10 августа 2017

10 cărți de citit până la sfârșitul verii, potrivit haibun.md

August e luna în care cei mai mulți se grăbesc să părăsească blocurile încinse ale orașului și să se retragă pe o plajă. Iar noi știm foarte bine că marea nu te preocupă întreaga zi, iar cheful de o carte bună are să te asalteze mai nemilos decât soarele dogoritor de vară.

În plus, aveți grijă să alegeți cărțile pe potrivă. Pentru vacanță se recomandă tipăriturile care se „consumă” ușor, cele cu mai multă acțiune și mai puțină descriere. Poate chiar mai vânturatice. De asta vă venim în ajutor cu o listă de cărți pentru a vă încununa sfârșitul acestei veri, indiferent de locul unde v-ați afla.

1. Vegetariana, Han Kang

Începe topul nostru cu o carte care a făcut ravagii în lumea editorială, pricopsindu-se și cu prestigiosul premiu Man Booker International. „Vegetariana” ne spune povestea unei femei din Coreea de Sud care, în toiul unei nopți, merge la bucătărie și începe a arunca toată carnea din frigider. Traumele psihologice ale acestei femei care o determină să devină vegetariană sunt expuse în trei părți: thrillerul domestic, transformarea și meditația povestite din trei perspective – a soțului, a cumnatului și a surorii. La toate explicațiile pe care le cere familia oripilată, ea spune doar atât: „Am avut un vis”. Toate semnele de alertă din lume nu te pot pregăti pentru ce vei citi în această carte.

2. Povestea Slujitoarei, Margaret Atwood

Nuvela distopică a lui Margaret Atwood nu este una nouă, dar e destul de actuală și mult discutată, în special datorită serialului bazat pe carte și lansat anul acesta. Amplasată într-un viitor apropiat, într-o teocrație totalitară, „Povestea Slujitoarei” explorează tema subjugării femeii și diferitele circumstanțe în care aceasta își poate câștiga individualitatea și independența. Vă recomandăm să citiți cartea, iar apoi să priviți serialul care pe IMDb a atins ratingul de 8,7.

 

3. Hibiscus Purpuriu, Chimamanda Ngozi Adichie

Acțiunea acestei cărți are loc în Nigeria într-o familie catolică. Tatăl autoritar un om generos și activ în cadrul societății, dar acasă se arată un fanatic religios. Povestea este spusă de Kambili, o fată de 15 ani, lumea căreia e minuțios construită de tatăl ei. Când situația politică în Nigeria devine instabilă, Kambili și fratele ei sunt trimiși la o mătușă, într-o casă neobișnuit de gălăgioasă și plină de viață. Fiind șocată de modul de viață liber și fără reguli a acestei familii, Kambili se retrage în sine, dar apoi înțelege că, de fapt, ordinea impusă la ei acasă este neobișnuită. Este o carte despre promisiunea libertății, despre liniile blurate dintre adolescență și maturitate, despre dragoste și ură dintre ce este vechi și ce este nou. Se citește dintr-o răsuflare.

4. Amanta lui Freud, Karen Mack și Jennifer Kaufman

Un roman palpitant și inspirat de presupusa relație de dragoste dintre Freud și cumnata sa. Dacă vă plac intrigile amoroase și discuțiile inteligente, acest roman o să vă cucerească din prima. În această poveste complexă de dragoste, realitatea și ficțiunea se amestecă subtil, creând portretul irezistibil al unei femei de neuitat și al eforturilor de a împăca afecțiunea pentru sora ei cu obsesia față de soțul acesteia.

5. Cele 40 de legi ale iubirii, Elif Shafak

Dacă vreți să citiți un roman care să vă poarte în Orient, alegeți „Cele 40 de legi ale iubirii”. O apologie a iubirii care punctează cu subtilitate diferențele dintre religie și spiritualitate, dintre datorie și iubire. Pe parcursul lecturii veți urmări cum viața Ellei Rubinstein se schimbă, cum de la o casnică și soție nefericită devine o femeie îndrăgostită și care își face munca cu pasiune.


