Expoziția «Cu gândul la Paul…»
Начало: 16/01/2017 - 15:00
Место: Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, strada 31 august 1989. nr 115
Цена: free
FACEBOOK

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei are bucuria să vă invite la vernisajul expoziției „Cu gândul la Paul…”, un eveniment dedicat maestrului Paul Gherasim. Vernisajul va avea loc luni, 16 ianurie, la ora 15.00.

În fiecare an, în preajma marilor Sărbători creștine, respectiv Paștile și Nașterea Domnului, maestrul Paul Gherasim se îngrijea ca iubitorii artei să primească o bucurie: organiza o expoziție în care se regăsea iubirea — a sa și a artiștilor din Grupul Prolog — pentru Dumnezeu. În vara anului trecut Paul Gherasim a plecat la Domnul.

În amintirea unui om mare

Paul Gherasim a fost mentor spiritual pentru mulți semeni. Nu și-a făcut o profesie din acest har al său, ci vorbea cui avea plăcerea să-l asculte. A fost și îndrumător pentru colegi de breaslă. Nu i-a „învățat”, ci i-a făcut „să vadă”. Pentru că „atunci când faci școală văzând, îți dai seama de neputința ta. Și văzând cât ești de neputincios, te smerești”. Arta lui Paul Gherasim este ca o declarație de smerenie. Paul Gherasim a simțit că arta din România are nevoie de această smerenie. Așa s-a născut Grupul Prolog.

Cu iubire, dor și prietenie, 28 de pictori care l-au cunoscut pe Paul Gherasim, care l-au admirat, l-au iubit, i-au împărtățit viziunea și gândurile, au stat în preajma lui și s-au îmbogățit sufletește, vor expune la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei „Cu gândul la Paul…”.

O expoziție care își propune să dăruiască bucurie iubitorilor de artă, așa cum făcea maestrul Paul Gherasim.

Prietenii maestrului

Iată pictorii care expun la Galeria Romană, artişti care l-au prețuit pe Paul Gherasim și care, la rândul lor, au fost apreciați de el:

Constantin Flondor, Horea Paștina, Ion Grigorescu, Christian Paraschiv, Matei Lăzărescu, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, Diet Sayler, Gheorghe Iacob, Viorica Iacob, Silvia Radu, Ariana Nicodim, Andrei Rosetti, Alexandru Antonescu, Dinu Ritivoi, Dinu Săvescu, Ștefan Sevastre, Dragoș Alexandru, Militza Sion, Bogdan Vlăduță, Cristian Di?oiu, Valeriu Paladi, Ruxandra Grigorescu, Teodor Zbârnea, Dan Mohanu, Ilinca Angelescu, Adela Petrescu, Marius Pandele.

În decembrie 2016 expoziția „Cu gândul la Paul…” a fost găzduită de către Galeria Romană din Bucureşti.

Telegram