#UnArtOraș – picturile artiștilor autohtoni vor fi reproduse pe 100 de panouri publicitare din Chișinău
Telegram

La Chișinău a fost lansată o nouă inițiativă culturală, numită #UnArtOraș, ce are drept scop promovarea artei în spațiul urban, prin amplasarea picturilor artiștilor plastici autohtoni pe panourile publicitare stradale.

#UnArtOraș este un proiect deosebit, desfășurat în premieră în Chișinău, cu scopul de a valorifica patrimoniul artistic al Republicii Moldova și a promova esteticul printre cetățeni.

unartoras expo lansare (30)

 

Ideea a venit din partea tinerilor din echipa Vintage, fiind susținută de Ministerul Culturii în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, companiile, Prime Capital, Varo-inform și Publicis, grație cărora a fost posibilă realizarea proiectului.

Campania socială #UnArtOraș și vernisajul celor 50 de opere reprezentative din fondul picturii naționale ce vor fi reproduse pe panourile publicitare din Chișinău a demarat joi, 10 martie, La Muzeul Național de Artă al Moldovei.

În cadrul proiectului au fost selectate 50 de piese reprezentative din colecția Pictură Națională a Muzeului Național de Artă al Moldovei semnate de 25 de artiști plastici autohtoni, ce vor fi reproduse calitativ pe 100 de panouri stradale instalate în orașul Chișinău.

unartoras expo lansare (20)

 

La eveniment au participat Monica Babuc, ministrul Culturii; Tudor Zbârnea, directorul general al Muzeului Național de Artă al Moldovei; Traian Chivriga, director, Vintage; Carmina Vicol, director, Prime Capital; Margarita Smitcaia, director adjunct, Varo-Inform; Eugen Boico, director, Publicis; precum și reprezentanți ai societății civile, oameni de cultură, jurnaliști și amatori ai domeniului artelor plastice.

unartoras expo lansare (25)

 

În debutul evenimentului ministrul Culturii Monica Babuc a mulțumit companiilor partenere care au contribuit logistic și financiar la realizarea acestui proiect de promovare a patrimoniului cultural național.

circle

„Lansăm o campanie care vine să ne facă orașul mai frumos și să evoce creația celor mai recunoscuți artiști plastici din Republica Moldova”, a afirmat Ministerul Culturii, Monica Babuc.

 

 

Traian Chivriga, directorul companiei Vintage a menționat că acest acest proiect a fost creat, deoarece avem cu cine să ne mândrim, pentru că Moldova a avut, are și va avea oameni care sunt maeștri în arta lor, iar #UnArtOraș este un tribut adus creatorilor și un dar chișinăuenilor.

circle (7)„Ideea aceasta a pornit de la necesitatea de a face Chișinăul mai frumos, de a promova cultura într-un mod inedit, astfel încât să o facem vizibilă, pentru ca oamenii să vadă artă nu doar la muzeu sau la galerie, dar chiar și atunci când fac o plimbare. Ne propunem în așa mod să trezim dorința și setea cetățenilor de a vizita ulterior muzeul și a vedea lucrările mai multor artiști”, ne-a spus Traian Chivriga, director, Vintage.

unartoras expo lansare (1)

 

Echipa Vintage ne-a deschis parantezele și ne-a spus că va avea loc un concurs social la care sunt invitați să participe toți cetățenii. Premiile din partea organizatorilor vor fi oferite persoanelor care vor face cele mai multe fotografii/selfie-uri cu panourile instalate în cadrul proiectului.

„Acest proiect este pentru oameni, pentru Chișinău și noi vrem ca panourile să ajungă și pe rețelele de socializare. Îndemn toți tinerii să participe la acest proiect pentru a oferi posibilitatea și altora să interacționeze cu arta noastră, pe Facebook sau pe Instagram și noi îi vom premia pe cei care reușesc să facă cât mai multe fotografii cu aceste panouri”, a conchis Traian.

unartoras expo lansare (17)

 

Reprezentanții companiilor partenere proiectului #UnArtOraș și-au manifestat susținerea în desfășurarea cu succes a acestui proiect, exprimând convingerea că asemenea inițiative valorifică operele de artă care nu sunt cunoscute de toată lumea și sunt binevenite pentru publicul larg.

Printre artiștii selectați pentru a fi expuși în cadrul campaniei se numără nume sonore ale picturii naționale precum Mihai Grecu, Igor Vieru, Valentina Rusu-Ciobanu, Glebus Sainciuc, Eleonara Romanescu, Eudochia Zavtur, Auguste Baillayre, Aurel David, Elena Bontea etc., iar printre lucrări se regăsesc operele „Galbenă gutuie” de Andrei Sârbu, „Peisaj de la Vorniceni” de Eleonora Romanescu, „Ograda părinților” de Eudochia Zavtur, ș.a. Galeria picturilor poate fi văzută integral și pe pagina Web a proiectului.

unartoras expo lansare (22)

 

Picturile alese vor putea fi urmărite pe parcursul unei luni de zile pe străzile Chișinăului. Panourile stradale vor fi amplasate în zona centrală a orașului (Gradina Publică Ștefan cel Mare, ASEM, bd. Grigore Vieru, str. 31 august) și pe console mari la intersecțiile principale (Râșcani, Botanica, Buiucani, Ciocana etc.). Concomitent, acestea vor putea fi admirate în original la sediul Muzeului Național de Artă al Moldovei, timp de 10 zile.

 

Autor: Eugenia Tataru

Telegram