MĂD IN MOLDOVA – Pictorul Ștefan Eșanu ironizează idolii și valorile moldovenilor
Telegram

MĂD IN MOLDOVA – o expoziție-ironie prin care se reinterpretează idolii și valorile moldovenilor, prin prisma creației pictorului Ștefan Eșanu, a fost vernisată miercuri, 4 noiembrie, la salonul molDeco, în Chișinău.

Ștefan Eșanu este absolvent al Liceului de Arte „Igor Vieru”și al Academii de Muzică, Teatru și Arte Plastice. A participant la diverse expoziții internaționale de artă contemporană la Londra, Viena și alte orașe europene.

mad in moldova stefan esanu expo (22)

 

MĂD IN MOLDOVA  este de fapt o expoziție-ironie prin care se reinterpretează idolii și valorile moldovenilor. O expoziție-oglindă în care veți descoperi propriile temeri și prejudecăți, dar și viziunea artistului Ștefan Eșanu, care și-a permis să iasă din tipare, găsind răspunsuri simple la probleme complicate.

mad in moldova expo (2)„Lucrările mele transmit o atitudine personală, o viziune laterală asupra societății noastre. Expoziția, în viziunea mea, este un autoportret al societății. Am oglindit atât subiectiv, cât și obiectiv, pe alocuri exagerat, cu ironie, realitatea. Nu sunt doar viciile celor din jur, au fost trecute și prin filtrul meu. Stema este cel mai ușor și recognoscibil element al societății. Fiecare cetățean poate recunoaște acest simbol, iar majoritatea lucrărilor ironizează pe tema asta, pe seama unor caractere, feluri de a interpreta, valori. În plus, e un element important al națiunii noastre, astfel noi încercăm să elogiem simbolurile statului, dar am impresia că o facem un pic fals, fără să analizăm cine suntem, cum procedăm, pentru că există și o față mai întunecată a lucrurilor. Consider că arta poate fi un imbold spre schimbare. Eu nu sunt politician ca să schimb lucrurile în țara asta, dar eu pot aduce un mic aport. Pe parcursul a patru ani creația mea a evoluat continuu, sub influența schimbărilor sociale ce au avut loc. Pe viitor voi aborda și alte subiecte, la fel cu tentă socială, dar interpretarea ar putea fi total diferită. Acesta a fost un proiect pe care l-am dezvoltat și l-am încheiat”, a afirmat Ștefan Eșanu.

mad in moldova stefan esanu expo (16)

mad in moldova expo (1)

„Ștefan este un pictor cu altfel de idee, care nu ține cont de reguli, tradiții și tehnici. Este mai liber în gândire și are o abordare absolut lipsită de restrângeri sau prejudecăți pe care le au, de obicei, pictorii. Ștefan a experimentat să facă din stema Moldovei lucrări caricaturizate și reinterpretate, cu multe mesaje și subtexte, ceea ce e foarte îndrăzneț. Cred că a venit momentul să organizăm și alt gen de expoziție de pictură, în care să evidențiem un autor care are curaj și este prezent în realitate. Consider că publicului trebuie să îi oferi cât mai multe, și asta încercăm noi să facem, să fim diverși, să expunem lucrări de diferite stiluri, să facem diferite evenimente pentru toate gusturile și categorii sociale. Odată cu acest vernisaj s-a dat startul unui nou concept de expoziție de pictură, deoarece asta nu poți vedea la muzee sau galerii conservatoare. Noi trebuie să expunem lucrările tinerilor ce crează mai neobișnuit, dacă ei nu au loc acolo unde regulile sunt foarte riguroase și stricte”, a spus Stela Moldovanu, proprietara salonului molDeco.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 5-21 noiembrie 2015.

Autor foto/text: Eugenia Tataru

Telegram