Workshop Contact Improvisation cu Bernd Knappe (Ger) in Chisinau
Начало: 07/08/2015 - 17:30
Конец: 09/08/2015 - 18:00
Место: Кишинёв
Цена: 30 Euro
FACEBOOK

A good reason to visit Moldova!
**dancers will host you 😉

Dragi prieteni, in luna august Bernd Knappe (Ger) revine in Chisinau cu al 2-lea Atelier de Contact Improvisation. Atelierul se adreseaza atat celor care au fost la primul atelier cat si celor care nici nu au auzit de Contact Improvisation pana acum. De asemenea se adreseaza actorilor si dansatorilor, muzicienilor, fizioterapeutilor, psihologilor, filozofilor si tuturor celor curiosi si dornici sa priveasca cu ochi noi la aceleasi lucruri – corpul uman si inteligenta care il impanzeste din talpi pana in varful capului. Un avantaj practic al acetui atelier este ca Bernd a pus un pret mic si mai mult decat atat sunt binevenite si persoanele care nu au bani deloc sau care pot contribui doar cu o parte. Avem nevoie sa acoperim cheltuielile de transport, sala si ceva consum, iar in rest suntem bucurosi sa impartim experienta adunata in ce inseamna o abordare inteligenta a corpului, a miscarii, dasnului si actului performativ, comunicarii non verbale si relationarii umane dincolo de cuvinte.

Despre Contact Improvisation

Contact Improvisation este o forma de dans, aparuta in anii ’70 in SUA in perioada in care artistii cautau sa se elibereze de rigiditatea scolilor clasice de dans. Steve Paxton era unul dintre acesti artisti, care a inceput sa introduca elemente de arte martiale si alte experimente motrice in actul sau performativ. Iar din tot acest demers, lucrand concomitent cu dansatori profesionisti, dansatori neprofesionisti dar si cu persoane cu dizabilitati fiziologice, a aparut conceptul de Contact Improvisation. Acesta denumire a fost acceptata si folosita mai mult din motive practice, insa conceptul voia sa ramana deschis invitand la o continua explorare a miscarii si a libertatii exprimate constient si asumat. Aceasta insemna ca nu existau pasi pentru a fi repetati, invatati si apoi prezentati intr-o forma exacta spectatorilor. Pasii urmau a fi creati in timpul spectacolului sau altfel spus momentul spontan ar crearii pasilor urma a fi un specacol in sine, iar de aici o responsabilizare reala a artistului fata de spatiul si actul performativ. Primele evenimente de Contact Improvisation se numeau “Vino sa vezi ce facem noi” iar treptat aceasta expunere indrazneata a trezit interesul tot mai multor oameni din diferite domenii de activtate: muzicieni, psihologi, fizioterapeuti, actori, spectatori si lista continua… Astazi Contact Improvisation este o practica raspandita in toate tarile capatand o dimensiune sociala de comunicare autentica, onesta si responsabila cu tot ce ne inconjoara. In mod constant persoane cu mai multa experinta in CI propun ateliere in care se fac exercitii de constientizare a corpului, a spatiului in care ne aflam si a altor corpuri si obicte din jurulul nostru, exercitii care sensibilizeaza calitatea interactionarii cu legile fizice (gravitatie, greutate, inertie), cu oamenii din jur, cu noi insine ca fiinte ganditoare si curioase, exercitii care ne invita la joaca si la invatare continua – pentru a nu ne opri odata cu descoprirea mersului pe doua picioare ci a continua explorarea catre noi posibilitati de intelegere a fizicalitatii si intelectului nostru.

Daca aceasta descriere pare prea vaga, iata cateva link-uri care pot aduce mai multa claritate sau puteti sa cautati voi pe internet sau alte surse ce este Contact Improvisation:

More internet info on CI:
youtube.com/watch?v=Gi-OaiQvnTU
youtube.com/watch?v=yzb9Hnjnd5g

*the workshop will be in English with romanian or/and russian translation

**Atelierul va fi in engleza, dar vom avea grija ca cei care nu inteleg sa primeasca traducere in romana, sau in rusa, dupa nevoie. Vom improviza pe loc.

Despre/ about Bernd Knappe:

Since a few years Bernd Knappe is exclusively engaged in Contact Improvisation, after freelance work as painter, musician and architect.

In order to build up local CI-communities he is teaching all around in Europe – especially interested in the question, how people without a specialized dance background, body-training or knowledge can find an easy, effortless and playful way into physical improvisation as an arts form.

He supports and initiates integrative dance projects and cooperates with “DanceAbility International”.
video: youtu.be/KEonTrmxv-w
documentation: dancedancedance.de

Dspre/ about the Workshop:

Dancing Contact Improvisation starts inside the body we have, with the floor we are on, with the air touching our skin, with the rhythm that´s inside you and me, with the sounds and people around us or the pattern we notice in the space.
Let´s take it as a beginning and a listening to what is already there.
How to make relations to others with and without touch, how to create non verbal talk, a curious conversation
and finally abstract contemporary art?

