Companiile și tinerii antreprenori din domeniul IT sunt interesați să respecte cadrul legal al Republicii Moldova
Telegram

Peste șaizeci de tineri antreprenori, companii și specialiști din domeniul IT au luat ieri parte la un eveniment consacrat provocărilor din mediul de afaceri al tehnologiilor informaționale, organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) în parteneriat cu compania de consulting “Brodsky Uskov Looper Reed & Partners”.

Pe parcursul a trei ore participanții la eveniment au cules din experiența și cunoștințele experților exemple și sfaturi utile pentru a reuși să-și administreze cu succes afacerea. Unul dintre subiectele abordate de către experți a fost dedicat facilităților fiscale, de care dispun antreprenorii din domeniul IT. Actualmente, anumite categorii de specialiști cum ar fi analiștii, programatorii, proiectanții de sistem de informație, inginerii, administratorii de baze de date și de rețea, inginerii de software și managerii de proiecte informatice dispun de un șir de înlesniri fiscale din patea statului, cu condiția să respecte anumite proceduri. Despre specificul condițiilor înaintate de stat pentru a beneficia de ele a vorbit Andrei Jizdan, specialist contabil principal în cadrul companiei “Brodsky Uskov Looper Reed & Partners”.

Un alt subiect important mai ales pentru companiile IT prezente la eveniment a fost Legea cu privire la parcurile pentru tehnologia informației, printre obiectivele căreia se regăsesc creșterea competitivității întreprinderilor din industria tehnologiei informației, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din domeniu, atragerea investițiilor autohtone și străine ș. a. Specificăm că la elaborarea conceptului acestei legi a contribuit într-o măsură considerabilă și Asociația Națională a
Companiilor din Domeniul TIC, prin strânsă colaborare cu Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor al Republicii Moldova. Deși legea însăși a fost aprobată și a intrat în vigoare încă de la începutul acestui an, cadrul legislativ nu era ajustat la prevederile acesteia. Specialiștii companiei de consulting “Brodsky Uskov Looper Reed & Partners” au dedicat un panel întreg proiectului de lege care urmează să fie aprobată în cel mai scurt timp, și care presupune între altele completarea Codului Fiscal cu titlul numărul X, dedicat schimbărilor atât de așteptate de companiile IT.

Ana Chirița, director executiv ATIC, a specificat în debutul evenimentului: ”ATIC este o organizație umbrelă care întrunește mai bine de 45 de companii din domeniul TIC. Pentru noi este cât se poate de evident că schimbările spre bine din acest sector, atragerea capitalului, dezvoltarea și dialogul cu Guvernul sunt mult mai eficiente dacă sunt făcute în comun. De aceea, dacă activați în domeniul IT, indiferent câtă experiență ați reușit să acumulați până în acest moment, sunteți bineveniți oricând în ATIC”.

Evenimentul cu genericul ”Riscurile juridice din domeniul IT” a fost organizat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului ”Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC Tekwill”.

Telegram