„Ne vedem la bibliotecă!” – Descoperim centrul comunitar modernizat din Budești în cadrul programului Novateca
Telegram

„Ne vedem la bibliotecă!” – sloganul noii campanii lansate de programul Novateca în parteneriat cu Ministerul Culturii marți, 13 septembrie, la biblioteca pentru copii și tineret din comuna Budești.

Obiectivul campaniei este de a informa cetățenii despre oportunitățile oferite de bibliotecile publice din cele 35 de raioane ale țării, care au devenit instituții vitale pentru dezvoltarea comunităților din Moldova.

novateca-budesti-1

 

În urma unui proces amplu de modernizare inițiat în 2012, bibliotecile publice din Republica Moldova se transformă în adevărate centre comunitare, unde fiecare cetățean, indiferent de vârstă, ocupație sau interese, poate beneficia de servicii moderne de bibliotecă axate pe necesitățile proprii, cu suportul bibliotecarului instruit. Pe parcursul campaniei „Ne vedem la bibliotecă!”, care se va desfășura în perioada septembrie-octombrie 2016, în cele peste 800 de biblioteci publice din rețeaua Novateca, membrii comunității vor avea acces gratuit la internet și servicii electronice, vor putea participa la instruiri IT și cursuri de limbi străine, ateliere tematice în domeniul sănătății și agriculturii, activități educative pentru copii și adolescenți, cluburi de interese și inițiative comunitare.

novateca-budesti-23

 

Odată cu startul campaniei, au început și activitățile gratuite pentru vizitatorii bibliotecilor, care au beneficiat de calculatoare și informații privind diverse domenii, tinerii participau la un master-class de vlogging, unde au învățat de la experți cum să își promoveze filmulețe video pe Net. Voluntarii de la Corpul Păcii le-au predat copiilor limba engleză într-o manieră interactivă și atractivă.

La evenimentul de lansare a campaniei desfășurat la biblioteca din comuna Budești au fost prezenți Doamna Ministrul Culturii Monica Babuc, Directorul programului Novateca Evan Tracz, Primarul comunei Budești Nina Costiuc, ambasadorii culturali ai campaniei formația Akord și invitați din domeniul culturii.

novateca-budesti-16

 

monica-babuc„Noi încercăm să promovăm un lucru nobil – venitul la bibliotecă. Cunosc în Republica Moldova mai multe centre culturale și multifuncționale precum la Budești care ar avea o multitudine de oferte. Mă bucur să găsesc printre ele o bibliotecă cu un fond de carte alcătuit din numeroase achiziții și donații, dotată cu set de calculatoare și tehnică de imprimare oferit de Novateca, dar și oameni extraordinari care lucrează cu multă inspirație cu acei copii care să populeze acest spațiu. Aceste biblioteci au fost făcute pentru a fi funcționale și a dărui copiilor și tuturor celor interesați de înțelepciune și de carte posibilitatea de a se întâlni cu ea. Lansăm programul Ne vedem la bibliotecă aici, la biblioteca din Budești. Considerăm că este datoria noastră să contribuim pentru ca cetățenii care locuiesc în sate să vină în bibliotecile publice, să vadă cât de bine se pot simți aici, în acest loc civilizat”, menționează Ministrul Culturii Monica Babuc.

novateca-budesti-3

 

evan-tracz„Vreau să mulțumesc doamna Ministru al Culturii că este alături de noi, Ministerul Culturii că este un partener cheie al programului încă de la început și doamnei Primar că ați acceptat să găzduiți acest eveniment. Programul Novateca se desfășoară deja de 5 ani și are drept scop facilitarea modernizării bibliotecilor publice din țară în centre comunitare. O bibliotecă modernă oferă servicii pentru copii, tineri și adulți, cu acces la internet, este un loc unde fiecare poate căuta o carte, o informație de care are nevoie sau chiar un loc de muncă.

Începând cu 2012 programul în parteneriat cu ministerul a investit în tehnologiile din 800 de biblioteci din țară, ceea ce înseamnă 2000 de computere, 1000 de bibliotecari au fost instruiți și mai sunt multe de făcut. Acum lansăm o oportunitate pe mai multe nivele, cetățenii RM sunt invitați să viziteze biblioteca dacă nu au făcut-o, dar și bibliotecarii au ocazia să comunice oamenii care vor participa la activitățile ce au loc la bibliotecă. “Ne vedem la bibliotecă!””, afirmă Evan Tracz, Directorul programului Novateca.

novateca-budesti-2

 

primar-budesti-nina-c„”Ne vedem la bibliotecă!” este o inițiativă importantă pentru budeșteni. Ne-am dorit ca toate sălile destinate copiilor și tineretului să fie utilizate la maxim. Punem accent pe dezvoltarea multilaterală a copiilor și ținem cont ca ei să fie ghidați de persoane instruite și profesioniste. Am avut posibilitatea de a angaja profesori care să lucreze cu copiii înafara orelor de școală. Ne dorim mult ca biblioteca de la Budești să devină un centru comunitar care să găzduiască cei 14 mii de oameni, vecini ai comunei noastre”, declară Nina Costiuc, Primarul comunei Budești.

novateca-budesti-7

 

lidia-kulikovski„Este o zi cu mare semnificație pentru toți bibliotecarii din Republica Moldova – lansarea primei campanii de promovare a acestei instituții la nivel de țară. Bibliotecarii nu au fost niciodată norocoși, dar iată că data de 13 aduce un lucru extraordinar. Calea bibliotecilor a fost mult timp asemeni unui coridor lung și liber unde intrai, împrumutai o carte și plecai, dar lumea se schimbă, precum s-a schimbat și contextul. Ne-am pomenit că acel coridor s-a transformat într-un labirint plin de culori, în care trebuia să ne căutăm drumul. Labirintul a dispărut în 2012, atunci când s-a deschis o ușă în 2012 pe care scria Novateca. Eu zic că acest program a făcut mult mai mult decât modernizarea bibliotecilor, o oferit un cadru de instruire excepțional, ne-a ajutat să ne debarasăm de fricile pe care le aveam și ne-a învățat să vorbim în public”, relatează Lidia Kulikovski, lider bibliotecar.

novateca-budesti-19

 

akord„Oferim felicitări comunei Budești cu ocazia de a fi primii care au dat start acestei campanii și îi mulțumim lui Evan Tracz că ne-a oferit posibilitatea de a fi ambasadorii culturali ai inițiative “Ne vedem la bibliotecă!”. Astăzi vorbim despre evoluția bibliotecilor în ultimii ani. Dacă anterior veneam pentru literatură specializată, acum biblioteca este locul unde fiecare persoană își poate găsi confortul și își poate satisface interesele. Este un centru de activitate educativă. Fiind cei care promovează această idee, noi invităm totă lumea la bibliotecă”, spun membrii formației Akord – Igor Sîrbu și Igor Stirbițchi.

Novateca este un program cu durata de cinci ani, implementat de organizația IREX Moldova, cu sprijinul Fundației Bill și Melinda Gates, al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională (USAID) și al Ministerului Culturii și are scopul de a transforma 1000 de biblioteci publice din RM în centre comunitare vibrante și pline de viață.

Telegram