Săptămâna teatrului polonez la Chișinău
Начало: 01/11/2015 - 17:30
Конец: 08/11/2015 - 17:00
Место: Teatrul National „Mihai Eminescu”, Bd. Stefan cel Mare 79
Цена: una.md
FACEBOOK

Vă invităm cu deosebită placere să împărtăşiţi cu noi bucuria unui eveniment cultural remarcabil: Săptămâna Teatrului Polonez la Chişinău, organizată între 1 şi 8 noiembrie 2015 de către Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” şi Teatrul ”Aleksander Węgierka” din Białystok, cu sprijinul Ambasadei Republicii Polone în Republica Moldova si a Ministerului Culturii din Polonia.

Vom consemna 250 de ani de teatru public în Polonia printr-o suită de acţiuni de rezonanţă subliniind valoarea şi valorile teatralităţii poloneze.

teatrul-polonez

Pe scena teatrului nostru polonitatea este la ea acasă: recent s-a montat “În largul mării”, iar pentru a pune în scenă “Casa de pe graniță” după acelaşi Slawomir Mrozek, la Chişinău s-a deplasat o echipă formidabilă de artişti, regizorul Agnieszka Korytkowska-Mazur, pictorul scenograf Paweł Dobrzycki şi coregraful Maciej Zakliczynski .

Vă poftim să ne fiţi alături la acest eveniment şi la cele șase spectacole prezentate – două ale teatrului gazdă şi patru ale colegilor de la Białystok.

Evenimentul va debuta cu premiera “Casa de pe graniță” după Slawomir Mrozek, regie Agnieszka Korytkowska-Mazur, si va continua cu 3 spectacole de succes produse de Teatrul ”Aleksander Węgierko” din Białystok:

SHAKESPEARE de Dana Łukasińska, programat pentru 3 şi 4 noiembrie, 18.30;

GUGUŁY (AGURIDE), de Wioletta Grzegorzewska, 5 şi 6 noiembrie, 18.30

GLANY NA GLANC (CHERRY DOCS), de David Gow, 7 şi 8 noiembrie, 18.30.

Toate spectacolele sunt moderne, proaspete, lucrate in stilistica proprie teatrului polonez contemporan.

Astfel, “Shakespeare” e un spectacol complex despre pasiunile dorințele umane, despre violența în artă, teatralizarea politicii și politizarea teatrului. Geniul din Stafford este trecut printr-o mașină de tocat ce tratează cultura populară ca pe o halcă de carne. Pateul rezultat este la fel de reconfortant ca cel văzut în “Titus Andronicus”.”Shakespeare” se uită pe furiș sub fustele Elizabetei Întâia și în iatacurile politicienilor polonezi. Vă garantăm o experiență hardcore. Spectacolul nu le este recomandat persoanelor cu hipertensiune și deficiență cronică a simțului umorului…

Realizatori:

Regizor: Agata Biziuk; Muzică: Piotr Klimek; Scenografie Marika Wojciechowska; Multimedia: Krzysztof Kiziewicz; Mișcare scenică: Anita Podkowa .

“Aguride” spune povestea intrării în adolescență, în contextul realității poloneze, a celor ce nu vor părăsi vreodată cătunul Hektary, un sat oarecare, precum și a celor care aleg să-și ducă viața la oraș.

Procesul de amneziere îi însoțește frecvent: “Cu cât te duci mai departe, cu atât mai puțin îți vei aminti de unde ai venit”. Doar ecoul repetă. “Poți ieși din sat, dar satul nu va ieși din tine”. Să urmărim povestea acestui sat ce seamana leit cu unele din localitatile noastre, cu multă atenție.

Realizatori:

Regie și adaptare – Agnieszka Korytkowska-Mazur; Scenariu teatru ritualic – Robert Wasilewski; Scenografie- Jacek Malinowski; Coregrafie – Maciej Zakliczyński; Compozitor – Robert Wasilewski.

“Cherry Docs” descrie o întâlnire între două persoane cu atitudini diametral opuse: un skinhead care a ucis un indian și un evreu liberal care îi va fi avocat. Nimic nu sugerează posibilitatea unei cooperări între cei doi.

Totuși, avocatul întreprinde o tentativă curajoasă de a înțelege mentalitatea clientului său. Piesa a avut premiera în Canada acum 15 ani și explorează problemele ce încă mai există în Polonia, cazurile de naționalism și agresiune rasistă.

Acestea nu pot fi tolerate sau ignorate. “Cherry Docs” nu-l condamnă pur și simplu pe tânărul neo-nazist, ci mai curând investighează posibilitatea schimbării atitudinii.

Și adevărata profunzime a unei astfel de schimbări. Se explorează, de asemenea, măsurile ce pot fi puse în aplicare pentru a identifica caracterul unei persoane.

Piesa provoacă o varietate de întrebări. Sunt oare liberalismul si toleranta noastră pur teoretice? Putem rămâne manierați și toleranți atunci când ne confruntăm cu acte concrete de agresiune? Putem discerne omul într-un criminal? Și, în sfârșit: ne putem oare defini identitatea în alte stări decât cea de inamic?

Realizatori:

Regizor: Krzysztof Rekowski; Scenograf: Maciej Chojnacki; Compozitor: Marcin Mirowski; Video: Emilia Sadowska; Organizare scenă: Jerzy Taborski.

La 8 noiembrie, 17.00, TNME prezintă cireașa de pe tort, spectacolul său cu 4 actori celebri – adevarat careu de ași, In largul mării de Slawomir Mrozek, regie Petru Hadarca

Vă așteptăm cu drag la teatru! Nu ratați șansa de a savura fenomenul teatral polonez, unic în lume, în ceea ce are mai curios si mai incitant la ora actuala!

Telegram