APEL: Parcul Zaikin – atelier de urbanism tactic
APEL DE PARTICIPARE
Centrul Civic al Chișinăului: Parcul Zaikin – atelier de urbanism tactic
perioada: 18-20 februarie 2016, Chișinău
Zpaţiu (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Şciusev 103, Chişinău)
data limită pentru depunerea candidaturii: 11 februarie 2016
Asociația Oberliht lansează un apel de participare pentru atelierul de urbanism tactic „Centrul Civic al Chișinăului: Parcul Zaikin”, care se va desfăşura în perioada 18-20 februarie 2016, la Zpaţiu (Casa Zemstvei Guberniale), str. Al. Șciusev 103, Chișinău.
Atelierul este adresat arhitecţilor, urbaniştilor, designerilor, artiştilor, studenţilor din universitățile din Moldova, care-şi fac studiile în aceste domenii. Scopul atelierului constă în:
a) elaborarea unui plan de amenajare tactică a Parcului Zaikin pentru următorii ani;
b) producerea unor intervenții arhitecturale cu implicarea comunității de locuitori din jurul Parcului și a membrilor Asociației Arhilitic în cadrul unei tabere de arhitectură, care se va desfăşura în 2016.
”Parcul Zaikin – un parc pentru comunitate” este un proiect de reabilitare şi revitalizare a Parcului Zaikin – un scuar semi-abandonat situat la intersecţia str. Sf. Andrei şi Iv. Zaikin, pe care l-am demarat în 2013. Dincolo de analiza istorică a cartierului, analize sociologice, lucrul comunitar organizat cu implicarea artiștilor și locuitorilor din jurul parcului, negocierile cu Primăria Chișinău și lucrul cu subdiviziunile municipale, prin intermediul acestui atelier ne propunem să începem procesul de reabilitare a infrastructurii parcului cu implicarea unor colective de arhitecți locali și invitați. În cadrul atelierului vom analiza situația de la fața locului (Parcul Zaikin), vom elabora schițe și propuneri de amenajare (forme mici), vom discuta și stabili principiile de lucru, metodologia și programul taberei din vara anului 2016.
Colectivele de arhitecți: studioBASAR (București, România, http://www.studiobasar.ro), Arquitecturas Colectivas (Barcelona, Spania, http://arquitecturascolectivas.net/), Pixel 13 (Marsilia, Franţa, http://www.pixel13.org/), Archilitic (Chișinău, Moldova, http://archilitic.com/) vor prezenta experiența lor de lucru, alături de ceilalți participanți, în cadrul atelierului, contribuind la un mediu favorabil pentru producerea în comun a unor idei creative.
CRITERII DE ELIGIBILITATE
– Sunteţi arhitect, urbanist, designer, artist, sau student din Moldova care-şi face studiile în unul din aceste domenii;
– Cunoaşteţi limba engleză la nivel de comunicare;
– Sînteți disponibil să luați parte la întregul program al atelierului (18-20 februarie 2016 / 6-8 ore în zi);
– Manifestați interes pentru a lua parte la tabara de arhitectură din vara anului 2016.
Doritorii de a lua parte la programul atelierului sînt rugați să expedieze o scurtă scrisoare de motivație însoțită de CV cu datele de contact (email, telefon), la adresa: info@oberliht.com, pînă la data de 11 februarie 2016.
Atelierul se va desfăşura în limba engleză.
Participarea e gratuită.
Fondată în anul 2000 și bazîndu-se pe o experiență îndelungată ca actor cultural independent, Asociația „Oberliht” are scopul de a interconecta scenele artistice dispersate și de a forma o comunitate artistica, utilizînd spațiile publice. Asociația are ca scop să ofere suport tinerilor artiști și să contribuie la dezvoltarea lor personală. Ea dezvoltă și menține platforme interdisciplinare și proiecte ce vizează conectarea atît a inițiativelor locale de artă și cultură contemporană cît și a celor internaționale și pledează pentru un sector cultural puternic și independent în Republica Moldova și în regiune http://www.oberliht.com/
Acest atelier este susţinut de Fundaţia Cultural Europeană în cadrul programului “Acţiune Colectivă pentru Bunurile Comune”.