„Dragul meu vecin” – Scrisoare către cititorii revistei „NOUĂ – Neighbours”
Telegram

„Dragul meu vecin,

Știi, era una din zilele alea când mai citești un articol – două, mai dai de vreo oportunitate ineteresantă și, brusc, găsești ceva pe placul tău – conceptul vecinilor. <<Povestește-ne cum tu îl înțelegi și înregistrează-te la proiect>>, scriu organizatorii pe pagina anunțului, unde mai este amplasat și un document în PDF care trebuie completat.

neighbours-noua-4

Atunci parcă și ajungi în fața unui baraj – cum naiba să le explic lor ce însemnătate ar avea vecinul pentru mine. Vecina mea de scară e o femeie care vine gătită la orice oră după 23:00 doar ca să-i spună colegului meu de apartament că la noi e gălăgie, deși nu este așa. Dar, mă rog, cui altcuiva să-i arate frumusețea sa, dacă eu, ca domnișoară, nu o înțeleg. Vecina mea de apartament – pisica aia nebună care năzbâtios fuge pe rafturile dulapului și dă jos, ori de câte ori are ocazia, borcanul cu monede adunate de-a lungul anilor. Vecina mea de suflet e bunica, care a avut o copliărie de o mie de ori mai interesantă, iar eu am sentimentul ăla de invidie albă că nu o să reușesc niciodată să urc un gard sau un arbore cu un prieten la fel de nebun ca mine și ca ea.

noua-neighbours-6

Vecina mea realistă e blonda aia cu ochelari și ochi albaștri care mereu mă scoate la plimbări lungi, interesante și la discuții despre toate tipurile de băieți din lume (pentru că despre ce altceva ar putea discuta fetele, înafară de temele de serviciu), e fata care mereu vede potențial în mine și crede în puterile mele mai mult decât aș face-o eu. Mai sunt vecini, care cândva au ocupat un loc important în bucata aia mușchi care pulsează în pieptul meu. E omul ăla de aur, cu care puteam să discut ore în șir despre я в шоке чё за хлам e în viețile noaste, îmi arunca linkuri cu muzică bună și-mi aducea ciocolate ori de câte ori avea ocazia. Mai era și altul, care tăcea mereu și, deși era bun la argumentări, pentru că a trecut prin sute de sesiuni de dezbateri, tot a ajuns să tacă, chiar aflându-se la un metru de mine. Și mai este un vecin, cu care deși am discuții scurte, pline de sarcasm și glumițe, cu miros de parfum interesant și șederi la un pahar de rom combinat cu vorbe, mă bucur să-l văd ori de câte ori am ocazia, chiar de-l zăresc o dată la două – trei călătorii de-ale sale…

neighbours-noua-1

Îmi iubesc vecinii și datorită lor am ajuns să stau nu doar la Chișinău, dar să cutreier și Kievul ploios, unde am avut parte nu de cele mai frumoase experiențe. În același timp, am cunoscut o mulțime de viitori vecini – vecina aia cu papuci galbeni și rochiță de culoarea liliacului, care mereu îmi spune că după ce împlinesc 25 de ani o să mă maturizez mai mult. Nu-ți promit asta. Mai este și o altă blondă, care s-a îndrăgostit de Chișinău cu trup și suflet și cu care împărtășesc aceleași sentimente față de Capitală. Mai este și băiatul care cunoște acum mai multe despre minoritățile etnice din țară decât aș face-o eu, împreună cu vecina mea realistă. Ei nouă ne deschid și casele lor, și sufletele lor, cel mai important e să-i lăsăm în vecinătatea noastră.

neighbours-noua-2

Iată așa, fiind un grup de 21 de entuziaști, ghidați de alți vecini – trei organizatori ingenioși și un expert în fotografie, am reușit să creăm 23 de articole captivante și, cel mai important – prietenoase. Sunt despre aproapele tău – despre militarul de pe PMAN sau unchiul Sașa de pe Nistru, despre copiii din Romașka sau copila din Transnistria. Timp de aproape 10 zile am căutat subiecte valoroase, le-am șlefuit cât am putut de bine, le-am aranjat frumos în pagină și le-am dăruit ilustrații tematice. Revista care am creat-o, fiind o continuitate la ceea ce am pornit în 2014, nu este un simplu produs textual și vizual, ci e rezultatul nopților nedormite și cafelelor nenumărate din toamna lui 2015. E vecina noastră nouă. Și da, deși istoria mea de acolo este banală, dragul meu vecin, la sigur vei găsi ceva pe placul tău în NOUĂ.

noua-neighbours-4

Începând de azi, NOUĂ pornește într-o călătorie enigmatică prin Europa, iar de mâine o poți avea și tu în mâinile tale.

Cu drag,

Vecina ta”

noua-neighbours-5

P.S. – Revista „NOUĂ – Neighbours” o vei putea găsi pe 28 noiembrie la petrecerea de lansare a ei. Fii printre primii 100 de vizitatori ai evenimentului și primește în dar de la vecinii tăi o revistă proaspăt editată. Mai multe detalii despre cea mai prietenoasă petrecere din această toamnă găsești pe Locals.

P.P.S – La fel, începând cu 28 noiembrie, vei putea găsi revista „NOUĂ – Neighbours” în Anuka Store în schimbul unei mici donații.

neighbours-noua-3

Text: Ilona Spesivțev

Imagini: Adunate de la membrii echipei „NOUĂ – Neighbours”

Telegram