12 июля 2018

FAȚADE PUBLICE – PAILDCSCMD

CHIOȘC AIR / ART PROSPECT – programe de rezidențe artistice

Sâmbătă, 14 iulie 2018, ora 17:00

locație: Scuarul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” (str. Maria Drăgan 2, sectorul Ciocana, Chișinău)

Începând cu anul 2009, Apartamentul Deschis (autor: Ștefan RUSU [MD]) a găzduit zeci de evenimente culturale în scuarul din str. Bucureşti 68 din Chișinău.

În mai 2017, în cadrul unui workshop de design, a fost elaborată o versiune nouă a Apartamentului Deschis, mai extinsă însă simplificată, care a fost instalată în curtea din str. Teilor 9 din Botanica și care a funcționat drept interfață de comunicare între artiști și locuitori, drept parte a primei ediții a proiectului Fațade Publice.

În 2018 continuăm dezvoltarea proiectului Fațade Publice în cartierul Maria Drăgan, din sectorul Ciocana.

Vă invităm la PAILDCSCMD – Prima Adunare Internațională a Lucrătorilor din Domeniul Culturii din Sectorul Ciocana cu numele Maria Drăgan.

Să aducem un pic de claritate: în lunile iunie-iulie 2018 la Chișinău s-au desfășurat programele de rezidență  CHIOȘC AIR / ART PROSPECT la care au participat Semion MOTOLIANETS [BY], Almaz ISAKOV [KG], Christoph VOGLBAUER [AT], Pavel KHAILO [UA], Pola ROZEK [PL], Kiril SEMIONOV [MD] și Alexandra NOVAC [MD/regiunea Transnistriană]. Evenimentul constă dintr-o serie de intervenții și instalații în spațiul public, peformance-uri și prezentări organizate într-o promenadă cu un itinerar stabilit conform celor 9 locații alese de artiști și cercetători, participanți la programul de rezidență. Punctul de pornire este scuarul Teatrului Municipal pentru Copii „Guguță”, la ora 17:00, iar la final de zi vă va aștepta o cină în aer liber gătită de Christoph.

PAILDCSCMD face parte dintr-un șir de evenimente programate în acest an, care a demarat cu o cercetare pe marginea accesului la cultură în cartierele rezidențiale din Chișinău și Bender, urmată de un schimb de rezidențe artistice cu participarea artiștilor de pe ambele maluri ale Nistrului – rezultatele cărora s-au regăsit în cadrul celei de-a 3-a ediții a Zilelor Spațiului Public. În luna august în cartierul Maria Drăgan din Chișinău se va desfășura a 3-a ediție a Școlii Internaționale de Vară, iar în prima săptămână din octombrie 2018 vom inaugura cea de-a 2-a ediție a Fațadelor Publice.

CHIOȘC AIR – program de rezidenţă artistică

Spre deosebire de expoziţiile de artă şi proiectele finisate, care circulă prin rețeaua de galeri și muzee, programul de rezidențe artistice CHIOŞC AIR susține crearea unor lucrări noi, produse în raport cu contextul şi realităţile locale. El oferă posibilitatea de a explora diferite probleme ce se referă la situaţia Moldovei în general şi de a analiza procesele care modelează astăzi spaţiul public al Chişinăului. Programul este structurat pe bază de colaborare, asociaţia Oberliht având rolul de gazdă pentru artişti, curatori, arhitecţi etc. invitaţi, iar oraşul ca întreg, înlocuind atelierul, serveşte ca loc de cercetare, de producere şi expunere. În afară de Apartamentul Deschis, care stă la dispoziţia noilor rezidenţi, invitându-i să-i „definitiveze” forma nefinisată, participanţii la rezidenţă, pe parcursul şederii lor, pot utiliza şi alte spaţii printre care pieţe, stadioane, parcuri, dar şi universităţi, şi alte instituţii şi locuri publice.

ART PROSPECT – e un program de rezidențe dezvoltat de către ArtsLink, care găzduiește artiști și curatori în rezidențe în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kârgâstan, Moldova, Tadjikistan, Ucraina Uzbekistan și Austria, și care își propune să creeze oportunități pentru proiecte de cercetare, să faciliteze colaborarea cu comunitățile artistice locale, să creeze noi posibilități de muncă și posibilități de dezvoltare a parteneriatelor dintre artiștii și curatorii din rezidențe și organizațiile artistice locale. Prin acest program, Asociația Oberliht găzduiește în luna iunie un artist din Tadjikistan – Khurshed Rasulzade și o artistă din Kârgâzstan – Dinara Kanybek kyzy.

Acest eveniment este realizat în cadrul programului Fațade Publice aflat la a 2-a ediție (martie – octombrie 2018) – un program de conferințe, intervenții artistice, proiecții de film, o școală de vară, un grup de lectură, expoziții, ateliere și concerte ce se desfășoară în cartierul Maria Dragan din sectorul Ciocana din Chișinău și care este susținut de Ministerul Culturii al RM, CEC ArtsLink, Institutul Suedez și Forumul Cultural Austriac din București.

Подписывайся