TIFF Chișinău @ ODEON
TIFF se extinde în Republica Moldova: prima ediție de TIFF Chișinău
Festivalul Internațional de Film Transilvania, inițiat la Cluj-Napoca în 2002, se extinde, pentru prima dată, în Republica Moldova. Prima ediție TIFF Chișinău va avea loc între 6 și 9 octombrie 2016, la Cinema Odeon, și va aduce o selecție de filme românești recente, alături de câteva dintre cele mai apreciate producții proiectate la Cluj, în această primăvară. Invitații speciali ai evenimentului – regizori și actori români – vor sta de vorbă cu publicul și vor susține lecții de cinema.
TIFF, cel mai mare eveniment cinematografic din România, a implicat în mod constant creatorii de film din Moldova în varii proiecte educaționale, workshop-uri sau dezbateri despre coproducțiile cinematografice. De-a lungul anilor, am invitat la Cluj tineri cineaști, precum și reprezentanți de marcă ai cinematografiei din Republica Moldova. Acum e momentul ca TIFF, aflat la maturitate, să poată fi gustat și de publicul de peste Prut. În timp, sperăm să creăm aceeași emulație și același interes în jurul evenimentului precum la Cluj, Sibiu, București sau Târgu Mureș, declară Tudor Giurgiu, președintele festivalului.
TIFF Chișinău își propune să devină un eveniment anual cu tradiție în Republica Moldova, care să aducă în fața publicului cele mai importante producții recente lansate și premiate în festivaluri, precum și succese de casă, un motor important în susținerea și promovarea cinematografiei locale și un formator al generației tinere.
La prima ediție TIFF Chișinău, între 6-9 octombrie, la Cinema Odeon, vor rula circa 20 de filme – lungmetraje și scurtmetraje de ficțiune și documentare, majoritatea în premieră în Republica Moldova. Unele dintre ele vor fi proiectate în prezența realizatorilor lor. Programul complet va fi anunțat în curând. Biletele vor fi puse în vânzare pe www.iticket.md.
La ediția aniversară cu numărul 15, în această primăvară, TIFF a avut peste 79.000 de spectatori plătitori de bilete la cele 248 de filme din 64 de țări. În total, numărul participanților a depășit 110.000.
TIFF Chișinău (6-9 octombrie) este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania.
12 filme românești vor fi proiectate în premieră, alături de 6 povești care au impresionat publicul în această primăvară, la TIFF Cluj-Napoca.
Tot în cadrul TIFF Chișinău, la Baker Street (Str. Mihai Eminescu, nr. 30), producătoarea Oana Giurgiu, cu o experiență de peste 15 ani în producție, va susține o lecție de cinema despre producția de film vineri, 7 octombrie, de la ora 12.00. Duminică, 9 octombrie, de la aceeași oră, regizorul Nicolae Constantin Tănase, premiat pentru debut la TIFF 2015 cu Lumea e a mea, va vorbi despre experiența realizării primului său film, alături de actrițele Oana Rusu și Ana Vătămanu. Intrarea la lecțiile de cinema este liberă.
Două filme de Oscar figurează în programul TIFF Chișinău. Fiul lui Saul/ Son of Saul (r. László Nemes), o dramă impresionantă despre Holocaust, a câștigat anul acesta Oscarul pentru Cel mai bun film străin, iar Valul ucigaș/ The Wave (r. Roar Uthaug), un disaster movie spectaculos ale cărui efecte speciale au fost parțial realizate în România, a fost propunerea Norvegiei la Premiile Academiei Americane de Film.
În România, lângă Sibiu, a fost filmată și producția germană Aventurile lui Nelly (r. Dominik Wessely), care urmărește peripețiile unei adolescente în vacanța din România. Filmul va fi proiectat ca parte a programului de educație cinematografică EducaTIFF și le este dedicat copiilor cu vârsta 8+. Despre educație, toleranță și un profesor care schimbă destinele unor copii din periferiile Braziliei, prin muzică, vorbește emoționantul film Profesorul de vioară, în regia lui Sérgio Machado.
Plin de emoție este și debutul regizoarei argentiniene Marina Seresesky, Ușa deschisă/ La puerta abierta, despre relația a două femei, mamă și fiică, ambele prostituate, care depind una de alta și duc o viață nefericită împreună. Totul până la apariția unui membru al familiei care le va schimba viața. Dragostea, copilăria și adolescența sunt în centrul noului film al celebrului regizor francez Arnaud Desplechin, Trei amintiri din tinerețe, cu Mathieu Amalric. Pelicula a fost selecționată la Cannes, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, și a câștigat Premiul César pentru regie, anul acesta.
În selecția de filme românești, spectatorii vor vedea Câini, în regia lui Bogdan Mirică, marele câștigător al Trofeului Transilvania, comedia Două lozuri (r. Paul Negoescu) București NonStop, în regia lui Dan Chișu, Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), desemnat Cel mai bun debut la TIFF 2015, documentarele Cinema, Mon Amour (r. Alexandru Belc) și În căutarea tatălui pierdut (r. Ionuț Teianu), precum și șase scurtmetraje noi.
Detalii și program pe www.tiff.ro.
Facebook event: http://bit.ly/2d4QXuS
Biletele sunt puse în vânzare pe www.iticket.md.