Cronicile parazitului proletar: etajul 2
Telegram
Se pare că toamna asta va fi una plină pentru cinematografia din Moldova. Se anunță premiere și, se pare, toate bune. Toată lumea așteaptă să ajungă acasă filmul lui Igor Cobîleanski “La limita de jos a cerului”. Filmul poate fi văzut în cinematografe în România ș ei pe la festivalele din Europa. Cobîleanski a promis că pînă în iarnă vedem filmul și în Moldova. Așteptăm.

Tot în această toamnă au promis o premieră și cei din familia Prodan. Se zvonește că filmul Vioricai Meșina e in postproducție și așteaptă să iasă la lumină pînă-n iarnă.

Primul caruia déjà i s-a stabilit premiera este “Etajul 2” produs de TroFilm, în regia unui absolvent AMTAP, Turcan Dumitru Diaga. Premiera se anunță pentru sîmbata curentă, pe 12 octombrie, la Gaudeamus, ora 18:00. Intrarea va fi gratuită, iar dupa film producătorii se așteaptă la comentariile spectatorilor. Tot la Gaudeamus vor fi și celelate premiere.

Această toamnă va scoate nume de actori și de regizori și, sper, va ajuta la creșterea încrederii pentru cinematografia autohtonă.

Cel puțin faptul că Igor Babiac, despre care nu se știa nimic, acum, după “La limita de jos a cerului” este pe buzele tuturor. Revenirea lui Sergiu Voloc pe ecrane este, la fel, o surpriză placută.

Ion Guzu, zis și GUZ, este un alt nume care va străluci, de data asta nu ca interpret, ci ca actor de film. Nicușor Țurcanu, cel care a interpretat rolul central în “Etajul 2”, un alt nume e se va face auzit.

Stiu că tot în toamnă Mircea Bobână iși va scoate filmul. Un scurtmetraj de excepție.
Eu am privit cîteva trailere și am urmărit activitatea acestor oameni, pentru că fac aceeași meserie și pot spune ca va fi un sezon cinematografic interesant. Nu toate, însă, mi-au plăcut.

De exemplu, trailerul la “eEtajul 2” n-a trezit în mine mari speranțe, dar să nu uităm că eu nu reprezint publicul țintă a acestuia. Or, eu privesc filme altfel decît le privesc prietenii mei, pentru că știu cum se fac, le cunosc bucătăria. Iar atrunci cînd cunoști bucătăria e mai greu să te așezi la masă.

Cei care fac cîrnaț nu cumpără cîrnaț niciodată.

Toamna viitoare sper să scot și eu primul meu film. Pînă atunci vă propun să urmărim cum evoluează cinematografia basarabeană. Demult era nevoie de o explozie și se pare ca ea se apropie. Vine marele val care va mișca filmul și, mai stii, poate aducem acasă niște crengi de palmier, sau niște lei de aur, sau urși, sau poate chiar un omuleț cu sabie.

Apropo, cît am scris acest articol, am dat de știrea care ne anunță că un film din Republica Moldova a fost inclus în lista pentru Oscar, la categoria Cel mai bun film în limba străină. E vorba de pelicula „Toţi copiii Domnului” al regizorului Adrian Popovici.

text: Ronin Terente

Telegram