16 марта 2018

A doua ediție a programului de accelerare dedicat start-upurilor fashion, fashion tech și lifestyle „ZIP Acceleration Program”

12 echipe vor lua parte la cea de-a doua ediție a programului de accelerare dedicat start-upurilor fashion și celor din domeniul lifestyle și fashion tech „ZIP Acceleration Program”. Participanții au fost aleși de către un juriu compus din experți locali și internaționali, dintre cele 20 de echipe preselectate pentru a participa la evenimentul Pitching Day. Astfel, cei aleși vor paticipa la programul ce durează jumătate de an pe parcusul căruia vor beneficia de mentorat local și internațional, expertiză în domeniul dezvoltării de produs și business, conținut educațional și suport financiar pentru dezvoltarea startupurilor, adaptat necesităților specifice ale acestora.

„ZIP Acceleration Program” este organizat de Centrul de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse”, în parteneriat cu Fashion Technology Accelerator Milan, Asociația Patronală a Industriei Ușoare (APIUS), Asociația Industriilor Creative din Moldova (COR), Atelier 99, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei.

Doina Nistor, director, Proiectul de Competitivitate din Moldova: „Industria ușoară, astăzi, se îmbunătățește cu noi designeri, iar câștigătorii vor fi mentorați pe parcursul a șase luni și ajutați să se lanseze pe piața internațională. Am fost surprinși în această ediția a „ZIP Acceleration Program” 2018 de calitatea aplicanților. Industria ușoară este în topul industriilor exportatoare din Republica Moldova, în special pe piața Uniunii Europene. Acest sector antrenează în câmpul muncii circa 23 de mii de femei. Iar în ultimii ani prin intermediul campaniilor „DININIMA” acest segment fashion este deschis și pentru tinerele talente. Avem peste 70 de branduri care au apărut în ultimii trei ani și care concurează cu succes atât la nivel local cât și internațional.”
.
Lilia Surdu, director, brandul „MOVE”, câștigătoarea primei ediții ZIP Accelerator: „Sunt încântată că am participat anul trecut și am devenit câștigătoare a acestui program. Am avut o multitudine de beneficii ca urmare a participarii la prima ediție a „ZIP Acceleration Program”. Pe parcursul celor șase luni am beneficiat de suport din partea mentorilor internaționali și locali pe diverse teme cum ar fi: finanțe, branding etc. Ceea ce ne-a ajutat ulterior să ne poziționăm mai bine pe piață. Dar cel mai mare rezultat este că suntem prezenți pe piețile din Paris și Milano. Concurenții din acest an sunt foarte puternici și ne-a fost greu să desemnăm câștigătorii. Astfel de programe consolidează comunitatea de designeri și este un moment foarte important pentru că dacă noi vrem să mergem la nivel international trebuie să avem comunitate puternică.”

La ediția 2018 „ZIP Acceleration Program” participă antreprenori fashion începători, cei care dezvoltă produse tech în domeniul modei (tech-fashion), startup-uri în domeniul fotografiei de modă, dar și cele care dezvoltă produse lifestyle (decorațiuni de interior, textile, produse artizanat, accesorii mobilier, sisteme de iluminat etc).

Nicoleta Rogac, fondator „Nicole Storm”: „Vreau să particip la acest program, pentru că atunci când ești îndrumat de specialiști ai șanse mai mari să crești, înveți tehnici noi care te schimbă măcar puțin, astfel devii mai bun în ceea ce faci zi de zi. Pe viitor vrem ca produsele noastre să ajungă și pe piața din România. ”
Nicolai Opopol, fondator „Fennec&Finch”: „Pentru mine participarea la acest program este în primul rând o oportunitate de a întâlni comunitatea designerilor, de a primi feedback pentru că produsul nostru se adresează lor. La moment avem opt proiecte înregistrate pe platformă, peste un an vrem să avem peste 100 de proiecte pe lună. Oricine se poate înregistra pe platformă, chiar dacă se află la început de cale.”

Stela, fondator „MIRIAMS BRIDE Atelier”: „Noi am creat un produs care este mai popular peste hotare și avem mai multe cliente din afara țării. Prin participarea la acest program ne propunem să promovăm brandul „MIRIAMS BRIDE Atelier” ca unul autohton, să îl poziționăm corect pe piață, să devenim cât mai buni, de asemenea vrem să obținem susținere pe plan internațional și să participăm la expoziții internaționale. Rochiile noastre se diferențiază prin croială și calitate și se lucrează manual foarte mult.”

„ZIP Acceleration Program” se va încheia la sfârșitul lunii septembrie cu evenimentul Grand Finale, pe parcursul căruia startup-urile își vor prezenta produsele și evoluția afacerii pe parcursul perioadei de accelerare. Finaliștii vor fi selectați în baza unei evaluări a progreselor înregistrate și vor obţine premii și suport post-accelerare.

Подписывайся