Premiera la Cronograf: Marica Balan în episodul 0, „La Hanul Morții”
Telegram

Acum un an am pierdut-o pe actrița Marica Balan. Vestita șciuchinistă, după ce a lucrat la teatrele „Romen” şi „Sovremennik” din Moscova, a revenit acasă în anii 70, unde a jucat pe scena Teatrului „Luceafărul” și în nouă filme artistice. Deși a fost iubită în perioada ei de glorie, aceasta și-a petrecut ultimii ani din viață în singurătate și suferință… prin azilurile de bătrâni din Moldova.

mbalan

Cum a ajuns artista Marica Balan la azilul de bătrâni puțini știu, însă în urma unei investigații de amploare adevărul a ieșit la iveală. Înainte să moară, Marica Balan a povestit despre infernul prin care a trecut jurnaliștilor Pavel Păduraru și Sandu Tarlev – istoria ajungând să fie primul episod din investigația de amploare „La Hanul Morții”.

Miercuri, 13 mai, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF XII, va fi prezentată premiera Episodului 0 al serialului „La Hanul Morţii”. Evenimentul va avea loc la cinematograful „Odeon”, la ora 12.50.

lhm

Filmul „La Hanul Morţii” este o investigaţie despre escrocheriile imobiliare, realizată de către un grup de jurnalişti de la mai multe mass-media din R. Moldova, România şi Ucraina. Potrivit regizorilor Pavel Păduraru şi Sandu Tarlev, unul din scopurile principiale proiectului a fost şi încercarea de a uni într-o echipă jurnalişti de la diferite publicaţii pentru a scoate la iveală un pericol social de proporţii.

Mă bucură foarte mult faptul că membrii echipei „La Hanul Morţii” s-au unit într-o echipă, indiferent de obţiunile politice pe care le au ziarele sau portalurile de ştiri la care aceştia munesc. Ruşi sau români, de stânga sau de drepta, aceşti băieţi au înţeles că crimele pe care le abordăm au fost şi sunt protejate de către toate guvernările pe care le-a avut RM, ne spune Pavel Păduraru.

pasa-sasa

Regizorii Pavel Păduraru şi Sandu Tarlev

Episodul 0, care va fi prezentat la „Cronograf” descrie modul în care artista Marica Balan a fost deposedată de apartament, fiind apoi internată ilegal la Spitalul de Psihiatrie din Chişinău, iar mai târziu – la azilul de bătrâni din Cocieri, unde a trait ultimii 13 ani din viaţă. Cu un an înainte de a muri, echipa “La Hanul Morţii” a reuşit să o convingă pe Marica să-şi povestească drama prin care a trecut şi pe care ea a ascuns-o de toată lumea din frică.

Până atunci, fiind întrebată cum a ajuns la azil, ea spunea întotdeauna că a dus-o acolo o nepoată. Şi atât. După ce am convins-o să vorbească, Marica ne-a spus că a tăcut din frică, după ce actuala proprietară a apartamentului său ar fi ameninţat-o cu moartea, precizează Păduraru.

Regizorul afirmă că nepoata Maricăi Balan este judecătoarea Lilia Vasilevici, care în timpul guvernării Voronin, a ocupat funcţii cheie în justiţia autohtonă. Cu toate acestea, adaugă Păduraru, magistrata nu a făcut nimic pentru a-şi ajuta mătuşa.

marica2

Telegram