Lecturi pentru vară recomandate de tineri: Cărți pe care să le savurezi în vacanță
Telegram

Vara este un anotimp perfect pentru a te „topi” printre filele unei cărți, atunci când avem mai mult timp pentru sine și pentru lectură, în special. Iată peste 20 de recomandări de cărți de cititori:

razdelitel punktir

 

doina struleaDOINA STRULEA (poetă)

De-aș avea 5 luni de vară, aș citi încontinuu. Mie îmi place la Nebunie să citesc. După o doză bună de lectură, am o adrenalină enormă în mine, iar cărțile sunt cele mai sigure surse pentru a o crea.

Obișnuiesc să învăț măcar câte ceva din fiecare carte, chiar dacă aceasta nu este una foarte bună, respect dedicația autorului și sufletul care și L-a scris cu penița.
Iată topul meu 5 de cărți preferate:

1. „Alchimistul” de Paulo Coelho – această carte este printre prima mea lectură care m-a introdus în lumea literelor cu toată ființa-mi și, nu vă Imaginați, cât de mult m-a motivat ca să citesc mai mult și mai mult.

2. „Cu fiecare zi” de Danielle Steel – e o carte romantică, despre viața celor de la Hollywood după culise. Despre succes, sacrificiu și, totodată, suferință.

3. Fărâme de suflet” de Aurelian Silvestru – dacă vă doriți o cărțulie care să vă relaxeze, să o deschideți la ce pagină doriți, alegeți această culegere de povestiri despre valori, atuuri și calități.

carti de citit vara (2)

 

4. Îngerul păzitor” de Danielle Steel – revin la una dintre scriitoarele mele preferate, această carte m-a emoționat la maximum, e vorba despre o tragedie care face conștient pe cititor și oferă o lecție de viață mai puternică decât o experiență.

5. În fine, recomand o carte de poezii Mușcat de zare, visul” de Lidia Grosu, pentru că poezia trebuie trăită, ca un deliciu zilnic.

 

andreea russoANDREEA RUSSO (scriitoare)

1. „13,99 lei” de Frederic Beigbeder

Am început anul 2016 cu cartea respectivă, o carte reală și dură, dar anume pentru duritate o ador. E o carte la care am râs, am cugetat asupra ideilor prezente în ea și am marcat multe paseje cu culoarea roșie.

„Totul e provizoriu, totul se cumpără. Omul e un produs ca şi celelalte, cu un termen de garanţie. Iată de ce am hotărât să mă pensionez la 33 de ani. Se pare că asta e vârsta ideală pentru a reînvia.”

2. „Fata din tren” de Paula Hawkins

O carte ce intrigă. Mi-a plăcut mult cartea din motiv că m-a ținut în suspans până la ultima filă. Doream să aflu adevărul. Romanul este foarte bine scris, într-un stil simplu.
„Trebuie să găsesc o modalitate prin care să mă fac eu pe mine fericită, să încetez să mai caut fericirea în altă parte.”
„Pe unul din pereți, cineva a scris: VIAȚA NU E UN PARAGRAF.”

3. „Scrisoare de dragoste” de Mihail Drumeș

carti de citit vara (3)

 

Cântec dedicat iubirii, așa îi mai zic cititorii acestei cărți, și e adevărat. O lectură numai bună pe timp de ploaie, atunci când sufletul are nevoie de ceva cald.
„Credeai că eşti stăpânul lumii, ţinând globul în palmă, cu muşchii abia tresărind? Te-ai înşelat şi te-ai năruit în ţărână cu toată voinicia ta. Şi uite, lumea merge mai departe fără tine, aşa cum va merge întotdeauna, fără a se sinchisi de nimeni şi de nimic, soarele răsare la fel cum face de milioane de ani şi milioane de ani, şi toată această mecanică se repetă regulat şi tăcut, până în vecii vecilor.”

4. „Nuntă în cer” de Mircea Eliade

Dacă mă întreabă cineva cum m-am îndrăgostit de Eliade, atunci la sigur trebuie să răspund „L-am văzut la o nuntă, la o nuntă în cer!”. Una dintre cărțile mele preferate, unul dintre scriitorii pe care îi ador. O carte ce merită recitită, la sigur o recitesc vara aceasta.
„Dac-ai ști cât am fugit de tine, până te-am întâlnit.”

