Dj Sfântu din România, despre Moldova, hip-hop, copii și bătrâni
Telegram

sfintu-00Sfântu este un tânăr care le face pe toate! Lucrează cu pasiune departe de casă, deoarece vine din România, participă la #movember, adună jucării pentru copiii care merită să zâmbească mai mult și asta o face în cadrul unor petreceri interesante, la care mai stă la pupitrul de DJ. Haideți, să aflăm istoria lui!

1. Sfântule, ce faci tu în Moldova?

Sfântu: Salut! Am venit în Moldova cu treabă, să lucrez. Mi s-a propus și am acceptat. Cu timpul am ajuns să mă reinventez – eu pe mine. Deci răspunsul corect este: lucrez la reinvenția mea.

noise-for-toys-tipografia5-1

2. Care au fost cele mai mari provocări cand te-ai mutat aici?

Sfântu: Toate provocările peste care am trecut s-au transformat în povestioare haioase. Nu-mi amintesc deci provocări, îmi aduc aminte de tot felul de faze hazlii. Cele mai multe sunt legate de înțelegerea graiului moldovenesc, a fost o provocare dar acum că-l ințeleg e doar un șir comic de întâmplări. De exemplu, când am venit prima oară, la Vamă m-a intrebat o tanti funcționară “Cum familia?”, iar primul meu impuls a fost să mă gândesc că vorbește cu altcineva iar după ce m-am uitat în jur și n-am văzut pe nimeni m-am gândit că mă confundă cu cineva, că nu întrebi un om pe care-l știi de trei secunde – cum e familia. Dar când m-a întrebat a doua oară mai răstit i-am răspuns că e bine, sunt sănatosi, totul e ok. Bineînțeles, voia să știe cum mă cheamă.

3. Pe unde ai reușit să umbli prin Moldova?

Sfântu: Datorită jobului meu am călătorit în toată Moldova. Sunt sigur că am văzut mai mult din Moldova decât 98% din moldoveni. În 2011 am văzut în detaliu de sus în jos toată țara de la Soroca, Ocnița și Briceni până la Cahul, Taraclia și Basarabeanca. Nu cred că știe multă lume unde-i Tricolici, eu am fost acolo – și nu pentru că eram în căutare de localități care nu sunt pe hartă.

4. Ce ți-a plăcut cel mai mult din cele văzute?

Sfântu: În multe aspecte regăsesc zona de unde sunt eu, și asta mă face să ma simt ca acasă. Îmi place multiculturalitatea prezentă – cu toate avantajele și dezavantajele ei. Eu așa am crescut, în familie mixtă – într-o zonă în care mixul etnic naște minuni dar și controverse. Simt că e o concentrație foarte mare de oameni talentați în Chișinău (aproape la fel de mulți ca acasă) nu doar în muzică sau artă plastică, dar talentați în business, construcții, politică, jurnalism. Bineînteles sunt și uscături, dar unde nu sunt?

sfintu-03

5. De când, cum și de ce Sfântu?

Sfântu: Din 2008 de când am realizat că nu am șanse ca MC, că mi-au luat-o mulți în față. După o piesă și jumătate înregistrată mi-am dat seama că trebuie să distrug orice urmă a carierei mele de vocalist deși depusesem ceva efort. Am zis totuși că trebuie să rămân aproape de rap și mi-am cumpărat platane și mixer. Vreo doi ani am expermientat cu diverse lucruri și am reușit să sperii pe toată lumea dar din 2010 m-am rebranduit spre Sfântu și am pus bazele Almost Famous Saints alături de încă doi prieteni – un DJ și un toboșar. E simplu eu sunt Sfântu of Almost Famous Saints, și ca să fii în Almost Famous Saints trebuie să fii din Sfântu Gheorghe. Toți trei suntem de-acolo. Nu-mi place sa fiu numit DJ Sfântu, consider ca un DJ trebuie să dețină niște skill-uri pe care eu nu le am.

6.  Petrecerile pe care le organizezi tu au un scop nobil. Cei care vin să se zbânțuie pe ritmurile ce le mixezi, aduc cu ei și jucării, care merg la copiii din familiile social vulnerabile, și ajung ele la ei prin intermediul organizației umanitare Concordia. Cum ai dat de ei?

Sfântu: Știu de ei din România, au și acolo câteva amplasamemnte și fac o treabă fantastică cu copii și bătrânii neajutorați, duc asistența socială la un nivel foarte vestic. Lucrează din suflet cu oamenii și asta se simte.

7. Ce pasiuni ascunse mai ai?

Sfântu: Nu am pasiuni ascunse în sensul că nu mă ascund când fac ceva ce-mi place. Dar da, mai am și alte pasiuni în afară de muzică. În timpul liber îmi place să mă ocup cu caligrafia – clasică și ornamentală; calligraffiti, mai fac stencil-uri, imprim tricouri; mă straduiesc să-mi perfectez skill-urile de bucătar și dacă mai rămâne timp și e vreme faină – pedalez o fixie.

sfintu-02

8. Care este sursa ta de motivare și inspirație?

Sfântu: Mă inspiră foarte mult bazele autentice ale culturii hip-hop. Hip-hop-ul original, autentic – nu este despre ce se vede astăzi la televizor. Nu este despre swag, nu este despre droguri, masini scumpe, arme și femei. Hip-hop-ul adevărat nu este nici despre violența, opresiune, foamete, sărăcie.

Hip-hop-ul este despre a te simți bine și a trăi liber indiferent de circumstanțe, e despre lupta continuă în care adversar ești chiar tu cel de ieri. Iar pe tine cel de ieri îl poți învinge doar dacă ești mai bun azi. E despre evoluție continuă, despre sete de cunoaștere, voința de a fi mai bun. ”Karoche”, hip-hop-ul ma inspiră – dar nu Wiz Khalifa, Lil Wayne, Drake sau Rick Ross.

9. La ce visezi acum?

Sfântu: În curând voi face un upgrade, voi trece la un alt nivel – mă voi însura. Pe termen visez la o nuntă veselă, o petrecere frumoasă alături de dei apropiați la care să mixeze Jayl Funk sau Funkanomics. Iar pe termen lung visez la o familie frumoasă, mare cu mulți copii – galăgie constantă în casă, călătorii cu ei la discount de grup și un restaurant cu maxim patru mese unde să gatesc pentru oameni care caută intimitate și spirit prietenos.

 

 

Sfântu @ Tipogrfia 5// 07.02.14 “Groove Salad”

 

Text: MinuMinu Andreev Gappo

Telegram