#LoculAcestaContează – campanie despre valoare locurilor istorice și culturale din Moldova
Telegram

#LoculAcestaContează este o inițiativă care încurajează cetățenii să descopere și să împărtășească clădiri istorice și situri culturale importante atât pentru ei cât și pentru comunitățile din care fac parte.

Precum menționează inițiatorii campaniei, din 1991 și până în prezent în orașul Chișinău au fost distruse în jur de 80 clădiri istorice, în timp ce peste 70 construcții istorice sunt ruinate sau în stare avansată de degradare.

Siturile istorice, precum rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, suferă de pe urma intervențiilor iresponsabile, ignoranței, excavărilor ilegale dar și proastei gestionări, ceea ce în ansamblu distruge din potențialul locului și totodată servește drept impediment în calea eforturilor de a fi inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO.

Scopul campaniei este de a sensibiliza și informa cetățenii despre siturile culturale și istorice din Republica Moldova, potențialul acestora și importanța de a le valorifica și păstra pentru generațiile viitoare. Unul din obiectivele campaniei este de a încuraja cetățenii să împărtășească cu publicul larg locurile ce contează pentru ei dar și comunitățile din care fac parte, cu scopul de a crea o conexiune dintre cetățeni și siturile cultural/istorice dar și de a solidifica această conexiune în cazurile în care aceasta deja există. Campania #LoculAcestaContează este inspirată de un proiect similar din Statele Unite, numit #ThisPlaceMatters și inițiat de Agenția Națională de Conservare a Patrimoniului din SUA.

Ajută-ne să descoperim locurile ce contează pentru tine și comunitatea ta!

Poți contribui și tu, urmând acești pași:

Pasul 1:  Fă o poză cu posterul de campanie în fața unei clădiri istorice sau sit cultural important pentru tine.
Pasul 2: Încarcă pozele pe pagina ta de Facebook și Instagram cu hashtag-ul #LoculAcestaContează.
Pasul 3: Următește campania pe Blog, Facebook și Instagram pentru noutăți și poze frumoase!

Acest proiect este implementat de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile și informațiile prezentate în cadrul proiectului aparțin echipei de proiect și nu reflectă poziția oficială a Ambasadei SUA în Republica Moldova sau a altor entități implicate.

Moș Ion în fața casei sale, ridicate în 1917, Orhei.

Ioana și fântâna tradițională din fața casei, Butuceni, Orhei

Conacul familiei Lazo, ridicat în a doua jumătate a secolului XIX. Localitatea Piatra, raionul Orhei.

Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, amenințată de ignoranță și intervenții distructive.

Vilă urbană în #Chișinău, modernism interbelic.

Alexandru, Maxim și Svetlana, la joacă pe străzile vechi ale centrului istoric, Orhei.

Dintre sutele de mori de vânt ce au existat cândva în Basarabia, astăzi avem doar patru. În imagine vedem moara din Beșalma, Găgăuzia, unica moară intactă din Moldova.

Telegram

Что ещё почитать: