15 июня 2018

Electric Castle 2018: Muzică și Circ la Castelul Banffy

Electric Castle a devenit deja un festival de suflet – pe lângă faptul că adună nume mari pe scenele, care sunt amplasate nu într-atât de departe de Republica Moldova, festivalul are loc în una dintre cele mai frumoase localități din România – Cluj-Napoca. Mulți tineri basarabeni, care vin la festival, o fac pentru că au o dragoste aparte față de Cluj.

Dar să nu uităm, odată ce poposești pe tărâmurile Bonțidei, vei uita de existența gălăgiei urbane pentru o perioadă de cel puțin patru zile (cinci – dacă ești norocos și au procurat la timp biletul pentru Ziua Zero). În acest articol ne dorim să vă povestim ce am făcut anii trecuți la EC și ce activități extraordinare te așteaptă în această vară acolo.

Între 18 și 22 iulie, Castelul Banffy va găzdui o serie de instalații artistice, create în urma granturilor oferite de către festival pentru artiști, arhitecți sau designeri. Granturile au fost de câteva mii de euro, așa că instalațiile vor avea un vibe adaptat spiritului festivalului – nebun, distractiv și colorat. Probabil, putem accentua faptul că implicarea tinerilor inventivi din spațiul românesc, dar și internațional, este o practică care consolidează comunitățile artistice de peste tot. Astfel, Electric Castle reușește să ofere acel grăunte de entuziasm și self-confidence, atât de necesar întru susținerea artiștilor. În plus, în acest an EC-ul a invitat la muncă și barmenii cu abilități extraordinar de amețitoare.

Pe scenele Electricului vor evolua nume mari chiar din Ziua/Seara Zero a festivalului. Vei putea să îngâni piese în stil reggae cu Damian J. Marley, să te convingi că nu totul în viață se rezumă la bani, împreună cu super-artista britanică Jessie J, să te zbânțui sub ritmurile electronice ale lui Mura Masa sau să fugi în Martensuri și în cea mai frumoasă rochie a ta prin spațiile Electricului împreună cu Wolf Alice. Noi, personal, abia așteptăm să-i vedem și pe Nothing But Thieves, trupa a cărei piese și videoclipuri te fac să mai verși o lacrimă pe alocuri. Programul pe zile poate fi văzut aici.

Oamenii Eletricului sunt încurajați în fiecare an să trăiască într-un spirit eco. Anii precedenți, toți cei din zona festivalului, pe lângă dansat l Booha Mansion sau petrecut timpul în Hangar, puteau să se apropie și de Zona Eco, să participe la diverse competiții fun și, bineînțeles, eco, și putea să câștige diverse premii. În acest an, Electric Castle devine primul festival de muzică din România, care va avea o scenă sută la sută alimentată din surse de energie regenerabilă. Supranumit EcoStage, acesta este adus din Franța și alimentat după un sistem migălos, explicația căruia durează, dar o parte din energie este produsă printr-o instalație din două biciclete pe care publicul e invitat să pedaleze. Este o inițiativă lansată acum câțiva ani de o organizația Solar Sound System. Iar dacă cineva dorește să devină ambasador ECO al festivalului, nu e nimic mai simplu – pedalează cel puțin 250 de km până la festival, demonstrează aceste rezultate și obține acest titlu frumos. Te înscrii, apropo, în această inițiativă eco-sportivă până pe 20 iunie.

Un alt detaliu minunat al festivalului e că, în acest an, vizitatorii vor putea merge și la circ. Îți imaginezi? Circ la un festival de muzică! Așa ceva văzusem acum câțiva ani la Sziget. În acest an, Electric Castle devine și o arenă a Circului Metropolitan București cu showul lor, numit Reveria. La sigur nu-ți dorești să scapi asemenea activități.

Încă mai poți procura bilete la Electric Castle chiar de aici. Nu ezita să mergi la cel mai tare festival de muzică din România, unde lumea este surprinsă de ploaie și cuprinsă de muzica preferată.

Imagini: Diana Erhan, Inga Ciumac, Ilona Spesivțev