Autopcity – un film de Ștefan Rusu
A U T O P C I T Y
un film de Ștefan RUSU
imagine: Ruben AGADJANEAN
editare imagine și sunet: Denis BARTENEV
HD, 73’, 2015
În cadrul Forumului Urbanismul și Dezvoltarea Durabilă a Chișinăului, ediția a II-a, cu genericul „Urbanismul în serviciul populației” organizat de Ambasada Franței în Republica Moldova, în parteneriat cu Primăria mun. Chișinău și Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, suntem bucuroși să vă invităm la proiecția filmului „AUTOPCITY” de Ștefan RUSU. Proiecția este organizată de Asociația Oberliht, partenerul Forumului, și va avea loc joi, 20 aprilie 2017, la orele 18.30 la Zpațiu (Muzeul Zemstvei, str. A. Șciusev 103, Chișinău).
Filmul „AUTOPCITY” este un documentar investigativ ce exploră un oraș în derivă. Împreună cu un grup de cercetători, teoreticieni, arhitecți, sociologi, activiști urbani și artiști vizuali am investigat procesele de transformare și planificare urbană, care au avut loc în oraș înainte și după proclamarea Independenței în 1991. De-a lungul acestui parcurs ne-au preocupat efectele negative pe care le-ar avea de suferit partea de jos a orașului vechi în urma construcției bulevardului Cantemir, conceput în perioada socialistă de echipa arhitectului A. Șciusev și reactualizat în planul urbanistic general (PUG) din 2007.
Astăzi se simte tot mai acut nevoia de revendicare a spațiilor publice, care sunt lăsate să degradeze pentru a fi scoase din domeniul public și ulterior privatizate. Societatea civilă, activiștii urbani și comunitatea artistică s-au implicat în apărarea spațiilor aflate în paragină, revendicînd unele din aceste spații cum este scuarului Kentford și scuarul Europei din Grădina Publică Ștefan cel Mare, în timp ce altele se află în litigiu (ruina primei Poște a orașului).
Nucleul vechi al orașului, ce include clădiri de patrimoniu, străduțe, intersecții cu mici piețe și scuaruri, riscă să fie afectat de noul plan de dezvoltare urbană. Intervențiile creative realizate in extremis de comunitatea artistică în aceste spații și acțiunile de revitalizare a parcului Zaikin întreprinse de societatea civilă cu ajutorul locuitorilor, pot trece drept soluții tactice de apărare ale acestei zone, a texturii sociale și identității urbane.
Filmul a fost produs de Asociația Oberliht în cadrul proiectului SPACES și a beneficiat de susținerea financiară a Fundației Culturale Europene.
AUTOPCITY – un film de Ștefan RUSU, 20 aprilie 2017, ora 18:30