Abecedarul VS Sistemul w/ Lica Sainciuc
Apariția Abecedarului a fost o adevărată sfidare a ordinii publice în RSSM. Pentru revendicarea dreptului la limbă s-a luptat împotriva unui sistem a cărui nivel de securitate era cunoscut în întreaga lume. Cum s-a reușit și cine a stat în spatele acestui act de rebeliune care a stat la baza apariției Republicii Moldova ca stat, aflăm de la Lica Sainciuc.
Lică Sainciuc s-a născut la 29 iunie 1947 în familia pictorilor Glebus Sainciuc și Valentina Rusu-Ciobanu, în partea de jos a orașului Chișinău, într-o casă din preajma Bisericii „Sfânta Vineri”.
În 1971 își ia licența în arhitectură la Institutul Politehnic din Chișinău. Debutează ca scenograf și autor de păpuși la teatrele din Republica Moldova.
A ilustrat peste o sută de cărți. Printre acestea se numără și cele scrise de Spiridon Vangheli, Petru Cărare, Grigore Vieru, Constantin Dragomir, Ion Creangă.
Este autorul desenelor „Albinuței” și „Abecedarului”. Este pictorul care a ilustrat primul „Abecedar” cu litere românești de după 1989.
Pasionat de istoria și arhitectura orașului Chișinău semnează cărțile: Colina antenelor de bruiaj, Ioan Halippa. Chișinăul pe vremea lui Pușkin (1820-1823) cu 333 de intersecții de Lică Sainciuc, Chișinăul ascuns.