Celebrarea Anului Tadeusz Kościuszko la Chișinău
Начало: 01/11/2017 - 10:00
Место: Muzeul Național de Istorie a Moldovei (str. 31 August 1989 nr. 121 A)
Цена: -
FACEBOOK

Polonia evocă personalitatea lui Tadeusz Kościuszko, renumit comandant și luptător pentru libertatea nu doar a țării sale, ci și a Americii, cu prilejul împlinirii, în 2017, a 200 de ani de la moartea sa. În cadrul acestei celebrări, în perioada 1-15 noiembrie, Institutul Polonez din București și Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău vă invită la expoziția „Tadeusz Kościuszko – prețul libertății”.

Generalul polonez și american Tadeusz Kościuszko (1746-1817) a luptat pentru libertatea ambelor popoare, dar a cerut și eliberarea țăranilor și a sclavilor, iar ca un foarte capabil inginer militar a construit fortificații remarcabile, proiectând, printre altele fortăreața West Point, în care se află astăzi sediul renumitei academii militare americane.

Grație realizărilor sale excepționale și modului său de gândire extrem de modern, conducătorul uneia dintre insurecțiile naționale poloneze (așa-numita insurecție a lui Kościuszko, din anul 1794) este astăzi erou al Poloniei și al Statelor Unite. Monumente ridicate în cinstea lui se află în numeroase țări ale lumii, iar numele său este purtat chiar de cel mai înalt vârf muntos din Australia – Vârful Kościuszko (Mount Kosciuszko).

Cu ocazia declarării de către parlamentul polonez a Anului Tadeusz Kościuszko, în 2017, în întreaga lume se desfășoară numeroase evenimente menite să evoce personalitatea vestitului comandant.

Expoziția care va fi prezentată la Chișinău în ajunul Zilei poloneze a Independenței, sărbătorită la 11 noiembrie, relatează despre renumitul polonez prin intermediul a 24 de planșe. Pe lângă cele mai importante informații despre viața lui Tadeusz Kościuszko, sunt prezentate și amintiri legate de acest remarcabil comandant și inginer militar, precum și fotografii și tablouri ce îl prezintă atât pe Tadeuszo Kościuszko însuși în diferite momente ale vieții sale, cât și locurile sau evenimentele importante pentru istorie de care se leagă numele său.

Expoziția în limba română îl înfățișează pe Tadeusz Kościuszko nu numai în calitate de militar și politician. Prin intermediul ei, se poate afla nu doar unde s-a format, sau cum a ajuns să fie încununat de glorie, ci și ce pasiuni, dar și slăbiciuni avea, cu cine s-a împrietenit, pe cine a iubit.
Vă invităm să vizitați expoziția în perioada 1-15 noiembrie 2017, între orele 10.00-17.00, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (str. 31 August 1989 nr. 121 A).

Telegram