Tânăra poetă Doina Strulea și-a vernisat volumul „Vioara din mansardă” la Roma
Telegram

Tânăra din Moldova Doina Strulea și-a lansat recent volumul de poezii „Vioara din mansardă” în orașul Roma, Italia, în cadrul evenimentului „La gura sobei”.

Doina este stabilită cu traiul în Italia de ceva timp, este studentă la Facultatea de Jurnalism de la Milano, anul II. Dragostea pentru poezie și-a cultivat-o din adolescență, pe care o dezvoltă cu succes peste hotarele țării.

doina-strulea-lansare-carte-roma-2

 

Volumul de poezii „Vioara din mansardă” a fost lansat în premieră la Chișinău, în anul 2014. De această dată, debutul la Roma are menirea de a încheia cu succes turnul de lansări, întrucât tânăra poetă pregătește un nou volum de poezii.

Evenimentul de la Roma a fost inedit, călduros și minunat! E pentru prima dată când lansez o carte în Italia, tocmai la Roma, cu o panoramă spre Vatican. Am început cu un laborator de scriere, apoi cu lansarea propriu-zisă și am continuat cu recital poetic sub acompaniamentul chitarii.

Au trecut deja câteva zile bune și eu nu îmi pot reveni din toate emoțiile. Evenimentul a fost organizat de Asociația de tineri moldoveni din Italia O3M, o seară cu degustație de vinuri și, evident, lansarea mea de carte „Vioara din mansardă” sub înaltul patronaj al Ambasadei Republicii Moldova în Italia. Evenimentul sub genericul „La gura sobei” a adunat atâția oameni frumoși!

doina-strulea-lansare-carte-roma-12

 

Publicul invitat a fost vorbitor de română și câțiva de limba italiană, iar Doina a vorbit în limba sa natală.

Cei care au fost prezenți sunt stabiliți de mulți ani în Italia. Tot aici ne-a onorat cu prezența Ambasadorul Republicii Moldova în Italia – Stela Stîngaci.

Versurile Doinei sunt despre adevăr, oameni și sentimente. Deseori în poeziile sale se vorbește despre mama, familie, patrie.

„Vioara din mansardă” este despre fiecare dintre noi, despre durere și fericire, iubire și suferință, dor și distanță. Fiecare cititor se poate regăsi în acest volum de poezii.

doina-strulea-lansare-carte-roma-4

 

În perioada dintre lansarea în premieră a cărții la Chișinău și de la Roma Doina s-a schimbat mult, precum susține ea, simțind o evoluție în versul său.

Chiar dacă muzicalitatea versurilor și motivele pe care le abordam, le-am păstrat, simt diferență între ceea ce scriam atunci și acum, prin faptul că poezia se revarsă mai cursiv în sufletul celui care mă citește.

Dragostea față de patrie și îndemnul de a veni acasă au fost mereu prezente în poeziile tinerei, iar plecarea sa de acasă a avut o influență dureroasă asupra poetei. Totuși, în creațiile sale pe care le-a scris după plecare, cu siguranță se poate găsi măcar un cuvânt despre țară, patrie.

doina-strulea-lansare-carte-roma-3

 

Pe mine m-a marcat aceasta ruptură foarte mult. Practic nu pot să accept că am plecat de acasă, de lângă familia mea…și poate că strig suferința în poezie. Și totuși, în subconștient vreau să mă conving că sunt acasă, cu poezia în față-mi.

Așa cum ziceam și în cadrul lansării de la Roma, mă inspiră tot! Pentru că de la tot am ce învăța. Însă, dacă până acum scriam despre distanță, dor, le spuneam oamenilor să se întoarcă acasă, acum am ajuns să trăiesc eu acest paradox. Fiind la distanță de cei dragi, de familia mea, mă întreb: Cine scrie pentru mine acum?

Viața literară a Doinei Strulea în Italia a început să dea roade. A câștigat bursa pentru talent, oferită de Universitatea din Milano. De asemenea, tânăra evoluează în creație, colaborează cu multe centre culturale, merge la evenimente ca scriitor și treptat, pregătește și un volum de versuri pentru Italia.

Următorul volum va fi lansat în curând… va fi despre voi, despre mine și despre noi. Totul sub conturul divin al poeziei. Prima mea lansare va fi acasă – aici am făurit primele mele versuri și am trăit poezia ca pe ceva sfânt.

doina-strulea-lansare-carte-roma-9

 

Manifestarea a avut loc într-o sală stil vintage din Roma, zona Vatican, beneficiind de aceasta datorită parteneriatului cu Aster Club, în prezența numerosului public interesat de poezie și vinurile moldovenești.

Serata a început cu un laborator de scriere ghidat de poeta Doina Strulea, la care participanții au învățat cum să dea frâu liber inspirației.

Invitaţii au participat la tombolă cu premii oferite de către sponsorii evenimentului. Spre sfârşit, Efim Olan – solistul trupei moldo-italiene Geeskoff, a improvizat un solo la chitară, interpretând piese în limba română, rusă şi italiană – un adevărat spectacol.

Pentru cei interesați, volumul de poezii poate fi achiziționat online aici.

Scriu când plâng, scriu când sufăr,
Scriu când radiez de fericire,
Uneori mă chiar și rătăcesc în cuvinte.
Sunt eu – Doina, de dor, de jale sau înstrăinare…
O să-mi spui tu care.

Sursă foto: Andrei și Daniel Alexei

Sursă text: Locals.md/Eugenia Tataru

Telegram