Artista Nicoleta Vacaru a câștigat concursul de pictură „Cai verzi pe pereți” de la festivalul IA Mania
Telegram

Artista Nicoleta Vacaru a câștigat concursul de pictură „Cai verzi pe pereți” organizat în cadrul festivalului IA Mania pe 9 iulie, în satul Holercani.

În concurs au participat 10 artiști plastici care au prezentat câte o lucrare inspirată din tradițiile neamului nostru.

nicoleta vacaru4

 

nicoleta vacaru„Ideile trebuiau să fie inspirate din folclorul și tradițiile noastre. Eu am ales ca tematică ielele din povești, fiind niște personaje cu caracter și pline de emoție. Lucrarea mea a avut numele de “Dansul ielei în zori de zi”, reprezentând libertatea și indiferența față de lumea înconjurătoare. A fost pentru prima dată când particip la IA Mania în așa ipostază, prima dată când pictez pe dimensiune atât de mare – 165x300cm, chiar dacă mereu tind spre lucrări mari și pentru prima dată când pictez atât de repede, această lucrare fiind pictată în 7 ore, ceea ce este un record pentru mine”, ne relatează pictorița Nicoleta Vacaru.

nicoleta vacaru3

 

 

Ielele, una dintre care a fost pictată de Nicoleta, sunt făpturi feminine supranaturale din mitologia românească, răspândite în superstiții, cărora nu li se poate stabili însă un profil precis, din cauza inconsecvenței folclorului; totuși, forma mitologică preferată este a unor fecioare zănatice, cu mare forță de seducție și cu puteri magice, cumulând atributele Nimfelor, Naiadelor, Driadelor, întrucâtva și a Sirenelor. Potrivit Wikipedia, se sugerează ca ar fi posibil ca în trecut să fi fost preotesele unei zeități dacice.

nicoleta vacaru2

 

nicoleta vacaru1

 

nicoleta vacaru

 

Locul al doilea a fost ocupat de un tânăr artist Robert din Piatra Neamț, iar locul al treilea a mers spre artista din Moldova Vorona Ecaterina.

cai verzi pe pereti concurs ia mania 2016 locul 2

 

vorona ecaterina

 

cai verzi pe pereti concurs ia mania 2016

 

Telegram