 

dorian furtunaDORIAN FURTUNĂ (etolog, cercetător științific)

1. ”Intelectualii” de Paul Johnson

Această carte va spulbera închipuirea noastră idealizată despre marile personalități. Autorul și-a propus să ne arate partea ascunsă, neglorioasă a unor mari intelectuali ai omenirii. El descrie așadar biografia a 8 personaje istorice: Jean-Jaques Rousseau, Percy Shelley, Karl Marx, Henrik Ibsen, Lev Tolstoi, Ernest Hemingway, Bertolt Brecht, Jean-Paul Sartre.

Fiecare dintre acești intelectuali a avut un caracter dificil, a avut viciile și păcatele sale, despre care istoria preferă să tacă. Autorul cărții însă le dezvăluie, le scoate la suprafață. E o carte bună de citit pentru toți cei interesați de psihologia creației și sunt curioși să afle care a fost caracterul adevărat al creatorilor și al intelectualilor care au lăsat o amprentă asupra epocii noastre.

2. „Daodejing” de Laozi

Lucrarea îi aparține legendarului Laozi – unul dintre stâlpii gândirii filosofice chineze. E o carte subțirică, dar remarcabilă sub diverse aspecte. Mai întâi de toate, Daodejing, numită și Cartea Căii și a Virtuții, este o lucrare religioasă.

Potrivit lui Laozi, există un spirit universal, pe care îl numește Tao. Este ceva supranatural, prezent peste tot și neobosit. Cel ce se află în armonie cu Tao, atinge perfecțiunea acestei lumi. Iar pentru a fi în armonie cu Tao, trebuie să fii pasiv față de fenomenele și trăirile din jurul tău; trebuie să te poziționezi ca și cum în afara acestei lumi dinamice și dramatice.

E și o carte de înțelepciune. Ea stă la temelia miilor de cărți de psihologie motivațională și filosofie populară din zilele noastre. „Daodejing” ne învață că principala virtute este moderația și este bine să ne mulțumim cu puținul și să contemplăm în liniște cursul lucrurilor. Căci, spune Laozi, „cel ce este mulțumit cu ce are este cu adevărat bogat”.

Totul este schimbător și trece din una în alta. Fericirea se naște din nenorocire, nenorocirea este ascunsă înăuntrul fericirii. Cel care înțelege acest adevăr, devine împăcat cu fenomenele din jur.

carti de citit vara (4)

 

3. „Deşertul tătarilor” de Dino Buzzati

Există cărți care nu te fascinează în timp ce le citești, dar care îți lasă o impresie adâncă după ce închei ultima pagină. O asemenea carte este romanul „Deşertul tătarilor”.

În această carte e descrisă viaţa Fortăreţei Bastiani, amplasată într-un loc izolat, la frontieră, şi al cărei contingent militar trăieşte vreme de decenii cu iluzia că, odată şi odată, se va confrunta cu un atac al tătarilor. O stare de nelinişte generală că duşmanii îşi vor face la un moment dat apariţia, amestecată cu speranţa obţinerii unei glorii postume în luptă, îi face pe ofiţeri şi soldaţi să fie legaţi de fortăreaţă, care devine nucleul existenţei lor.

Vă spun doar că autorul ne pregătește un final puternic, care zguduie cititorul și care ne face să ne gândim la propria existență, la felul în care ne gestionăm noi viața, cum investim în deșert speranțe și eforturi. Ca într-un deșert al tătarilor. Iar pe alături trec adevărate oportunități și bucurii ale vieții.

4. „Faraonul” de Boleslaw Prus

Această carte este splendidă. Din moment ce începi să o citești, nu te mai poți despărți de ea. Și asta în pofida faptului că e foarte voluminoasă – are peste 700 de pagini. Deci e bună de citit într-o lună de vară.

„Faraonul” e un roman istoric scris cu mare talent, care descrie ambițiile și intrigile politice ale demnitarilor egipteni. Mai exact, ne este prezentată figura moștenitorului tronului, Ramses, fiu al faraonului, care este nevoit să cunoască regulile și principiile guvernării pentru a fi capabil să preia frâiele conducerii când îi va veni timpul.

Se spune că „Faraonul” a fost cartea preferată a lui Iosif Stalin. Probabil el găsise în această lucrare niște stratageme și înțelesuri utile pentru luptele sale politice. Cu adevărat, în carte găsim numeroase gânduri utile oricărui demnitar politic din zilele noastre. Sunt foarte bine descrise intrigile de palat, mecanismele luptelor în culise, manipulările marilor preoți, utilizarea femeilor ca momeală, trucurile propagandistice, jocurile geopolitice ale puterilor regionale. Această carte va fi un deliciu pentru oricine este interesat de politică și istorie.

