Au fost anunțați câștigătorii concursului Wiki Loves Earth 2017 în Moldova
Telegram

În fiecare an, în mai multe țări ale lumii voluntarii Wikipediei organizează un concurs de fotografie a naturii, Wiki Loves Earth. Prima oară acesta a fost organizat în Ucraina în 2013, iar acum concursul se petrece în 36 de țări. Fotografi din toată lumea sunt invitați să încarce la Wikipedia fotografii ale ariilor protejate din anumite țări, iar cele mai bune imagini sunt premiate.

Republica Moldova a organizat pentru prima oară acest concurs în 2016, când 17 participanți au încărcat aproape 600 de imagini, iar trei cei mai buni dintre ei au primit premii: gadgeturi, rucsacuri și piese foto. Datorită contribuției celor 17 fotografi (unii amatori, alții profesioniști), au fost ilustrate 70 monumente ale naturii, toate imaginile fiind eliberate sub licență liberă pentru a putea fi folosite de oricine.

În 2017, majoritatea din cele 471 de arii protejate au fost puse pe hartă. Între 15 mai și 15 iunie, concursul a invitat din nou iubitorii de natură să participe cu pozele făcute în călătorii, contribuind la dezvoltarea Wikipediei. În doar o lună, au fost încărcate peste 1.700 de imagini de către 62 participanți. Numărul ariilor protejate ilustrate s-a ridicat la 154. Din cele 36 de țări participante, Moldova este pe locul 12 după numărul de imagini încărcate.

locul 1

Complexul geologic din bazinul r. Lopatnic Balan Anton

locul 2

Rezervația științifică Prutul de Jos
Roman Friptuleac

locul 3

Parcul național Orhei: Orheiul Vechi Alex Prodan md

locul 4

 Malurile abrupte ale Nistrului lângă Naslavcea Alex Prodan md

locul 5

Rezervația științifică Prutul de Jos Roman Friptuleac

locul 6

Complexul geologic din bazinul r. Lopatnic Balan Anton

locul 7

 Parcul național Orhei: Răut lângă Butuceni IurieSvet

locul 8

Rezervația peisagistică Țipova Alex Prodan md

locul 9

Parcul național Orhei: Răut lângă Morovaia Alex Prodan md

locul 10

Rezervația peisagistică Valea Mare SerKo Photography

 

Un juriu format din doi fotografi profesioniști și un wikipedist a evaluat toate fotografiile și a găsit cele mai bune 10 din ele. Acestea vor fi transmise juriului internațional, care vor stabili cele mai bune imagini din lume. Primele trei locuri în etapa locală sunt premiate cu certificate de cumpărături la un magazin foto din Chișinău. Ceremonia de premiere va avea loc duminică, 9 iulie, 15:00, în sala mare a Bibliotecii Hasdeu (filiala centrală). În cadrul evenimentului, va fi amenajată o mini-expoziție a imaginilor câștigătoare și se va discuta mai multe despre Wiki Loves Earth și Wikipedia. Ceremonia este disponibilă pe facebook.

Concursul a fost organizat cu suportul generos al Wikimedia Ukraine, Hai Moldova, MEGA Generation și EcoFM. Pagina pe Facebook a concursului: Wiki Loves Earth Moldova.

Telegram