La un an de la lansare, Tekwill devine un centru de excelență în IT, de importanță regională
Telegram

Pe 15 martie Centrul de Excelență în Domeniul TIC, Tekwill, celebrează un an de inovație, inspirație, creativitate și realizări care au depășit așteptările setate acum un an.

Tekwill reprezintă în acest moment unul dintre cele mai mari huburi IT din Europa de Sud-Est și rămâne un spațiu, în care oamenii se conectează la idei, resurse, știință și industrie pentru a spori excelența în domeniul tehnologiei informației.

Excelența Sa, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, a spus în cadrul unui interviu acordat în contextul aniversării Tekwill: „Ne bucurăm să vedem că, la un an de la lansare, Tekwill debordează activități, că nu găsești nici măcar un mic spațiu liber aici și că există chiar și o listă de așteptare a potențialilor rezidenți. Cred că acesta este un semn clar că sunt multe talente în rândul tinerilor gata să-și îmbunătățească abilitățile în domeniul IT și să aducă inovația”.

La rândul său, Karen Hilliard, Director al Misiunii USAID în Republica Moldova, a menționat în cuvântul său de salut: „Peste 16 mii de persoane au reușit să participe la cel puțin o activitate implementată de Tekwill. Această cifră este mult mai mare decât cea estimată inițial. Tekwill e doar la început de cale. Împreună cu Guvernul, sectorul privat și partenerii de dezvoltare explorăm posibilitatea extinderii programelor existente și în regiuni, pentru a ajunge la fiecare copil sau tânăr și pentru a contribui la un viitor prosper al Republicii Moldova”.

Ana CHIRIȚA, Director Executiv ATIC și coordonator al proiectului Tekwill a ținut să menționeze că educația va rămâne una dintre direcțiile prioritare în dezvoltarea Centrului. „Există câteva inițiative pe care urmează să le lansăm foarte curând. Pentru ATIC toate domeniile de acțiune sunt importante, dar nu voi exagera dacă voi spune că toți membrii Consiliului Directorilor susțin fără a sta pe gânduri orice inițiativă și proiect care aduce educația de calitate și dezvoltarea competențelor IT mai aproape de generațiile în creștere”.

Cu prilejul primei aniversări, începând cu ora 13.00, au loc o serie de ateliere și seminare gratuite pentru publicul larg, care reflectă principalele domenii de inițiativă și ariile conexe pentru care Tekwill își propune să rămână platformă principală de excelență în IT: educație și instruire continuă, consolidarea comunității profesioniștilor IT, susținerea activităților antreprenoriale, încurajarea creativității și inovației.

Domenii și cifre de referință

„Un an de Tekwill” înseamnă, de fapt: 156 de inițiative marca Tekwill, 64 751 de ore de formare și perfecționare profesională, peste 16 mii de vizitatori doar în primul trimestru de activitate, 7722 de beneficiari ai activităților de instruire, 1 mld USD în formă de finanțări atrase de antreprenorii locali și, cel puțin, 85 de companii ajutate să recruteze angajați calificați.

Be great together – slogan devenit realitate datorită parteneriatelor durabile

Toate succesele înregistrate au fost posibile grație parteneriatelor excepționale cu Guvernul Republicii Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Universitatea Tehnică a Moldovei și sectorul privat: Endava, IBM, Microsoft, Moldcell, OM, Orange Moldova, Simpals și Starnet.

Proiectul „Centrul de Excelență în Domeniul TIC”, Tekwill, este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei.

Telegram