5. „Mituri despre evoluția omului” de Aleksandr Sokolov

Cartea e publicată în limba rusă și denumirea originală este «Мифы об эволюции человека». Această carte este de trei ori interesantă. În primul rând, fiindcă ne oferă o prezentare foarte bine documentată a datelor științifice recente despre evoluția omului, despre cercetările în acest domeniu. Or, cunoștințele despre evoluția umană sunt necesare pentru oricine pretinde să aibă o cultură generală autentică.

În al doilea rând, cartea e interesantă prin faptul că ne povestește și despre miturile și stereotipurile cele mai răspândite legate de evoluția umană. Cartea analizează 65 de mituri recurente legate de evoluție și antropogeneză. Fiecare mit este despicat, explicat și, într-un final, anulat. Veți regăsi multe mituri pe care le-ați împărtășit.

În al treilea rând, cartea e scrisă foarte captivant, publicistic, cu umor, cu un limbaj accesibil pentru publicul larg, neințiat în materie de antropologie și genetică. E o carte care ne face mai bine informați despre biografia speciei noastre.

 

felicia plamadealaFELICIA PLĂMĂDEALĂ (jurnalistă)

Pentru mine, cărțile au fost și vor rămâne mereu o sursă de inspirație și refugiu. Îmi plac cărțile de istorie, autobiografice, clasica română și cea străină. Dintre cei mai preferați autori, i-aș evidenția pe Mircea Eliade, Mihail Bulgakov, Albert Camus, Mario Vargas Llosa, Gabriel Garcia Marquez… E complicat să menționez doar câteva opere, dar aș recomanda cu încredere toate lucrările lui Eliade, începând cu „Romanul adolescentului miop” (1) și finalizând cu „Oceanografie” (2), „Secretul Doctorului Honinberger” (3) și „19 Trandafiri” (4).

carti de citit vara (5)

 

De asemenea, aș sugera tinerilor să citească opere clasice ale literaturii franceze, cum ar fi: „Roșu și Negru” de Stedhal (5) sau „Bel Ami” de Guy de Maupassant (6). Dragostea și admirația pentru lectură vine cu timpul, dar e important să începi cu opere cu adevărat valoroase și să nu ne irosim timpul pe cărți comerciale, care promovează non-valori și nu fac nimic altceva,decât să deruteze și mai mult cititorul.

 

augustina simanAUGUSTINA ȘIMAN (scriitoare)

Dacă iarna lecturile își au splendoarea lângă șemineu și cu o cană de ceai cald alături, atunci vara tot farmecul în a citit o carte se amplifică când ești întins pe o păturică, odihnindu-ți uneori privirea spre crengile înverzite sau cerul senin.

Printre cărțile mele preferate pe care le pot recomanda cu încredere spre lecturare se numără:

1.„Adam și Eva” de Liviu Rebreanu, un roman scris încă în 1925 care practic a revoluționat literatura română prin tematica credinței în reîncarnării și reîntâlnirii sufletelor – pereche pe parcursul a șapte vieți. Unic și primul de această structură și viziune.

„Adam şi Eva” celebrează dragostea perfectă, irepetabilă, cu puterea de incantaţie a unui psalm. De la o poveste la cealaltă, puterea de a iubi primeşte alte amplori, se redimensionează crescând. Fiecare dintre cele şapte capitole pot părea distincte, dar de fapt sunt unite prin căutarea mistuitoare a partenerului, prin dorinţa de întregire a două persoane într-o singură fiinţă, într-o făptură unică, unitară şi suficientă sieşi.

„Bărbatul şi femeia se caută în vălmăşagul imens al vieţii omeneşti. Un bărbat din milioanele de bărbaţi doreşte pe o singură femeie din milioanele de femei. Unul singur şi una singură! Adam şi Eva! Căutarea reciprocă, inconştientă şi irezistibilă, e însuşi rostul vieţii omului” – Liviu Rebreanu (Adam și Eva).

carti de citit vara (6)

 

