Festivalul de muzică clasică sub cerul liber descOPERĂ va avea loc în această săptămână
Telegram

Festivalul de muzică clasică descOPERĂ, desfășurat sub cerul liber, în cadrul natural al Complexului Orheiul Vechi va avea loc în această săptămână, în perioada 9 – 11 iunie 2017, în satul Butuceni.

Evenimentul va avea trei seri de spectacole în care vor fi implicați peste 500 de artiști, coriști și instrumentaliști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Invitații speciali ai ediției din acest an sunt dirijorul Friedrich Pfeiffer din Austria și regizorul Andrea Battistini din Italia.

Monica Babuc, Ministrul Culturii al Republicii Moldova:

„Aici, la Orheiul Vechi, într-un cadru natural impregnat de vestigii istorice, arheologice, de tradițiile noastre populare, se încadrează un eveniment extraordinar, un festival de muzică clasică în aer liber. Acest eveniment este cu atât mai frumos, cu cât insistăm ca acesta să se producă pe parcursul a trei zile și venim la eveniment cu cele mai frumoase forțe artistice din Republica Moldova. Și anume, colectivul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” care vor fi dirijate tradițional de către bunul prieten al culturii din Republica Moldova și unu dintre creatorii ideii acestei festival, cunoscutul dirijor austriac Friedrich Pfeiffer.”

În acest an, publicul se va bucura de un program inedit, inaugurarea festivalului având loc vineri, 9 iunie, ora 19:00, cu un concert intitulat „De de la baroc la romantism”. În cea de-a doua seară, spectatorii vor avea ocazia să urmărească reprezentația lui Bizet, opera CARMEN, unde vor evolua soliștii și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, iar la închiderea festivalului, spectatorii se vor delecta cu un concert din muzica lui Johann Strauss.

Diana Lazăr, vice-director MCP, al USAID și Guvernul Suediei:

„În reprezentarea proiectului de competitivitate din Moldova care este finanțată de USAID și de Guvernul Suediei, ne bucurăm să fim parteneri strategici și la această ediție a festivalului de muzică clasică descOPERĂ – un eveniment inedit în această regiune a Europei Centrale și de Est. Este un potențial extrem de valoros pe care trebuie să îl valorificăm în scopul de a promova Moldova ca destinație turistică ce este, din păcate, încă una necunoscută, fapt care poate fi privit totuși drept un avantaj. Am fost considerați, de una dintre cele mai reputate surse media internaționale de turism Lonely Planet, ca destinația cea mai neexplorată și nebătătorită din Europa. De aceea, asemenea evenimente precum descOPERĂ reprezintă o modalitate de a aduce turiști care știu să aprecieze valorile culturale, turiști care știu să înțeleagă tradițiile neamului nostru.”

Festivalul de muzică clasică se va desfășura în Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi – una dintre destinațiile care se regăsește în toate itinerarele turistice. În așa fel, pensiunile rurale și prestatorii de servicii turistice din regiune au ocazia să se dezvolte economic prin intermediul creșterii numărului de turiști. Spre exemplu, în timpul celei dintâi ediții a Festivalului descOPERĂ ce a avut loc în iunie 2016, numărul clienților din această rezervație s-a triplat.

Pentru a promova Festivalul descOPERĂ ca un produs turistic peste hotarele țării, în Republica Moldova se vor afla trei grupuri de jurnaliști străini din piețele țintă pentru turismul receptor din Republica Moldova – 20 de jurnaliști din Italia și Polonia, televiziuni, reviste culturale și bloggeri.

Ion Grosu, directorul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”:  

„Precum știți, anul trecut noi am prezentat spectacolul Rigoletto într-o componență extraordinară. Mă refer la regizorul Andrea Battistini și dirijorul Friedrich Pfeiffer. Anul acesta, am decis să prezentăm un alt spectacol, într-o altă formă. Este vorba de opera CARMEN. De această dată, am hotărât să invităm și un solist din Rusia – Ruslan Iurin, care va juca rolul lui Don José. Componența am păstrat-o aceeași, pentru că este un precedent frumos ceea ce a avut loc anul trecut. Și aici mă refer la Iurie Matei, sigur Friedrich Pfeiffer și Andrea Battistini. Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” se pregătește din 10 mai pentru acest eveniment, iar Andrea Batistini este deja de două săptămâni la Chișinău și se află în repetiții.”

Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale:

„Acest descOPERĂ încă o dată ne duce la gândul că, de fapt, evenimentul central este opera CARMEN, o capodoperă a muzicii de operă, care va fi percepută absolut special în acest decor și cadru natural. Fiecare piesă a fost selectată foarte riguros împreună cu maestrul Pfeiffer. Ne-am dorit ca în prima seară să prezentăm o paletă de creații de mare popularitate, începând cu suavul Bach, terminând cu acel Wagner. Domnul Pfeiffer demult visează să facă aici un program mare Wagner, așa cum sună el în scenele europene. Ținând cont că anul trecut a fost un mare succes opera Rigoletto, am inclus în program și o reminiscență comprimată a operei, o fantezie pe teme din Rigoletto, interpretată de solistul Sergiu Mușat împreună cu orchestra simfonică. Toți își vor aminti de celebrele melodii și aria Gildei și corurile de acolo, toate vor fi interpretate de acest Sergiu Mușat împreună cu orchestra sub bagheta magică a maestrului Pfeiffer. Concertul se va produce prin capela coral academică „Doina” și vor cânta câteva creații celebre de Wagner, de Verdi și vom încheia cu acel marș triumfal, acel punct major din opera Aida va fi interpretat aici.”

Friedrich Pfeiffer, dirijor Austria:

„Sunt foarte bucuros să fiu aici. După ce anul trecut atâta lume a fost interesată de opera Rigoletto, anul acesta spectatorii vor avea oportunitatea să vadă opera CARMEN într-un cadru absolut natural. De multe ori s-a menționat astăzi despre Wagner. Știu că foarte multă lume își dorește să asculte piesele acestuia și am ales să îl reproducem aici, în Republica Moldova, pentru cât mai mult public din țară, dar și din străinătate. Într-adevăr, cadrul natural este unul foarte deosebit și publicul este minunat. Mulțumim celor care se implică în organizarea acestui măreț festival descOPERĂ.”

Iurie Matei, scenograf de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”: 

„Împreună cu Andrea Battistini am făcut un alt CARMEN. Nu este spectacolul din teatru, dar au rămas doar costumele și recuzita. În rest, decorul este mult mai aproape de ceea ce se întâmplă în opera CARMEN, deci mai puțină teatralitate, cu foarte multe scene realiste. Nu vreau să dezvălui tot ce se va întâmplă, dar, cu siguranță, vor fi momente spectaculoase. Mă bucur că pot să contribui și eu la acest minunat festival, căruia îi doresc ani lungi de acum în colo și știu că publicul este interesat de acest eveniment. Vom avea un grup de maghiari care vor veni la acest festival minunat”.

Anatol Botnaru, Eco Resort Butuceni:

„După experiența pe care o avem din anii trecuți, ne bucurăm de impactul acestui festival. Eu mă bucur că este foarte multă lume implicată în acest proces. Am fost foarte mult apreciați anul trecut de d-nul Hollander, directorul operei de la Viena care a spus: „Voi nici nu ați înțeles ce ați făcut! Cât de important este acest festival și cât de mare este succesul”. Ceva asemănător în lume nici nu există. Scopul acestui festival nu este doar să ne bucurăm între noi, dar să trezim lumea la acțiune, să își dorească să cunoască cultura. Vom avea companii vinicole pentru ca să le promovăm și meșteșugarii care vor fi prezenți pentru a face master-class-uri, ca totuși să se dezvolte satele noastre.”

Așa a avut loc Festivalul descOPERĂ în 2016, la cea dintâi ediție.

Festivalul de Muzică Clasică în aer liber – DescOPERĂ este organizat de Ministerul Culturii, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Naționala „Serghei Lunchevici”. Eco-Resort „Butuceni”, în parteneriat cu Publicis Moldova, cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în Republica Moldova și al partenerului strategic Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida).

Telegram