EveryBODY is invited – whether you are an advanced dancer or a curious beginner.
For me Contactimprovisation is a contemporary dance form, generated in the ’70s as a movement research to discover the opportunities of abstract movements and physical communication between two or more bodies, without gender roles or hierarchic attitudes.

EveryBODY is dancing and is able to meet for a “talk” with an other body.
Therefore we need all those abilities that are helpful in a conventional talk as well:
Attention, awareness, simplicity, clarity, mutual interest, and a minimum of a shared language.
In the first hours we will collect a “technical vocabulary” and come into motion.
We will understand and grasp the main principles of Contactimprovisation and we will become familiar with our individual abilities.

Don´t worry: you do not need a trained or even muscular body.

The second part is more about improvisation, intuition, choices in dance:
What is interesting for me in my motion? What happens in this moment?
Do I follow an inner or external impulse? Can I include the whole space?

In Contactimprovisation I am mostly interested in the pleasure of following movement impulses which are created by the unpredictable connection with dance partners.

We do not intend to achieve a beautiful form, to design an interesting show, to deliver a choreographers dream, nor do pretend to dance.

I am inspired by the special you-and-me of this dance form: It is an amazing feeling to be aware that we need each other to play around and to create movement together!
It is not about two solos side-by-side. It Is communication in a dialogue, it is connection, comparable to a song for two or more voices.

We take images to get a sense for the mental and physical tonus that is helpful to sustain trust, become aware of a body alignment to give and receive weight.
We read our partner`s body as a landscape for a playful dance.

Programul atelierului:

Vineri:

17.30 – 18.00 Sosire: inregistrare, plata, detalii organizatorice

18.00 – 21.00 CI class – Incalzire, introducere

Sambata:

11.00 – 13.30 CI class

13.30 – 15.30 Pauza de masa. Optional: propunere de picnic? Aducem mancare pentru a imparti cu ceilalti!

14.30 – 15.30 one2one – moment in care Bernd va sta la dispozitie individual pentru intrebari sau dezbaterea unui detaliu despre atelier sau CI

15.30 – 18.00 CI class

18.00 – 19.30 Pauza de cina: optional picnic? impartim ce aducem heart emoticon

18.45 – 19.30 one2one – moment in care Bernd va sta la dispozitie individual pentru intrebari sau dezbaterea unui detaliu despre atelier sau CI

19.30 – 21.00 CI Silent JAM: moment in care vom pune in practica ce am inteles in exercitiile de CI. Bernd ne va explica conceptul de Silent Jam si fiecare va hotara pentru el momentul in care vrea participe sau sa priveasca

Duminica:

10.00 – 11.30 Dance-Dates: optional ! putem sa stabilim cu un partener intalnire de dans pentru a doua zi dimineata in care sa dansam timp de o ora liber iar la sfarsit sa impartasim unul cu altul reflectii despre ce s-a intamplat.

11.30 – 14.00 CI class

14.00 – 15.30 Pauza de pranz: optional Picnic Impartim ce aducem

14.30 – 15.30 one2one – moment in care Bernd va sta la dispozitie individual pentru intrebari sau dezbaterea unui detaliu despre atelier sau CI

15.30 – 18.00 CI class

Cerc final pentru comentarii, propuneri, si orice alte ganduri

Detalii: va rugam sa va aduceti haine in care sa va miscati liber si care nu au fermuare sau alte accesorii dure care ii pot rani pe cei cu care dansati, si daca aveti genunchi sensibili sa va aduceti genunchiere elastice.

Unde/Where? : Casa Armatei (Centrul de Cultura si Istorie Militara), str. Tighina, 47, Chisinau, Moldova.

Cand/When? 7.08 – 9.08. 2015

Propunere de taxa/fee: 30 Euro / pers

*exceptii: persoanele care au mai multi bani si vor, pot plati mai mult iar cei care nu au deloc pot veni fara taxa dar numai daca anunta cu destul timp inainte, cel putin 2 saptamani inainte de a incepe atelierul.

*if you lack money but want to come them come but announce us at least 2 weeks before, and if you have too much money then we appreciate if you pay more then the established fee, thank you 🙂

Info and Registration / Asteptam intrebari si inscrieri pe adresele:

Negru Virginia & Tara Tsurcanu

facebook.com/negru.virga

facebook.com/bodhi.tara

[email protected]

[email protected]

Tara +373 079543003

Virginia 069 66 41 47

Va rugam raspanditi vestea celor care credeti ca ar fi interesati si va asteptam cu drag!

Telegram