2. „Patru femei, patru povesti” de Aurora Liiceanu. E un studiu biografic și acesta, la fel ca și cel de mai sus, dar e diferit. Eu însămi fiind o promotoare a emancipării feminine și a reinventării femeii prin ceea ce scriu, citesc cu o mare încăpăținare și înduioșare această carte. În ea se ascund poveștile a patru femei care și-au adus contribuția în schimbarea perioadei în care au trăit, lăsând urme și pentru prezent. Aspecte biografice netratate în surse web sau în cărți obișnuite care explică succesul lor prin oamenii cu care au interacționat aceste femei, evenimente tulburătoare din viața lor, momentele și locurile potrivite în care s-au aflat (sau chiar nepotrivite). Este vorba despre Coco Chanel (1883-1971), cunoscuta creatoare care a revoluționat lumea modei; Elisaveta Bagreana (1893-1991), poeta laureată a Premiului Nobel; Cecillia Cuţescu-Storck (1879-1969), pictoriță, prima femeie profesor într-o academie națională de arte din Europa și Lee Miller (1907-1977), celebrul model devenit fotograf de război. O franțuzoaică, o bulgăroaică, o romanică și o americancă ale căror povești de viață fascinează și astăzi.

3. Dar mai presus de toate: „De ce iubim femeile” de Mircea Cărtărescu, nu doar din considerent că autorul este considerat a fi, de critici literari, cel mai important dintre poeții generației optzeciste, dar și fiindcă cartea îmbină deopotrivă analize raționale, introspecție și o extraordinară nuditate emoțională întru găsirea răspunsului la întrebarea care macină atât bărbații, cât și femeile…

De ce? Autorul ne explică la finalul cărții prin câteva zeci de motive, printre preferatele mele numărându-se: „Pentru că sunt extraordinare cititoare, pentru care se scriu trei sferturi din poezia şi proza lumii”; „Pentru că până şi cea mai dură bussiness woman poartă chiloţi cu înduioşătoare floricele şi danteluţe”; „Pentru că dacă nu e supus nici unei hormonizări embrionul se dezvoltă întotdeauna într-o femeie”; „Pentru că din ele-am ieşit şi-n ele ne-ntoarcem, şi mintea noastră se roteşte ca o planetă greoaie, mereu şi mereu, numai în jurul lor…”.

 

zina zenZINA ZEN (scriitoare)

1.„Femei” de Charles Bukowski

Am evitat-o mult timp, pentru că la un moment dat, în cercul meu de prieteni se citea și se vorbea doar de Bukowski. Era moda cu Bukowski și erai „cool” doar dacă foloseai citate din această carte. Am lăsat-o deoparte până trece această tendință, iar acum, cred că i-a venit timpul.

2. „Jurnal” de Jiddu Krihnamurti

Îmi plac în mod deosebit Jurnalele. Iar acesta este unul special pentru mine, la fel cum este și persoana lui Jiddu Krishnamurti. Am amânat pentru vară această carte, pentru că ea trebuie savurată, trăită, întinsă pe câteva zile lungi de vacanță. Voiam să fiu relaxată, să nu mă grăbesc nicăieri și să fac pauze de gândire și simțire. Una dintre cărțile lui Krishnamurti este tot timpul pe noptiera mea.

3. „Drumul către libertate” de Yeonmi Park

Este autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord și este recomandarea unui om minunat – Mihaela Miroiu. Citesc frecvent cărți scrise de autori care vin din alte culturi, care au trecut prin experiențe, pe care noi, europenii, nici nu ni le-am fi putut imagina vreodată.

carti de citit vara (1)

 

4. „Cartea tibetană a vieții și a morții” de Sogyal Rinpoche

Am primit-o cadou și am plimbat-o prin jumătate de Africa, când am fost în vacanță, dar nu am reușit să citesc nici două pagini din ea. Nu era momentul ei. Cărțile primite cadou sunt foarte importante pentru mine. Prin ele, eu mă pot vedea cu ochii celor care mi le dau în dar.

5.  „Bărbatul de azi explicat femeilor” de Gerarg Leleu

Cred că va fi o lectură ușoară, amuzantă, chiar de vacanță. Suna ca o carte la care aș fi zâmbit mult, pe plaja din Vama Veche, așa că am cumpărat-o la ultima comandă de cărți.

6. „Arta esenței” de Dominique Loreau

Am citit deja „Arta simplității”, de aceeași autoare, o carte care m-a fascinat și, în același timp, mi-a schimbat percepția despre lume, despre mine. Chiar m-a ajutat să fac niște schimbări și pași importanți, așa că următoarea ei carte, „Arta esenței”, este obligatorie.

Autor: Eugenia Tataru

Telegram