Festivalul descOPERĂ – muzică clasică în amfiteatrul natural de la Orheiul Vechi
Telegram

Festivalul descOPERĂ, cel dintâi festival de muzică clasică care se desfășoară sub cerul liber, într-un amfiteatru natural, are loc în acest weekend, 4-5 iunie 2016, la „Orheiul Vechi”, Butuceni.

Oaspeții festivalului au avut minunata ocazie să asculte și să descopere frumusețea muzicii clasice într-un spațiu rural, parte a muzeului în aer liber „Orheiul Vechi”. Spectatorii s-au întors în timp și au savurat o atmosferă distinsă și nobilă alături de oameni pasionați de artă și cultură.

festivalul descopera (17)

 

Sâmbătă, 4 iunie a fost prima zi a evenimentului cultural de talie internațională, unde publicul a savurat opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi. Spectacolul a fost regizat de Andrea Battistini, Italia, scenografie – Iurie Matei. Muzicienii de la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” au fost dirijați de invitatul din Austria – dirijorul Friedrich Pfeiffer.

Amfiteatrul natural a asigurat o sonoritate ideală pentru orchestră și vocile soliștilor de operă, admirați de oaspeții care au savurat evenimentul în sânul naturii, acomodându-se pe scaune de lemn sau pe baloți din paie.

festivalul descopera (24)

 

Un alt element care a atras atenția a fost o casă adevărată din piatră, construită pentru Gilda, eroina operei „Rigoletto”, casa devenind apoi muzeu al operei. Vizitatorii au fost întâmpinați cu vinuri de calitate oferite de Wine of Moldova și cu gustări tradiționale ale pensiunilor din satele rezervației.

festivalul descopera (6)

 

La eveniment au fost prezentă Ministrul Culturii Monica Babuc, care a deschis evenimentul cu un cuvânt de salut.

monica babuc„Festivalul de operă în aer liber – DescOperă este un proiect extraordinar. Să descoperim împreună atât opera – o artă magnifică care a cucerit o lume întreagă, cât și acest anturaj unic în Republica Moldova, Rezervația Natural-Culturală Orheiul Vechi. Acum este bine să cunoaștem rezervația cu toții și să înțelegem câte bogății ascunde pământul nostru și cât de mare este forța acestui popor care știe să inițieze, inclusiv pe vestigiile istorice, un proiect numit descOPERĂ. Strămoșii noștri, romanii, spuneau: “Omnia flund, omnia mutantur – Toate curg, toate se schimbă”. A tot curs deasupra Republicii Moldova săptămâna întreagă și eram consternați de faptul că nu ne vom putea aduna aici, dar iată că totuși aveți posibilitatea să întâlniți minunații artiști de la Teatrul de Operă și Balet, care vor interpreta una dintre cele mai cunoscute opere de Verdi – “Rigoletto”, o operă despre dragoste și demnitate”, a afirmat în cadrul deschiderii festivalului Ministrul Culturii Monica Babuc.

festivalul descopera (38)

 

Ideea organizării festivalului a apărut acum 3 ani, când directorul Pensiunii Eco-Resort „Butuceni”, Anatol Botnaru, l-a cunoscut pe dirijorul austriac Friedrich Pfeiffer, aflat în vizită la Orheiul Vechi.

„Ne-a inspirat acest spațiu, devenit un amfiteatru natural, care are toate ingredientele” necesare pentru a desfășura concerte cu o acustică deosebită. Pe atunci mă gândeam să construiesc aici o scenă pentru spectacole folclorice în aer liber, dar maestrul Pfeiffer mi-a sugerat să instalez o scenă pentru operă, pe care aș putea organiza orice tip de evenimente muzicale. Cred că evenimentul “descOPERĂ” va fi o experiență impresionantă, care îi va încuraja pe moldoveni să descopere cultura, iar turiștilor le va da un motiv în plus să ne viziteze țara. Dirijorul Pfeiffer vine în Moldova cu propria echipă de filmare, care va înregistra spectacolele, pentru a promova evenimentul în străinătate”, menționează Anatol Botnaru, directorul Pensiunii Eco-Resort „Butuceni”, organizator.

festivalul descopera (5)

 

Evenimentul a fost organizat de Pensiunea Eco-Resort Butuceni, compania „Sens Music” și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” sub patronajul Ministerului Culturii al RM, cu susținerea partenerului strategic Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

„Festivalul „descOPERĂ” este un eveniment extraordinar, foarte important care vine în contextul dezvoltării economice a Republicii Moldova. Prin acest eveniment noi încercăm să promovăm sectorul turismului din țara noastră și să aducem Republica Moldova în fața întregii lumi ca să fie descoperită și ca destinație pentru turismul cultural, vinicol și agroturism”, – Sergiu Botezatu, Manager de Proiecte USAID Moldova.

Duminică, 5 iunie, la ora 19:30 se desfășoară cea de-a doua zi a festivalului, iar publicul va urmări opera „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi. Biletele pot fi cumpărate online pe iTicket.md, la pensiunea Butuceni sau la Casele TNOB „Maria Bieșu”.

Autor foto/text: Eugenia Tataru

Telegram