chioșc – o serie de evenimente de ecranizare a diverselor documentare și filme artistice.

Totuși, Apartamentul Deschis este deschis (pun intended) pentru toate evenimentele, care au un scop cultural și social bine-pronunțat, cum ar fi întruniri non-formale, discuții și dezbateri prietenoase.

Recent, echipa Altă Party a dat startul unei serii de evenimente muzicale, unde sunt invitați diverși influenceri și oameni simpli să bage muzică și vizualuri sub cerul liber. Poate Eli Pili, localul de alături, nu este mulțumit de gălăgia cu note de hip-hop sau breackcore aproape în fiecare săptămână în preajma sa. Nimeni nu poate nega, însă, că acest loc mai vechi, dar nou este bine-venit pentru zbânțuiții din Capitală. Principiul de servire este BYOB, așa că urmărește pagina Altă Party și Apartamentul deschis, ia berea ta preferată și vino să stai cu cei mai neobosiți tineri.

Kira’s Club
str. Veronica Micle, 7

Probabil, unul dintre cele mai populare spații de petreceri din Chișinău. În mare parte, pentru că echipa Kira’s, în frunte cu Mironcik, au un sistem cât de cât bine-definit pentru publicul său țintă. Petrecerile marca Zaebisi sunt cele mai așteptate. Ador alura Twin Peaks a localului. O poți observa nu doar prin art-workul cu unul din personajele showului, The One Armed Man, dar și prin nuanțele de roșu, împrăștiate mai peste tot. Chiar și pe scaunele de pe terasă.

În serile de joi, poți savura din muzica live, care variază de la note țigănești – la africane – la jazz – la voci ademenitoare. În plus, accesul e gratuit la acest tip de evenimente. În restul weekendului, intrarea e mai mult decât accesibilă, începând cu 40 de lei.

Cafeneaua Veche
str. Ion și Doina Aldea-Teodorovici, 12

De mergem fully crazy, ajungem la Cafeneaua Veche de la Buiucani, cunoscută printre rândurile amatorilor de bere ieftină și salată Caesar la 35 de lei. Deși, deschizând ușa la local, ai putea da de grupuri mai în vârstă, sau mese de pomană, sau celebrări și cumetrii, localul devine din ce în ce mai atractiv pentru tinerii Capitalei. De ce? E clar din prima propoziție – prețuri ieftine și meniu decent. Ai mai văzut undeva ca vermutul să fie la preț de 12 lei?

Brainstorm Cafe
str. Pușkin, 52

La Erudit Cafe, așa cum îl cunosc majoritatea, poți să-ți aduci prietenii atunci când îți dorești o petrecere mai Like A Sir. Aici găsești jocuri de societate, pe care le poți, eventual, să și le procuri, dar și băuturi răcoritoare la preț accesibil.

Block Session
str. Ștefan cel Mare, 169

O altă mișcare pe placul tinerilor este Block Session. Deja pentru al doilea sezon, echipele Olan Deep, Boardshop, Asociația SkatePark Chișinău și Wolfbros se reunesc pentru a organiza sesiuni muzicale-interactive, cu activități sportive, zone chill, bucate gustoase și distracție sub techno și nu doar. De obicei, aceste evenimente au loc la Artico, exact lângă zona observatorului lăsat în paragină. Acolo vei vedea și ceva fan art pentru Rick & Morty. Accesul în zona distracției este absolut gratuit, dar nu uita să ai ceva bani de buzunar să poți lua un burger sau un energizant.

Rooftop Parties la Funky Mămăliga Hostel
str. Mihail Kogălniceanu, 16

Dacă vrei să te izolezi de gălăgia urbană, dar să fie undeva prin centru și să ai la îndemână băuturi colorate și acces la wi-fi, atunci alege terasa de la Funky Mămăliga Hostel. Petrecerile de socializare sub un playlist bun sunt exact doza de izolare, de care ai nevoie într-o vineri seara. Păcat că doar vara.

OccupyGuguță
Parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt”


Această inițiativă nu este doar una dintre metodele de #protestpermanent. La Cafeneaua Guguță vii nu doar la dezbateri și discuții. Până acum au fost atelierul de percuție, discuții cu specialiștii în urban planning, civic tech, proiecții documentare. Dacă îți dorești să fii implicat civic printr-o metodă mai creativă, poate ar trebuie să vii aici.

Mai ai ceva sugestii în materie de localuri și locuri, unde tinerii se distrează de minune? Nu ezita să le împărtășești cu noi.

Imagini: Da Naia, Karuzo on Air, Kira’s Club, Diana Erhan, Ramin MazurIlona Spesivțev
Autor: Ilona Spesivțev

Telegram