Pensiunea Vila Roz – un colț de paradis al turismului rustic, pe mal de Răut
Telegram

Pensiunea Vila Roz este un colț de paradis unde se poate savura pe deplin farmecul turismului rustic. Locals.md a vizitat-o marți, 21 martie – o însorită zi de primăvară, cu ocazia inaugurării terasei pentru oaspeți. De ce merită să pornești în aventură spre Vila Roz? Îți relatăm în acest articol.

Vila Roz ne-a captivat prin amplasarea sa de poveste, străjuită din ambele părți de stânci înalte, creând o atmosferă asemănătoare celei din romanele scriitorilor români – aventuri de la sat și tradiții nemuritoare. Asta simți când privești în jur și când pășești pragul curții pensiunii, întâmpinat ospitalier de gazda Liuba Railean.

Unde de află pensiunea?

Pensiunea turistică Vila Roz este amplasată pe malul râului Răut, în apropiere de complexul arheologic „Orheiul Vechi”, satul Trebujeni.

Despre Vila Roz

Vila Roz este o denumire sugestivă, care s-a născut din dragostea proprietarei pentru trandafiri, cultivând o mulțime de specii în grădina sa. Pensiunea a fost fondată în anul 2011, dezvoltându-se treptat, iar de curând, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova a oferit oportunitatea de a renova hotelul, prin intermediul unei contribuții bănești ce a permis achiziționarea tehnicii pentru bucătărie, a mobilei și a unui cuptor pentru a încălzi terasa și a face posibilă utilizarea acesteia pe timp de iarnă.

Ce activități te pot captiva?

Fiecare turist care ajunge să meargă în vacanță la Vila Roz nu se poate rezuma la o zi și, cel mai des, se întoarce entuziasmat pentru a trăi această aventură iar și iar. Doamna Railean mărturisește că și atunci când se întorc în țara lor de baștină, turiștii o contactează pentru a cere rețetele delicioaselor bucate pe care le-au gustat aici. „Sunt gătite cu suflet și dragoste”, ne-a destăinuit secretul. Gazda pensiunii afirmă că cei care se cazează la pensiunea Vila Roz sunt oaspeții casei ei, cărora le creează confort și bună dispoziție.

Curtea casei este amenajată cu toate cele necesare pentru o relaxare la aer curat: hamace care, asemenea unui leagăn, te scufundă într-un somn dulce, căpițe de fân, acoperite cu covoare tradiționale moldovenești, pe care poți să te întinzi, sa închizi ochii și să savurezi liniștea satului și căldura soarelui, un leagăn mare de lemn, unde te poți așeza în pereche și deveni din nou copil, câteva bănci la umbra copacilor, pentru a medita și a te contopi cu natura. Pare a fi un colț de rai, nu-i așa? De asemenea, gazda pune la dispoziția oaspeților săi biciclete, care-i vor duce pe cele mai depărtate și tainice ulicioare.

Călătorii se cazează în odăile casei, amenajate în stil tradițional moldovenesc, gustă din mâncare ecologică și proaspătă, lucrează în grădina casei și fac plimbări atât pe malul râului, cu acces direct din curte, cât și prin zonă. Vila Roz pune accent pe tradiții și ospitalitate, astfel încât oaspeții au ocazia să cunoască cum sunt moldovenii, cum trăiesc și ce valori au.

Pensiunea oferă, la fel, și spații închise pentru corturi, grătar, terasă spațioasă și bazin sezonier.

Care sunt tarifele?

Vila Roz poate găzdui simultan 16 persoane, în 6 camere – individuale, duble și pentru grupuri de 5 persoane. La terasa casei se pot organiza banchete de 60 de oameni, iar în curte se fac ceremonii precum nunți și/sau cumătrii cu un număr de peste 100 de invitați.

Prețul cazării pornește de la 19 EUR/zi. Această sumă include camera, dejunul, master-class-uri culinare, plimbări în împrejurimi, acces la zonele de relaxare din curte și bicicletele.

În cadrul master-class-urilor, oaspeții pot învăța cum se pregătesc cornișoarele cu dulceață de trandafir – dulciurile speciale ale gazdei. La inaugurarea terasei a onorat cu prezența sa și Ministrul Culturii Monica Babuc, care a pregătit, alături de oaspeții americani, aceste copturi tradiționale moldovenești.

Pe lângă acestea, oaspeții preferă plăcintele, zeama, mămăliga, sarmalele, vinul și ceaiul din plante.

Gazda vorbește limbile română și rusă, iar la solicitare se oferă și interpretare în limba engleză. Rezervarea se face în prealabil pe pagina de Facebook a pensiunii Vila Roz.

 

Renovarea pensiunii Vila Roz a fost posibilă datorită suportului poporului american în industria turismului, oferit prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, prin Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA).

 

Autor foto/text: Eugenia Tataru

Sursă: Locals.md

Telegram