ADCC Moldova Open Championship de Grappling și-a premiat câștigătorii
Telegram

Sportivii care practică Grappling au avut ocazia să se lupte pentru medalii de aur, argint și bronză la ADCC Moldova Open Championship ce a avut loc la Chișinău, pe 20 mai și a adunat participanți de pe teritoriul întregii țări și de peste hotarele ei.

Campionatul, organizat pentru al patrulea an de către Reprezentanța oficială în Republica Moldova a celebrului Abu Dhabi Combat Club (ADCC), a adunat circa 180 de participanți, aproximativ 20 de echipe din raioanele Moldovei: Leova, Cahul, Tiraspol, Sîngera, Bălți, etc. și sportivi din țări precum România și Ucraina.

În Republica Moldova, Federația de Grappling ADCC este reprezentată de Eugeniu Petrachi, fiind reprezentant oficial al ADCC Moldova din 23 februarie 2013. Acest titlu i-a fost acordat în Slovacia, Bratislava de către Marko Leisten, Președinte al ADCC Europa.

Eugeniu Petrachi, Președintele ADCC Moldova:

„ADCC Open Moldova Championship 2017 a fost un turneu mare și interesant, la care au participat circa 180 de participanți cu vârsta cuprinsă între 7 ani și peste 35 de ani, iar pentru a-i evalua și premia pe toți, a fost necesar de 7 ore de campionat. Aflându-ne în cel de-al patrulea an de competiție, pot să afirm că tehnica participanților evoluează considerabil.”

Începând cu 2014, ADCC Moldova organizează campionate de Grappling bianual: unul deschis în primăvară și altul național în toamnă. La cea dintâi ediție, campionatul a adunat un număr de 100 de participanți, iar în 2017 performanța înregistrată demonstrează dezvoltarea acestui sport în Moldova și creșterea interesului în rândul sportivilor.

Printre arbitrii competiției au fost Eugeniu Petrachi și Vladimir Tucanov, sportivi care practică Grappling și Jiu-Jitsu de șase ani.

Vladimir Tucanov, membru al Federației, organizator al campionatului:

„Au fost pregătite 70 de seturi de medalii din aur, argint și bronză, iar s-au oferit cca 50 de seturi pentru sportivii care au ocupat locurile I, II și III. Alături de noi la campionat a fost un arbitru de nivel mondial din Irlanda, care a apreciat organizarea evenimentului și pregătirea tehnică a sportivilor.”

 

Campionatul a fost destinat atât începătorilor (cu experiența de peste 2 ani), intermediarilor (2-4 ani) și celor avansați (4 ani și mai mult).

Eugeniu Petrachi, Președintele ADCC Moldova:

„De această dată ne-am bucurat că au participat în concurs 12 fete de 15-16 ani. La această vârstă participantele se luptă în funcție de masa corporală, iar până la 14 ani, luptele sunt mixte între fete și băieți.”

Eugeniu Petrachi este de asemenea antrenor de Grappling și Jiu-Jitsu la clubul sportiv „Bercut Fight Club” din Chișinău. Clubul este unul prietenos față de toți începătorii, persoane de orice sex și de toate vârstele care își doresc să învețe să lupte.

Ce mai evidentă diferență între Grappling și Jiu-Jitsu este kimono-ul. În cel dintâi caz menționat nu este nevoie de purtat un kimono, ci sportivii se luptă în echipament sportiv ales de fiecare în parte. Ambele reprezintă lupte de contact, la sol și care prin folosirea tehnicilor articulare și a strangulărilor îl forțează pe oponent să renunțe la luptă. Pe principiul folosirii cât mai eficiente a tehnicii și în special a pârghiilor, în dauna atributelor fizice (greutate, forță explozivă, alonjă etc.), un practicant fără atribute fizice de excepție are șanse de reușită ridicate în luptă, în fața unui adversar superior din punct de vedere fizic.

Eugeniu Petrachi, Președintele ADCC Moldova:

„Primim în club pe orice doritor, indiferent de vârstă, pregătire fizică sau practică în lupte/sport. Alături de noi se antrenează copii, adolescenți și maturi, începând cu cei care sunt mai mici de 13 ani și până la cei de circa 50. Ne dorim să atragem cât mai multe fete în club care să își dorească să practice Grappling-ul. La moment, în club se antrenează 10 fete, două dintre care sunt mamă și fiică. Cu acest scop am inițiat o promoție — pentru toate fetele care se înscriu în club prima lună de antrenamente nelimitate este gratuită.”

