„Carmen Funebre” – Teatru stradal din Polonia, la Chișinău
Начало: 18/06/2013 - 21 : 00
Место: Piața Gării Feroviare
Цена: Intrarea este gratuită.
FACEBOOK

Marţi, 18 iunie 2013, la ora 21.00 Teatrul Biuro Podróży din Polonia va prezenta la Chişinău, în Piaţa Gării Feroviare un spectacol inedit. Piesa „Carmen Funebre” a fost premiată la cele mai importante festivaluri teatrale din lume. Intrarea este gratuită.

Folosind ca recuzită picioroangele şi jucându-se cu focul, reprezentând simbolic scene de violenţă, Carmen Funebre povesteşte despre viaţa în timpul războiului, despre frică, groază şi speranţă.

Spectacolul „Carmen Funebre a fost prezentat până acum în peste 50 de tării din întreaga lume, şi a primit numeroase premii prestigioase. Reprezentaţia din Chişinău a fost organizată de Institutul Polonez din Bucureşti şi Primăria Municipiului Chişinău iar cofinanţat din fondurile Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional al Republicii Polone.

Despre spectacol:

Spectacolul de teatru stradal “Carmen Funebre” a fost creat în anul 1994. Inspiraţia pentru această reprezentaţie a constituit-o războiului din Bosnia, tensiunile etnice exacerbate şi izbucnirile naţionalismului în acel context. Pe durata pregătirii spectacolului membrii echipei s-au întâlnit cu refugiaţi din fosta Iugoslavie iar relaţiile stabilite cu aceştia au contribuit la ilustrarea prin metafore universale a sorţii destinate celor exilaţi.

În producţia spectacolului “Carmen Funebre” teatrul Biuro Podróży foloseşte mijloace spectaculoase pentru a atrage atenţia atât privitorului cu experienţă cât şi unui trecător. Picioroange, foc, lumini şi o coloană sonoră impresionantă care provoacă panică şi în acelaşi timp trezeşte compasiunea spectatorilor. În reprezentaţie sunt folosite numai câteva cuvinte însă secvenţele de imagini sugestive sunt suficiente pentru a lăsa asupra privitorului o impresie puternică.

polonez2

Din cronici:

Un spectacol în aer liber jucat pe picioroange, o piesă cu imagini tulburătoare despre viaţa în vreme de război. BBC

Teatrul Biuro Podróży din Polonia a realizat o piesă impresionantă care ilustrează viaţa din timpul războiului. Acest spectacol este înfricoşător, tulburător, frumos şi de ne ratat. Independent

Un spectacol modern creat cu pricepere, cu sensibilitatea unui nerv descoperit – poezie fără eufemisme. El Espectador

Imagine înfricoşătoare a ceea ce este inuman. Recomandăm călduros. Chicago Sun Times

Teatrul Biuro Podóży a fost fondat în anul 1988. Fondatorul şi regizorul acestuia fiind Paul Szkotak. Pe durata a douăzeci de ani de căutări artistice teatrul şi-a dezvoltat propriile metode de lucru la spectacole şi a creat un stil teatral distinctiv. Spectacolele teatrului au fost prezentate în mai mult de 50 de ţări de pe şase continente.

Despre teatru:

Teatrul Biuro Podróży (pol. Birou de Călătorie) a participat la cele mai importante festivaluri de teatru din lume şi a fost distins cu numeroase premii prestigioase. Teatrul şi-a prezentat creaţiile printre altele în: Argentina, Australia, Brazilia, Egipt, India, Iran, Israel, Iordania, Columbia, Coreea, Liban, Mexic, Palestina, Rusia, Uruguay, Statele Unite şi în aproape toate ţările europene.

Ca o recunoaştere a realizărilor teatrului acesta a primit în anul 2002 premiul Ministrului Afacerilor Externe al Poloniei pentru contribuţia sa remarcabilă la promovarea Poloniei în lume şi premiul Ministrului Culturii pentru realizări deosebite în domeniul teatrului.

În anul 2005 lui Pavel Szkotak a devenit laureat al prestigiosul premiu Politica Passport.

În anul 2008 Paul Szkotak, Marta Strzałko şi Jaroslaw Siejkowski le-au fost decernate medalii Gloria Artis – pentru merite deosebite în domeniul culturii, acordate de către Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Regia: Paweł Szkotak
Distribuţia: Bartosz Borowski, Agata Elsner, Łukasz Kowalski, Jaroslaw Siejkowski, Marta Strzałko, Adam Swarcewicz, Piotr Wojtyniak,Tomasz Wrzalik
Tehnica: Łukasz Jata
www.tbp.org.pl

Spectacol cofinanţat din fondurile Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional al Republicii Polone şi Institutului Polonez din Bucureşti.

Telegram