Comunitate și Participare: Mișcările sociale din România de azi
Uniți salvăm … activismul!
Mișcările sociale din România de azi – o prezentare de Tudor BRĂDĂȚAN
Scena activistă din România a cunoscut o evoluție foarte dinamică în ultimii 4-5 ani. După ce mișcarea Roșia Montana a reușit, prin intermediul unui impresionant proces de mobilizare, să oprească exploatarea minieră, au urmat alte campanii și acțiuni – campania împotriva despăduririlor, campania privind situația câinilor fără stăpân. În toamana anului 2015, campania de proteste post-Colectiv a condus la demisia guvernului Ponta.
Mișcările sociale care au alimentat aceste proteste au demonstrat creativitate și dinamism în privința modurilor de organizare – rețele, alianțe, proteste ad-hoc, dar și a instrumentelor utilizate – rețele sociale on-line, rețele de grupuri off-line, petiții, mobilizări pe intern, dar și pe extern (diaspora).
În cadrul întîlnirii va fi prezentată o analiză la zi a activismului și mișcărilor sociale cele mai importante din România de azi și vor fi inventariate temele cele mai importante în jurul cărora se grupează aceste mișcări.
Tudor BRĂDĂȚAN este licențiat în managementul afacerilor europene, urmând apoi specializări în sociologie și comunicare la Universitatea Babeș-Bolyai. În 2005 a realizat un stagiu de formare profesională în relații publice la Ecole de Commerce din Strasbourg, iar în 2009 a activat ca asistent universitar asociat pentru cursul Comunicare și Relații Publice al Facultății de Studii Europene din Cluj-Napoca. A exprimat un interes de durată în cercetarea și prezentarea diferitelor problematici ale societății civile românești, cu accent pe puterea lor de transformare socială, influențare a discursului public și participare cetățenească. De peste 10 ani activează în organizații de protecție a mediului, este membru fondator al rețelei Mining Watch România și director executiv al platformei http://de-clic.ro/
Comunitate și Participare este un program de acțiuni ce au ca temă participarea și implicare comunităților locale în procese ce țin de guvernarea locală, transparență și democrație. Această prezentare este susținută de Fundația Culturală Europeană în cadrul progamului Acțiune Colectivă pentru Bunurile Comune.