Festivalul Covorului 2016
Vă invităm să descoperiți frumusețea covoarelor tradiționale basarabene la cea de-a III-a ediție a Festivalului Covorului, organizat în acest an sub genericul ”Poeme țesute cu dor”.
Festivalul Covorului 2016 va avea loc în ambianța rustică a unei curți țărănești, umbrită de tei aromați cu flori și iarbă verde de câmp.
Fiecare vizitator va avea șansa să se implice activ în practicarea diverselor meșteșuguri alături de meșterii complexului ”Arta Rustică”.
CE POȚI FACE?
– Participă la clăcile (atelierele) de prelucrare a lânii și bumbacului, unde alături de meșteri experimentați vei învăța să scarmăni, torci, depeni, răsucești și râșchiezi fibrele naturale.
– Alături de meșterițele noastre vei descoperi pas cu pas țesutul orizontal și vertical al covoarelor la cărâmbi (războaie de țesut)
– Participă la atelierul de vopsire a lânii în nuanțe naturale cu ajutorul florilor, pomușoarelor și frunzelor
– Înrolează-te pentru câteva ore la Școala Tinerilor Meșteșugari săi participă la multiplele master-class-uri tradiționale – cioplire în lemn, împletit în fibre vegetale, croșetat și brodat tradițional
– Admiră cele mai frumoase covoare basarabene cu peste 70 de motive autentice și cumpără-ți unul după plac. Deasemenea, vei putea procura lucrările a peste 50 de meșteri populari de toate genurile (prosoape, ii, costume tradiționale, opinci, veselă și suvenire din lut, obiecte din lemn și fibre vegetale, etc.)
– Copiii vor fi implicați în jocuri pe care le practicau copiil de altădată și meșteritul obiectelor mici
– Participă la tombola cu premii și relaxează-te sub recitalul folcloric al colectivului ”Plăieșii” condus de Nicolaie Grebincea și ansamblul folcloric de la Căminul Cultural Ciocilteni, evoluarea cântărețelor de muzică populară Mariana Dobzeu și Valentina Harea,
– Savurează bucate și băuturi delicioase din gastronomia tradițională moldovenească: sărmăluțe, cărniță, plăcințele și, desigur, vin!
ORGANIZATORI
Asociația Obștească Femeia Rurală în parteneriat cu:
– Asociația Obștească Uniunea Meșterilor populari din Moldova
– Ministerul Culturii al Republicii Moldova
– Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI)
– Secția Raională Cultură Orhei
– Primăria Ciocilteni
– USAID
DETALII la numărul de telefon -069347472 – Ecaterina Popescu (organizator)