The Video Art Collection of Neuer Berliner Kunstverein
Начало: 29/07/2016 - 19:00
Место: Teatru-spălătorie, str. Eminescu 72
Цена: free
FACEBOOK

The Video Art Collection of Neuer Berliner Kunstverein

Prezentarea arhivei de lucrări video Video-Forum a Neuer Berliner Kunstverein și discuție cu curatorul Marius Babias.

Fondată în 1971 ca inițiativă artistică, Video-Forum cu cele peste 1600 de lucrări video în arhivă este cea mai veche colecție de video art din Germania. Punctele focale ale colecției sînt Fluxus, video art feminist, contextul istoric și contemporan al artei video în Berlin.

Lucrări cheie de Marina Abramović, Rebecca Horn, Bruce Nauman, Nam June Paik, Ulrike Rosenbach, Bill Viola sau Wolf Vostell datînd încă de la începuturile artei video sînt reprezentate la același nivel cu lucrările contemporane de Yael Bartana, Filipa César, Jimmie Durham, sau Hague Yang.

În ultimii ani, un accent deosebit a fost pus pe arta din Europa de Est cu lucrări de Olga Chernysheva, Călin Dan, Oleg Kulik, Anetta Mona Chisa & Lucia Tkacová, Ciprian Mureşan, Zoran Naskovski, Vadim Zakharov, sau Artur Żmijewski. Video Forum coproduce cu regularitate noi lucrări video, cele mai recent au fost cele create de Halil Altındere, Arno Brandlhuber / Christopher Rot, Alesandro Cesarco, Sanja Iveković, Christian Jankowski, Mathilde ter Heijne, Bjørn Melhus, Oliver Ressler / Dario Azzelini, Hito Steyerl, Clemens von Wedemeyer și Ming Wong. În baza colecției sale, Video Forum organizează expoziții, screening-uri și discuții ce țin de arta video. Publicul poate viziona gratuit lucrările.

www.nbk.org

Marius Babias este teoretician al artei şi curator.

Din 2008 este director al Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.).

În 2007 a fost co-curator (împreună cu Sabine Hentzsch) al proiectului Spaţiul Public Bucureşti | Public Art Bucharest 2007.

În 2006 a fost co-curator al Periferic 7 – Bienala Internaţională de Artă Contemporană din Iaşi (România) şi al Check-In Europe, la Biroul European de Patent, München. În 2005 a fost comisarul Pavilionului României la a 51-a ediţie a Bienalei de la Veneţia şi curator al expoziţiilor The New Europe, Generali Foundation, Viena şi Formats for Action, Neuer Berliner Kunstverein, Berlin.

Între 2001-2003 a fost co-director artistic al Kokerei Zollverein | Zeitgenössische Kunst und Kritik în Essen. Între 1997-2001 Babias a fost profesor invitat la Städelschule în Frankfurt/M., la Universitatea de Arte din Linz şi la Centrul pentru Artă Contemporană Kitakyushu, Japonia. În 1996 a primit premiul pentru critică de artă Carl Einstein.

Babias este autorul cărţilor Herbstnacht (Berlin 1989), Ich war dabei, als … Interviews 1990-2000 (Frankfurt/M. 2001), Ware Subjektivität, München 2002 (Subiectivitatea-marfă, IDEA, Cluj, 2004) şi Berlin. Die Spur der Revolte, Köln 2006 (Urma revoltei, IDEA, Cluj, 2006).

Telegram