Proiecții de film: Școala noastră și Blokada
Начало: 08/10/2016 - 17:00
Конец: 09/10/2016 - 17:00
Место: Zpațiu / Zpace, str. Șciusev 103
Цена: free
FACEBOOK

În cadrul Focus Atelier Chisinau vom avea 2 proiecții de filme documentare care abordează tema educației.

Școala Noastră

(08 octombrie 2016, ora 17.00)
Regia: Mona Nicoara, Miruna Coca-Cozma
Țara/anul: SUA / Elveția 2011
Durata: 1h 35 min

Alin, Beni şi Dana, trei copii romi dintr-un mic orăşel maramureşean, sunt parte dintr-una din primele iniţiative de desegregare şcolară din România. Pe durata a patru ani, Şcoala Noastră urmăreşte îndeaproape, cu empatie şi luciditate, un proces inexorabil care culminează într-un final neaşteptat şi revoltător. Atingând teme ca prejudecăţile instituţionalizate, cercul vicios al sărăciei şi dificultăţile din învăţământ, dar bine ancorat în ritmurile hipnotice şi realitatea profundă a comunităţii romilor, filmul este atât o emoţionantă poveste dulce-amăruie despre tradiţie şi progres, cât şi o meditaţie despre ce înseamnă o şansă la un viitor mai bun pentru noi toţi. Filmul a primit premiul Sterling pentru cea mai bună producţie americană la festivalul Silverdocs, în 2011.
Mona Nicoară a început să lucreze în film ca producător asociat pentru producţia Children Underground (2001), care a primit premiul special al juriului la Festivalul de Film Sundance. Filmul va fi urmat de discuții.

Blokada

(09 octombrie 2016, ora 17.00)

Regia: Igor Bezinovic
Țara/anul: Croaţia, 2012
Durata: 1h 33 min
Subtitrare: română

Blokada oferă o perspectivă unică din interiorul unuia dintre cele mai masive, longevive şi semnificative proteste croate de după 1971. Acţiunea a început în aprilie 2009, la Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Sociale din Zagreb. Lupta împotriva comercializării educaţiei şi grevele academice au durat 34 de zile. Revolta s-a răspândit în mai bine de 20 de facultăţi de-a lungul ţării, iar studenţii au devenit un subiect politic activ şi relevant. Regizorul a urmărit totul îndeaproape, de la entuziasmul întâlnirilor preliminare şi primele semne de extenuare, la discuţiile purtate în miezul nopţii, la sprijinul iniţial al celor mai mulţi membri ai facultăţii pentru cererile studenţilor, la punctul în care acestora li se întoarce spatele, şi până la încercarea de a purta o discuţie cu un ministru al educaţiei… între timp dispărut. Privit astfel, „blocada” apare nu doar ca o acţiune strict fizică, ci ca una care le revelează studenţilor adevăratele lor limite şi drepturi.
Proiecția face parte din Focus Atelier Chisinau 2016.

Accesul este gratuit.

Proiecțiile sunt urmate de discuții libere cu publicul.

Mulțumiri: One World Romania

Telegram