LOCAL ARTIST: Elena Guzun
Telegram

Artista pe care o descoperim în această săptămână este Elena Guzun – o tânără absolventă la arte, pasionată de grafică (gravură, ilustrație, grafică digitală), pictură în ulei și arte decorative.

În prezent Elena muncește asupra creării unui blog personal unde să împărtășească publicului lucrările sale. Este autoarea cărții „10 POEME” pe care a ilustrat-o cu 10 gravuri.

„Arta este un act de mărturisire” – consideră Elena.

razdelitel punktir

 

12697081_1704963733084356_4870693991850558160_o

 

„Mai întâi de toate trebuie să menționez că Domnul mi-a oferit părinți și profesori deosebiți, care m-au ajutat, mi-au observat talentul și m-au încurajat să studiez arta plastică. La îndemnul dnei Svetlana Culeva (prima mea profesoară de pictură), în 2002 am început să frecventez Școala de Arte Plastice din orașul Florești. Apoi, în 2007 am urmat studiile la Colegiul de arte plastice ,,Al. Plămădeală” din Chișinău, la specialitatea grafică. Aș fi putut să aleg altceva, pentru că am avut rezultate bune la învățătură, atât la liceu, cât și la colegiu, dar am ales cu inima, așa că mi-am aprofundat cunoștințele în domeniul graficii și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (între 2011 și 2015).

Elementul central al lucrărilor mele e Simbolul, care de altfel e cheia înțelegerii universului spiritual. Drept inspirație îmi mai servesc și poezia, fotografia conceptuală, credința mea, folclorul românesc. De asemenea, mai adaug la acestea și propria mea viață lăuntrică împânzită de vise cerești și pământești, de iubire, durere, de dorințe, de năzuințe, de căutări, mister, emoții…

Rodul proiectului meu de licență a fost cartea manuală ,,10 POEME”, carte dedicată părinților mei iubitori, Violeta și Tudor. De altfel, un vis îndrăzneț de al meu a fost să editez o carte de poezii personale, ilustrată cu gravuri.

Voi povesti mai întâi despre lucrarea de licență (care poartă același titlu: ,,10 POEME”), pentru că de aici a început totul, de aici a luat ființă și această carte. Subiectul de bază al lucrării mele de licență a fost ilustrarea a 10 poezii personale și anume (,,Trăiesc etern de sat”, ,, Ochii tăi – aceiași”, ,, Amprenta Verde”, ,,Antonime”, ,, Un simplu măr”, ,,Biserică”, ,,Miri în galben”, ,, …Tot ce ești tu”, ,, Rege și sclav”, ,,S2 (secunde și suflet)”). Ilustrațiile au fost executate prin intermediul gravurii cu acizi, pe plăci de zinc, fiecărei poezii îi corespunde o placă de zinc pe care s-au gravat ilustrațiile.

,,1O POEME” atinge trei aspecte importante ale ilustrației: cea tehnică, estetică și funcțională. Aspectul tehnic ține de originalitatea și autenticitatea gravurilor, ce au cuprins trei procedee – aquaforte, aquatinta, vernil moale. Următorul aspect ține de investigarea valențelor estetice ale acestei tehnici în raport cu poeziile ilustrate. Cele 10 ilustrații în gravură au fost investite și cu scop funcțional, publicarea într-o carte veritabilă și autentică de poezie.

Lucrarea tinde să promoveze tratarea ilustrației de poezie din perspectiva gravurii, să sensibilizeze gustul publicului și al lumilor editoriale, cât și aduce încă o dată în discuție cartea bibliofilă în spiritul tradițional.

,,1O POEME” cuprinde 54 poezii (cu o parte din ele am participat la prima ediție a festivalului de poezie ,,G.Vieru”, unde am obținut premiul întâi; alte poezii a fost publicate în ziare și reviste, eu aș menționa în primul rând revista NOI, Clipa, Timpul și altele din Chișinău, apoi Dacia Literară ,Iași, Cronica Reggia, Italia).

Toată cartea este tipărită pe foaie specială de aquaforte. Am folosit și foaie de calc pentru protecția stampelor și pentru a crea un efect estetic. Această carte dragă nouă n-ar fi fost posibilă fără de încrederea și fără de dragostea, profesoarei mele căreia îi sunt profund recunoscătoare – dna Aliona Timuța. În crearea acestei cărți ne-am confruntat cu dificultăți ce țin mai mult de ordin tehnic, care au fost depășite cu ajutorul profesorilor –Roman Cuțiuba, Dumitru Pomârleanu, Gheorghe Diaconu, domnii de la tipografia Bon Office (Sergiu Roșca, Alexandru Ceban, dna Natalia Șpetea, dna Ecaterina; dna Ana Câșlaru cărora le mulțumesc! Această carte a fost trăită împreună.

Mai este și o altă carte ,,1O POEME” (poate fi tipărită în mai multe exemplare) ce conține reproduceri ale celor 10 gravuri, are 104 pagini deci, mai multe poezii și cine o dorește îmi scrie în privat, pentru că încă nu se găsește în librării.

Urmează în curând să lansez un blog-portofoliu, unde voi publica grafică, poezie și alte proiecte de suflet.

Consider că ceea ce faci, trebuie să aducă, pace, liniște, bucurie și frumusețe în sufletul omului-spre aceasta tind.”

razdelitel punktir

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

elena guzun local artist (25)

elena guzun local artist (26)

 

elena guzun local artist (27)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

elena guzun local artist (29)

 

elena guzun local artist (30)

 

elena guzun local artist (31)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

elena guzun local artist (33)

elena guzun local artist (34)

elena guzun local artist (35)

elena guzun local artist (36)

elena guzun local artist (37)

elena guzun local artist (38)

elena guzun local artist (39)

elena guzun local artist (40)

elena guzun local artist (41)

elena guzun local artist (42)

elena guzun local artist (43)

elena guzun local artist (44)

elena guzun local artist (45)

elena guzun local artist (46)

elena guzun local artist (47)

Telegram