Exemple practice, transfer de cunoștințe și expertiză internațională la Moldova ICT Summit 2017 pentru creșterea sectorului IT din Republica Moldova
Telegram

Republica Moldova devine tot mai cunoscută pe plan global ca o destinație interesantă pentru industria IT și inovație. În ratingurile internaționale referitoare la domeniul TIC, RM se plasează peste media globală și foarte aproape de media europeană – este constatarea principală prezentată la Moldova ICT Summit 2017, ediția a opta, ce a avut loc la 30 martie curent, la Chișinău. La eveniment au participat peste 600 de persoane la prezentările din cadrul celor trei sesiuni principale – TIC pentru Dezvoltare, TIC pentru Educație și TIC pentru Startup – propuse și discutate de peste 45 de speakeri, dintre care 23 de peste hotare.

Moldova ICT Summit 2017, evenimentul anului în domeniul TIC, a fost organizat într-un format absolut nou, în incinta Centrului de Excelență în domeniul TIC Tekwill, iar programul summit-ului, în acest an, s-a axat pe o serie de subiecte de importanță majoră pentru menținerea și continuarea creșterii competitivității sectorului TIC al Republicii Moldova – dezvoltare, educație și antreprenoriat.

În prezentarea sa din deschiderea reuniunii, viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev a subliniat importanța realizării actualei ediții Moldova ICT Summit într-o nouă locație, o casă special construită pentru comunitatea IT – Centrul Tekwill. În discursul său, viceministrul, referindu-se la evoluția sectorului TIC al Republicii Moldova și la realizările acestuia, inițiate și prezentate în cadrul edițiilor anterioare ale Moldova ICT Summit, a menționat: ameliorarea mediului de afaceri TIC prin intermediul facilităților fiscale pentru companiile IT, implementarea legii cu privire la Parcurile IT, facilitarea accesului pe piața muncii a personalului calificat și inovativ prin adoptarea legii cu privire la Startup Visa; ajustarea curriculum-ului universitar și implicarea sectorului privat IT în procesul de instruire; dezvoltarea unor centre alternative de instruire și suport în lansarea afacerilor, etc.

Astfel, viceministrul a subliniat că „suntem preocupați la această etapă de a asigura o ascendență cât mai sigură sectorului IT pentru a avansa cu acest model și pentru a ne deplasa în regiuni ca să asigurăm o acoperire cât mai mare. Există un sentiment de siguranță și maturitate în ceea ce urmează să continuăm astăzi în cadrul Moldova ICT Summit 2017, ce se bazează pe o serie de acțiuni realizate în toți acești ani, acoperind un număr important de subiecte actuale pentru dezvoltarea societății informaționale în Republica Moldova, printre care Strategia-cadru Moldova Digitală 2020, foaia de parcurs ulterior pentru sporirea competitivității IT, programul de securitate cibernetică și reconceptualizarea modului de abordare a ecosistemului TIC, în mod special, felul în care se dezvoltă acesta și modalitățile de stimulare a antreprenoriatului TIC în Republica Moldova și, anume, crearea și dezvoltarea de startupuri.”

Cu discursuri de salut şi declaraţii referitoare la importanța și suportul oferit sectorului TIC al Republicii Moldova au venit şi Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Excelența Sa James D. PETTIT, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Excelența Sa Signe BURGSTALLER și Managerul General al Microsoft Hub Georgia, Moldova, Ucraina Nadiya VASILIEVA.

Discuțiile și prezentările din programul Moldova ICT Summit 2017 au constat din mai multe aspecte practice, ce au oferit participanților posibilitatea de a interacționa cu inovațiile și tehnologiile. Printre acestea, un interes deosebit a constituit prezentarea tehnologiilor de imprimare 3D și aplicațiile acestora în educație.

„Anul acesta am schimbat nu doar locația. Moldova ICT Summit 2017 este un eveniment mai focusat și mai practic, adică au fost abordate cele mai importante subiecte ce țin de domeniul TIC al RM. Avem multe exemple practice implementate deja în alte țări sau în Moldova și transfer de cunoștințe, ce au determinat acea creștere a sectorului TIC spre care tinde țara noastră. La summit s-a discutat despre realitatea augmentată și robotică în educație, imprimare 3D etc. Ceea ce nu s-a schimbat la ediția din acest an este că Moldova ICT Summit 2017 a fost, este și rămâne o platformă de discuție între toate părțile interesate ale acestui ecosistem: sectorul TIC, Guvern, parteneri, finanțatori și beneficiari”, a accentuat Irina Străjescu, Președintele Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC (ATIC).

Susținerea antreprenoriatului în domeniul TIC, prin intermediul dezvoltării de startupuri a fost conceptualizată și prezentată în cadrul sesiunii ICT4Startups de la Moldova ICT Summit 2017. Speakeri din țară și de peste hotare – antreprenori de succes din domeniul IT – au venit cu o serie de sfaturi și secrete menite să încurajeze actualii și viitorii startuperi. Sesiunea moderată de reprezentanții „mașinăriei globale de startupuri” din Olanda, Rockstart a fost în mod special destinată antreprenorilor IT din Moldova.

Mai mult despre Moldova ICT Summit 2017, precum și imagini de la eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook Moldova ICT Summit, iar informațiile despre speakeri și detaliile din program pe pagina web.

Ediția a VIII-a Moldova ICT Summit a fost organizată de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC sub patronajul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernului Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA). Partenerii evenimentului sunt Microsoft, IBM, UNDP, MIEPO, Oracle, Ellation, Rockstart, Tenerlab.

Telegram