Potrivit celor menționate de Eugeniu, Grappling și Jiu-Jitsu reprezintă lupte care sunt foarte utile pentru fete și femei în cazuri de autoapărare, întrucât ambele se practică la sol. Anume în asemenea poziție se află jertfa și atacantul său în cazurile de violență. Astfel, tehnicile însușite la antrenamente pot fi utile în cazurile excepționale. De asemenea, traumele pe care le poate suporta sportivul sunt minime, deoarece în cazul în care unul din adversari simte nevoie de a preda, lupta se oprește imediat, la fel precum în cazul dacă arbitrul (la campionate) și/sau antrenorul (în incinta clubului) observă o mișcare în afara regulilor.

Eugeniu și Vladimir practică Grappling de șase ani, timp în care au evoluat mult ca sportivi și anume în acest fel de lupte, dar recunosc că progresul nu se oprește aici și Jiu-Jitsu și Grappling-ul se descoperă treptat.

Vladimir Tucanov, membru al Federației, organizator al campionatului:

„Grappling-ul este asemenea șahului. E nevoie de a învăța în continuu și de a perfecționa tehnica. Aici trebuie să gândească bine mintea și câștigător e acel care are tehnică bună, ci nu forță. Grappling-ul îți oferă timp să gândești, să anticipezi mișcarea adversarului și să stabilești ce mișcare vei face în continuare. Dacă în cazul altor feluri de lupte sportivii acționează din instinct, la Grappling și Jiu-Jitsu, datorită faptului că e nevoie de strategie și tehnică, lupta devine mult mai interesantă.

Bercut Fight Club” este unicul club specializat pe Grappling din Chișinău. Procesul de antrenare și învățare a sportivilor din club este bine divizat și disciplinat. Copiii care vin însușesc câteva mișcări pentru a deprinde tehnica de luptă, combinate cu diverse jocuri. Adulții începători studiază tehnica propusă pe înțelesul lor, iar cei mai experimentați evoluează, perfecționează tehnica și merg spre noi înălțimi.

Eugeniu Petrachi, Președintele ADCC Moldova:

„Începând cu primul antrenament îi informăm pe sportivi că cele însușite la antrenamente nu se vor utiliza pentru rezolvarea violentă a conflictelor și îi învățăm să dețină un comportament adecvat și cultural. Odată cu trecerea timpului, sportivii însușesc exerciții care antrenează viteza, coordonarea și gândirea rapidă. Atunci când sportivul luptă cu un adversar mai puternic, el își depășește fricile și devine mai încrezut în sine atât în lupte, cât și în diverse situații ale vieții personale.

De asemenea, creăm de fiecare dată o atmosferă prietenoasă în club, astfel încât toți sportivii să fie comunicabili și să petreacă timpul vesel împreună atât în cadrul antrenamentelor, cât și în afara lor.”

Eugeniu și Vladimir au drept scop să dezvolte Grappling-ul și Jiu-Jitsu pe plan național, iar organizarea campionatelor pentru copii și maturi de nivel republican pe care le desfășoară anual contribuie la realizarea acestui țel. La fel, ei consideră că un lucru favorabil ar fi deschiderea noilor cluburi în Moldova și sporirea interesului sportivilor față de acest sport.

Scopurile Federației de Grappling-ADCC din Republica Moldova:

  • Dezvoltarea Grappling-ului ca probă nouă de sport pe teritoriul Republicii Moldova.
    Organizarea și promovarea în Republica Moldova a evenimentelor și concursurilor ADCC la nivel național și internațional, stagii, seminare, cursuri de arbitraj etc.
  • Promovarea și atragerea de fonduri pentru construirea, îmbunătățirea sau renovarea facilităților dedicate Grappling-ului.
  • Atragerea copiilor și tinerilor din stradă și de la o viață fără valori spre un sport care le educă autocontrolul, spiritul de corectitudine, le consumă energia într-un mod pozitiv și îi ferește de influența negativă a drogurilor, găștilor etc; oferirea șansei de a-și depăși condiția socială prin sport de performanță și mod de viață în colectivitățile de sportivi.

Vezi aici rezultatele oficiale ale ADCC Moldova Open Championship de Grappling.

Iată cum se antrenează sportivii în clubul „Bercut”:

  • Copii 6-14 ani —  ora 16:00-17:00 (luni, miercuri, vineri)
  • Adolescenți 15-18 ani — orele 17:00-18:30
  • Adulți (mixt bărbați și femei) — orele 18:30-20:00
  • Dimineața la 8:00 — Jiu-Jitsu

Abonamentele la antrenamente sunt de la 400 de lei/lună.

ADCC Moldova

„Bercut Fight Club”

Adresă: str. Pușkin, 22 (colț cu str. Veronica Micle)

Tel: +37379991777

 

Telegram