Etno Hip Hop din zona Subcarpaţi

Ceva e putred în hip hop-ul românesc? Este o întrebare care apărea tot mai des în capurile amatorilor de hip hop în ultimii câţiva ani.

Adică sincer, Paraziţii au devenit din cale afară de maturi în ultimul timp şi au uitat se pare de sarcasmul diabolic şi ironia infernală care îi aşezase pe tronul rapului românesc cândva. Despre BUG Mafia şi La Familia nici nu ştiu dacă e cazul să mai menţionăm, ultimii în genere se pare că au de gând să inventeze genul manele-rap.

Printre puţinile speranţe ale hip-hop-ului românesc rămâneau Raku şi Cedryk, ideologii spirituali şi poeţii mişcării care însă activau mai mult în zona underground-ului. Underground care în permanenţă a produs talente veridice în România. Din acest underground în ultimii câţiva ani au apărut oratori gata să pună pe jar orice pasionat de beat-uri grase şi poezie lirică.

Unul din aceşti eroi al undergroundului este Dragonu AK 47, al doilea – MC Bean (membru Blanoz şi solist Şuie Paparude) care a lansat în 2010 proiectul Subcarpaţi – unul ce avea să schimbe conceptul despre muzica românească contemporană. Bine aţi venit în lumea Subcarpaţilor.

Să vorbeşti despre genul muzical pe care-l abordează proiectul Subcarpaţi este echivalent cu a vobri despre subiectul filmului Amarcord de Federico Fellini. Genialul nu se analizează ci se consumă (deşi termenul „a consuma” capătă o altă conotaţie în acest caz) – se consumă cu o plăcere de nedescris.

Grădina stilistică a Subcarpaţilor începe în moştenirea etno-folclorică a românilor (de la balade haiduceşti la sârbe săltăreţe), trece prin hip hop-ul şi rap-ul de calitate şi se termină în lumea experimentală a muzicii electronice (drumnbass, big beat, idm, dubstep ş.a.m.d.)Proiectul Subcarpaţi a reuşit să culeagă câteva din perlele folclorului româneasc şi să le îmbrace într-o haină ultra-modernă. Important este că o fac cu gust şi cu simţul măsurii, reuşind să evite kitsch-ul şi mainstream-ul.

La moment Subcarpaţi au reuşit să lanseze un album (intitulat „Subcarpaţi”) şi o compilaţie (Culese din cartier) în care au cultivat gustul pentru folclor în rândul artiştilor underground din România.

Hip Hop haiducii de la Subcarpaţi au vizitat deja Chişinăul anul trecut şi au lăsat o impresie incendiară ceea ce credem că se va repeta şi de data aceasta. Vineri, 30 martie, sunteţi aşteptaţi în incinta clubului Albion din capitală pentru o doză de ethno hip hop explozivă. Lăutarii din Subcarpaţi vin să ne încânte cu melodiile folclorice româneşti şi ritmurile electronice post-moderniste.

Nu uitaţi: ăsta nu-i cenaclu, ţi-o dau de la înălţime, dacă m-a lovit cu siguranţă te loveşte şi pe tine!

Text by Gonzo

 

Telegram