6. Cel care mă așteaptă, Parinoush Saniee

Un roman de pe raftul cărților interzise, fiind o poveste emblematică despre destinul femeilor din Iran. Istoria începe în anul 1979, cu puțin timp înainte de revoluția iraniană, și se concentrează asupra vieții unei femei obligate să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraș dezbinat de conflicte politice și religioase. Istoria lui Masumeh se urmărește cu sufletul la gură, ajungi să plângi împreună cu ea și să ții pumnii pentru ca toate să-i meargă bine. Dar destinul nu prea îi surâde, soarta ei fiind și soarta majorității femeilor din Iran.

7. Școala de noapte, Lee Child

Dacă nu vă place să faceți plajă, dar savurați fiecare clipă petrecută pe malul mării sub umbrelă, cu o carte într-o mână și un cocktail în cealaltă, luați cu voi un thriller! Genul acesta de cărți te țin cu răsuflarea tăiată până la ultima pagină și fii sigur că dacă Stephen King a numit „Școala de noapte” ca fiind cel mai bun thriller, atunci nimeni nu te va mai putea rupe de la ea. „Școala de noapte” este încă un roman din seria Jack Reacher – protagonistul mai multor romane scrise de Lee. Acțiunea cărții pornește de la o voce ivită de nicăieri: „Americanul vrea o sută de milioane de dolari”. Pentru ce anume? De la cine? Cine este noul inamic? Răspunsul la aceste întrebări trebuie să-l afle Reacher și echipa sa. Soarta lumii este pe umerii lui, iar aventura promite a fi una trepidantă!

 

8. Extrem de tare și incredibil de aproape, Jonathan Safran Foer

Oskar Schell este inventator, francofil, explorator, pacifist, astrofizician amator, bijutier, admirator al lui Stephen Hawking și fan Beatles. Oskar are nouă ani. Tătăl lui a murit în atentatul de la 11 septembrie și i-a lăsat lui Oskar o cheie misterioasă. Astfel, misiunea secretă a băiatului este să străbată New York-ul în căutarea încuietorii la care se potrivește cheia. Această carte vă va face să vedeți lumea prin ochii unui copil, lumea în toată complexitatea ei, cu drame și bucurii.

 

9. Vara în care mama a avut ochii verzi, Tatiana Țibuleac

Spre sfârșitul listei vă recomandăm să citiți și câteva cărți ale autorilor basarabeni. Începutul cărții este ca o vijelie: te ia cu asalt și te dă jos de pe picioare. Imaginile furioase te debusolează, iar când furia se domolește, îi face loc unei visări paranoice. Este o istorie cam țicnită, unde mama e bolnavă de cancer și are o idee obsesivă: să meargă cu fiul în vacanță într-un sat în care au mai fost acum mulți ani, iar fiul e un tip ce ar trebui să facă tratament într-o clinică pentru nebuni. Scurt și intens, romanul e ca o palmă peste față, neașteptat de crud.


10. Iar dimineața vor veni rușii, Iulian Cocan

Pe final, vă recomandăm un roman futurist scris de basarabeanul Iulian Ciocan. Profesorul de latină Turturică, la data de 26 iunie 2020, fuge din Chișinău după ce armata rusă invadează Republica Moldova. Nu reușește însă să se refugieze în România pentru că… i-a expirat pașaportul. Întors la Chișinău, găsește aeroportul sub asediu și, sub privirile lui, un MiG doboară un avion burdușit cu politicieni moldoveni care încercau să se salveze, iar de aici ajunge în arest… În plan paralel se desfășoară o altă istorie: e anul 1995 și un student basarabean se întoarce la Chișinău după ce a absolvit Facultatea de Filologie în România. În această poveste incredibilă, mai multe personaje, aparținând unor medii sociale diferite, își trăiesc cu intensitate dramele care, dintr-un alt punct de vedere, sunt de-a dreptul ridicule.

Vă dorim lectură plăcută oriunde v-ați petrece ultimile săptămâni de vară!

Citeşte mai mult pe haibun.md

Подписывайся