24 апреля 2018

CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC SE LANSEAZĂ LA CHIȘINĂU: 100 DE ANI, 100 DE FILME, 100 DE ORAȘE

Proiectul cuprinde un traseu istoric: România – Republica Moldova – Cernăuți

Institutul Cultural Roman “Mihai Eminescu” Chișinău, împreună cu Asociația MIA CHIȘINĂU si Asociatia ARTIS din Iași, lansează la Chișinău, printr-o conferință de presă-eveniment, proiectul Centenarul Filmului Românesc.

Evenimentul va avea loc vineri, 27 aprilie, ora 17:00 și va fi găzduit de Cinematograful Odeon, Chișinău.

La conferință vor participa:

Acad. Valeriu Matei – Directorul ICR „Mihai Eminescu”, Chișinău,
Irina-Margareta Nistor – Ambasadorul Centenarului Filmului Românesc,
Andrei Giurgia – Manager proiect România
Ileana Popovici – Consultant cinema
Prof. univ. dr. Daniel Șandru – Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași
Andrei Apreotesei – Managerul Ateneului din Iași
Valentina Iusuphodjaev- Manager proiect/ PR Republica Moldova
Prof. univ. dr. Doru Tompea – Președintele Universității „Petre Andrei” din Iași

”Pădurea spânzuraților”, ”Două lozuri” și ”Afacerea Est” în debutul traseului din Basarabia.
În continuarea lansării, de la ora 18.00, va fi proiectat filmul Pădurea spânzuraților, al doilea film din Caravana Centenarului Filmului Românesc. La proiecție vor fi prezenți criticul de film Irina-Margareta Nistor și consultatul cinematografic, Ileana Popovici.

După Chișinău – la Călărași și Strășeni
Pe 28 aprilie, la ora 17.30, Caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge la Călărași (Republica Moldova), la Casa de Cultură, unde va fi proiectat filmul Două lozuri, în prezența criticului de film, Irina-Margareta Nistor.

La Strășeni, se va proiecta filmul Afacerea Est. Proiecția poate fi vizionată pe 29 aprilie 2018, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură. Invitați speciali sunt Irina-Margareta Nistor și actorul Daniel Busuioc.

Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

Inițiat de ARTIS și MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

INVITAȚII CENTENARULUI FILMULUI ROMÂNESC, DESPRE FILMUL ROMÂNESC ȘI ANUL 2018

Acad. Valeriu Matei (Directorul ICR „Mihai Eminescu”, Chișinău): „Filmul românesc a marcat în mod determinant istoria culturii române din ultimul secol. Marii regizori ai filmului românesc, prin creațiile lor, au afirmat această nouă artă a secolului XX pe plan european și internațional. A marca Centenarul Filmului Românesc înseamnă, de fapt, a rememora întreaga evoluție a culturii și spiritualității românești, din 1918 până astăzi”.

Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema în cadrul proiectului): „Chișinău la un secol aniversar cu 3 filme cât se poate de diverse, din generații diferite și pentru generații diferite! De la Pădurea spânzuraților la Două lozuri și o coproducție frățească: Afacerea Est!”.

Andrei Giurgia (Manager proiect România): „Centenarul Filmului Românesc parcurge o noua etapă și iată că traseul României Mari prin film ajunge și la Chișinău, un punct vital pentru momentul Marii Uniri. Acest proiect comun vine în fața publicului spectator cu tot ce are mai bun cinematografia din România, dar și din Republica Moldova. Publicul spectator va putea urmări capodopere cinematografice care au marcat istoria celei de-a șaptea arte. Sunt convins că publicul din Republica Moldova se va bucura, va înțelege și va primi filmul românesc așa cum se cuvine”.

Andrei Apreotesei (Managerul Ateneului din Iași): „Centenarul Filmului Românesc este un proiect inedit, care unește oameni și spații, dar mai ales români de pe întreg cuprinsul țării. România n-a avut graniță la Prut și nici Centenarul Filmului Românesc nu are. El este un dar artistic pentru toți românii în onoarea acelui istoric an 1918”.

Valentina Iusuphodjaev (Manager proiect/PR Republica Moldova): „Mă bucur extrem de mult că am reușit să lansăm acest proiect frumos. Filmul românesc e tot mai prezent la Chișinău, or datorită acestei prezențe sunt țesute tot mai multe fire delicate care alimentează spiritul și simțul spectatorului de aici. Centenarul Filmului Românesc s-a născut din convingerea că filmul nu e doar parte a istoriei, filmul poate face istorie”.

Prof. univ. dr. Daniel Șandru (Coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași, organizator): „După lansarea de la Iași, Centenarul Filmului Românesc ajunge la Chișinău, subliniind, și prin prezența artei cinematografice, unitatea de destin a celor două orașe moldovenești. Dacă Iașul a renunțat la statutul de capitală a Moldovei pentru înfăptuirea Unirii Principatelor din 1859, în martie 1918 Chișinăul a renunțat, de asemenea, la acest statut și a deschis seria unirilor ce au format România Mare. La un veac de atunci, Iașul și Chișinăul sunt capitalele filmului românesc în contextul unui proiect prioritar din cadrul Programului Centenar al municipalității ieșene. Este nu doar o reverență față de istoria noastră comună, ci și o promisiune simbolică de regăsire a drumului nostru comun și, din această perspectivă, inițiatorii și susținătorii acestui proiect merită felicitați pe deplin”.

PARTENERI
În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști
Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași
Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român
PARTENERI MEDIA
Partener media principal: AGERPRES
Frecvența de încredere: Radio România Cultural
Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI
Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, magazin istoric
Partener media regional: VIVA FM
Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură
Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro
Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova
Monitorizat de: zelist.ro
Ne mișcă cei de la: ZigZag prin România

Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES

ON-LINE
Facebook
Site

Подписывайся