Anim’est aduce la Chișinău multă muzică, horror și pisici
Telegram

Cea de-a șasea ediție a Anim’est-ului aduce la Chișinău zeci de scurtmetraje și lungmetraje cu pisici, workshop-uri pentru copii și tineri, videoclipuri animate și tradiționalele animații înfricoșătoare. Festivalul Internațional de Animație va avea loc în perioada 27-30 octombrie, la cinematograful Odeon.

program-animest-chisinau

Pe parcursul celor patru zile de Anim’est, marele ecran va fi dominat de pisici, multe pisici, chiar din deschidere. Festivalul va începe cu „The Aristocats” (Pisicile aristocrate), un film produs de Walt Disney Productions. Acesta a fost lansat pe 11 decembrie 1970 și este al douăzecilea film din seria de filme animate Disney lansată în 1937. Regizorul Wolfgang Reitherman ne duce în Parisul anului 1910, unde o milionară excentrică, dar foarte bună la suflet le lasă moștenire întreaga sa avere Ducesei, pisica ei din înalta societate, și celor trei pisoi ai acesteia. Urmează tot soiul de aventuri și multe hohote de râs, căci lacomul ei majordom pune la cale supremul plan de răpire pisicească.

pisicile-aristocrate-1

pisicile-aristocrate-2

pisicile-aristocrate-3

pisicile-aristocrate-4

Cel mai așteptat eveniment din cadrul Festivalului, Creepy Animation Night va avea loc pe 28 octombrie. De data aceasta, partea întunecată a animației va fi mai diversificată ca oricând. Păstrând structura bine consacrată, două programe de animații ciudate, înspăimântătoare și greu de urmărit vor fi unite printr-un calup de animații erotice. Scurtmetraje precum „Clitoris”, „Putain”, „Peep Show” şi „Love in Idleness” vor fi prezentate în premieră în Republica Moldova, adresate unui public deschis, în căutare de inedit. Nu vor lipsi pauzele dintre filme, în compania unui DJ set pe măsură, care va crea o experiență unică pentru spectatorii Anim’est.

Înainte de proiecții, spectatorii vor avea parte de un concert Orkid, un trio cu influențe post-rock, shoegaze și post-punk compus din Vlad Ilicevici – chitară și voce, Radu Pop – percuție și George Frățică – chitară bass. Aceștia vă vor prezenta primul lor album „Standing Still in the Dark”.

Continuăm atmosfera muzicală cu Animusic Night, care va avea loc pe 29 octombrie. În acest an, Anim’est aduce peste 30 de videoclipuri unde, desigur, nu vor lipsi pisicile, dar și cele mai noi lansări ale unor artiști consacrați precum Beck, David Gilmour, Marilyn Manson, Fever Ray sau Todd Terje. Printre cele peste 30 de videoclipuri se numără cel pentru piesa „Sailor”, a duoului Platonic Scale & Alla (feat. Mr. Sax), realizat de Paul Mureșan – câștigătorul premiului Anim’est, în 2014, pentru cel mai bun scurtmetraj românesc („Pui de somn”). În aceeași seară veți mai vedea 2 videoclipuri realizate de colegii noștri de la Anim’est București. Este vorba despre „Ode 2 Bae” de ARME, la care au muncit Anna Florea, Claudia Ilea, Vadim Ciocazan, Matei Monoranu, Șerban Ilicevici și piesa „Pygmalion” de Liar, produs de Radu Pop.

De altfel, tot la Animusic Night, vor fi proiectate în premieră pentru Republica Moldova cele trei videoclipuri realizate în cadrul celei de-a 7-a ediții a atelierului Animation Worksheep. Este vorba despre piesele „Dintr-o lume în altă lume” a formației Subcarpați, „Cristina”, de Robin and the Backstabbers și „Nativ” de Environments. Din programul muzical nu vor lipsi nici producții autohtone, precum Artefact – „Brunfelda”, regizat de Anna Constantinova și Alex & The Fat Penguins – „The anatomy of my soul”, regizat de Denis Semionov (Pixtoon Animation Studio).

Acestea au fost create în cadrul celei de-a șaptea ediții a Worksheep-ului, de 13 tineri animatori coordonați de trainerii Dan Panaitescu, Luiz Stockler și Anna Florea, și îndrumați de animatorul român Matei Branea și de regizorul și scenaristul Andrei Tănase.

Animation Worksheep este platforma educațională a Festivalului Anim’est, al cărei coordonator este Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului. Proiectul este menit să sprijine principala misiune a asociației ESTE’N’EST, organizatoarea Anim’est, de a dezvolta industria filmului de animație autohton. În cadrul acestui atelier intensiv de animație, tinerii animatori au la dispoziție toate tool-urile necesare pentru a crea propriile animații, sub îndrumarea unor specialiști ai industriei.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est va avea loc în perioada 27-30 octombrie 2016, la Cinematograful Odeon. Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul iticket.md și vor fi disponibile, de asemenea, în cinematograf, pe tot parcursul festivalului.

Festivalul Internațional de Film de Animaţie Anim’est, membru al rețelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociațiile Este’n’est şi ALTFilm, cu sprijinul Centrului Național la Cinematografiei din România, Departamentului pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român și al Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Telegram