Milk&Blood – expoziția pictorului Marin Costiuc în controversă cu banalitatea autohtonă
Telegram

Marin Costiuc este un tânăr artist plastic, student în anul IV la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), care și-a vernisat recent o expoziție personală de picturi, în incinta galeriei BUNKER.

Evenimentul ce s-a desfășurat pe data de 17 decembrie curent nu a fost prima experiență de acest gen pentru artist, vernisând anterior alte câteva expoziții atât personale, cât și de grup, alături de colegii de breaslă.
De această dată, însă, organizarea expoziției de sine stătător a fost o provocare pentru el, precum afirmă Marin, deoarece a ales o galerie deschisă recent, care este încă slab cunoscut.

marin costiuc pictor (17)

„Tot ce am făcut și unde am ajuns este rezultatul meu și numai al meu, fără intervenții și ajutor din exterior”, menționează tânărul.

Expoziția de pictură a fost intitulată „Milk&Blood”, laptele simbolizând începutul, nașterea și viața, iar sângele e moartea, sfârșitul. „Am redat contrastul dintre aceste două elemente. Este o expoziție mai contemporană comparativ cu ceea ce putem vedea în Chișinău. La noi e primordial să faci cât mai sovietic, sau motive banale ca Butuceni, copaci și case. Eu merg împotriva la toate prostiile astea”, spune Marin Costiuc.

Iată ce a explicat artistul despre expoziția sa în descrierea evenimentului pe Facebook:

„Hedonismul ce alimentează pictura definește raportul dintre “Lapte și Sânge”. Acesta din urmă prezintă plăcerea senzorială a sufletului, fiind echivalent cu ataraxia. “Lapte și Sânge” devine o îmbinație contemplativă și se distinge prin esența plăcutului și reprezentarea ridicolă a subiectului, întrucât lucrarea “Dejunul”, concepută printr-un subiect inadecvat, centrându-se pe conținut, privilegiază valoarea sa estetică. Fiind acesta trupul feminin definit “Laptele” sau lipsa proeminentă a parții superioare dominată de către ascensiunea valorilor sale sexuale, integrează această antiteză. Reflectând asupra absenței se modelează subconștient conținutul incomplet cu scopul de a ordona și structura toate impresiile senzoriale.”

marin costiuc pictor (11)

Drept sursă de inspirație și punct de pornire pentru crearea lucrărilor sale pentru artist este colajul.

„În artă vreau să ajung la perfecțiune, la mult mai mult, atât în tehnică, cât și în motive”, zice artistul. Își dorește să devină renumit nu doar acasă, ci și peste hotarele țării, făcând deja primii pași în această direcție, întrucât a conlucrat cu galerii și case de licitații din București. Acestea sunt Eastwards Prospectus și Lawacow.

Iată câteva fotografii de la vernisaj:

Foto de la expoziție: George Secrieru/Lucian Spataru

Autor: Eugenia Tataru

Telegram