Scurtmetrajul autohton „The Sofa” – peripețiile a doi bătrâni și a divanului cu bani ascunși
Telegram

Scurtmetrajul autohton „The Sofa”, în regia tinerei Iulia Puică, a fost finalizat de curând, publicul nerăbdător având ocazia să tragă cu ochiul după cortină, vizionând trailerul producției ce denotă istoria divanului care însoțește peripețiile unor bătrâni pe drumurile Moldovei.

Am discutat cu Iulia pentru a descoperi cum au avut loc filmările, despre ce este filmul și când va putea fi văzut pe ecranele din Chișinău.

iulia puica

Ideea care a stat la baza creării acestui scurtmetraj provine din cartea pentru copii recent lansată „O poveste de Crăciun” a autoarei Tatiana Beșliu.

„Tatiana mi-a spus că are câteva idei de scenariu, mi le-a povestit și deja am ales-o pe cea cu divanul și banii ascunși în el. După numeroase întâlniri și discuții, am reușit să-l scriem. Este o mică istorioară despre doi bătrânei care trăiesc într-un azil. Toată acțiunea se petrece într-o singură zi. Ei, fiind invitați la nunta unei prietene din copilărie și neștiind ce să-i dăruiască, decid să ia divanul din curte. Fură o mașină, încarcă divanul și pornesc la drum. Dar ei nu știu că acest divan este căutat de un hoț. Iată aici pornește mica lor aventură. Cum spunea Pablo Piccaso: “Tinerețea n-are vârstă”. Nu contează ce vârstă avem, copilul din noi nu trebuie să moară”, relatează Iulia Puică.

the sofa scurtmetraj (5)

Actorii principali sunt Mihai Curagau, Sergiu Finiti, Dana Ciobanu, Sergiu Voloc. Actorii secundari sunt Ghenadie Gumenco și Vadim Cernega. De asemenea, este și figurație. Au fost 12 zile de filmare în perioada de 14 Octombrie – 30 Noiembrie.

the sofa scurtmetraj (4)

„Am filmat mai mult înafara orașului, Băcioi, Hâncești, Sărata Galbenă, Dondușeni, dar și Chișinău”, adaugă Iulia.

Filmarea acestui scurtmetraj a fost cea dintâi experiență a Iuliei Puică în calitate de regizor, încât, potrivit spuselor sale, ceea ce făceau alături de colegii din domeniu, fiind studenți, diferă foarte mult de ceea ce a avut loc pe platoul de filmare a filmului „The Sofa”.

the sofa scurtmetraj (3)

„A fost o experiență de neuitat nu numai pentru mine, dar și pentru întreaga echipă. Partea cea mai grea a fost faptul că noi depindeam foarte mult de timpul de afară și, fiindcă acțiunea se petrecea într-o singură zi, evident trebuia și timpul de afară să fie același. De vreo patru ori am amânat filmările. Veneam pe platou, era soare, până ne pregăteam deja se înnora și eram nevoiți să plecăm acasă. Fiecare zi de filmare era plină cu peripeții. În schimb, în fiecare seară întâlneam apusul împreună. În ceea ce privește cadrele, eu sunt foarte mulțumită de ce a ieșit și asta datorită echipei, actorilor și oamenilor buni, pe care i-am întâlnit în această perioadă”, afirmă regizorul.

Scurtmetrajul a fost numit „The Sofa”, deoarece divanul din film este cauza tuturor peripețiilor bătrânilor.

the sofa scurtmetraj (2)

Din cauza că filmul trebuie să parcurgă mai întâi un drum lung participând la festivaluri, publicul va avea ocazia să îl privească după ce face un circuit prin competițiile de film internaționale.

„În 2016 va fi o premieră închisă, pentru echipă, actori și persoanele care ne-au ajutat. Probabil în 2017 va ajunge și la publicul larg”, zice Iulia.

the sofa scurtmetraj (1)

Este știut faptul că cinematografia autohtonă șchiopătează și este la un nivel cu mult mai scăzut decât în țările mai dezvoltate. Regizorul Iulia Puică afirmă că, totuși, cinematografia în Moldova, încetul cu încetul, își revine.

„Acest lucru este demonstrat de filmele care s-au creat anul acesta: “Resentiment” – un film de ficțiune în regia Nataliei Șaufert și “Moment of silence” – un film documentar în regia lui John Donica, care vor apărea în 2016. De asemenea, studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice au dat dovadă că pot face filme bune și anume filmul “Paparudă” în regia Luciei Lupu și multe alte scurtmetraje, care au fost prezentate la Festivalul de Film Studențesc Debut. Noi nu ne oprim aici. Sperăm ca în viitor cât mai multe proiecte cinematografice vor fi finanțate și vom avea parte de colaborări cu cei de peste hotare”, conchide Iulia Puică.

the sofa scurtmetraj md

Proiectul a fost susținut de Moldova Film cu echipament de lumini și sunet și a avut un suport financiar din partea Ambasadei Germaniei. De asemenea, o parte din finanțare a fost obținută datorită campaniei de pe platforma Indiegogo, unde au fost donați $3,666.

the sofa scurtmetraj (6)

Echipa care a muncit la crearea filmului „The Sofa” este compusă din:

Producător: Sergiu Barajin
Director de imagine: John Donica
Asistent regie: Natalia Saufert
Scenograf: Slava Tomșa
Pictor pe costume: Jana Povalachi
Sunetist: Marin Turea
Scenariu: Tatiana Beșliu
Asistent cameră: Ana Cujba
Asistent lumini: Călin Laur, Gheorghe Zmeu, Lucian Spataru
Asistent producție: Victor Toma, Alexandru Cuciuc, Dorin Hamuraru
Asistent scenografie: Daniel Laur, Tudor Andreev
Making of: Petru Țurcanu.

the sofa scurtmetraj (7)

Recent a fost lansat trailerul acestui film, pe care îl poți urmări mai jos:

Autor: Eugenia Tataru

Telegram